Zoals jullie weten ben ik erg enthousiast over mijn airco's omdat ze giga veel gas besparen maar voor onze badkamer heb ik iets anders nodig en heb ik jullie om advies gevraagd. Infrarood werd het vaakst geadviseerd. Daarnaast heb ik ondertussen veel verzoeken gehad van kijkers om iets over IR te vertellen. 

Nou ik ben daar ingedoken en kwam toen in een weer war van zeer tegenstrijdige berichten terecht. Met IR verwarm je jezelf alleen heel lokaal / IR is de beste manier om een hele kerk of scholen mee te verwarmen. IR is energiezuinig. IR heeft maar een COP van 1. Ik kom in de beschrijvingen een (oppervlakte) temperatuur van 120 graden tegen / en vervolgens zie je de melding dat je je handdoeken kan drogen, ….Ja...Hoe zit dat nou? Laat ik dat nou eens gaan onderzoeken en... zou ik mijn hele huis ook met infrarood kunnen verwarmen?

Wat is nou eigenlijk infrarood?. 

(wikipedia) Infrarood of beter gezegd infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling. Licht, radiogolven en röntgenstraling zijn vormen van elektromagnetische straling. Infrarood betekent 'onder het rood', omdat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van zichtbaar rood licht.

Infrarood straling is dus onzichtbaar voor het mensenlijk oog, we zien het niet, maar we voelen het wel via onze huid als waarneembare warmte.

Eigenlijk heeft iedereen wel eens het effect van infraroodstraling gevoeld. Zelfs wanneer het heel koud is en de zon komt even door ervaar je direct de warmte van de zon. IR straling dus. Maar ik hoor jullie zeggen….uuhhh straling...is dat dan niet gevaarlijk? Nou er zijn vele soorten straling en lange golf infraroodstraling is bewezen volkomen veilig. In deze vlogs ga ik het dan ook alleen hebben over de lange golf infrarood panelen.

(dat is dus totaal iets anders dan die terrasverwarmers die je wel eens tegenkomt)

Maar wat doet een IR paneel nou eigenlijk? IR staling verwarmt objecten die in de ruimte staan. Jij bent natuurlijk ook een object dus jij ervaart direct die warmte. Net zoals de stralen van de zon.

De lucht wordt door die straling niet verwarmt zoals bij radiatoren of een airco maar de objecten die in die ruimte staan worden wel verwarmd. En deze objecten gaan op zichzelfs ook weer deze warmte uitstralen zodat uiteindelijk ook de ruimte verwarmd wordt. Materialen die goed verwarmd worden door infrarood zijn bv beton, hout , steen, bepaalde vloerbedekkingen. Maar materialen die niet goed verwarmd worden zijn bv PVC vloeren, eigenlijk materialen waar een reflecterende laag op zit. Dat is dus al direct een aandachtspunt wanneer je een gehele ruimte wilt gaan verwarmen met infrarood. Want een ruimte met veel reflecterende oppervlakte en een PVC vloer zal lastiger te verwarmen zijn met IR dan wanneer er bijvoorbeeld houten vloer ligt en er houten meubels staan.

Een infrarood paneel zelf, wordt trouwens ook warm en geeft daardoor op zijn beurt ook weer convectie-warmte af aan zijn omgeving.

Tot zover is alles nog goed te volgen maar dan.

Tja en dan komt het. Wanneer ik op internet naar IR panelen kijk, dan vind ik hele goedkope en hele dure panelen. Je hebt ze van 200 watt en van 1200 watt. Je hebt ze van glas, van aluminium met of zonder opdruk. De ene heeft een oppervlakte temperatuur van 90˚ en de ander van 120 graden. 

Ja... bij mij komt dan gelijk de vraag op of ik die dan gewoon kan ophangen aan mijn plafond zonder dat deze in de fik vliegt? Hoe regel ik de temperatuur in de kamer dan met zo'n paneel of is het alleen aan en uit.

Er kwamen bij mij zoveel vragen op dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Vandaar dat ik hulp heb ingeroepen van een aantal deskundige IR partijen in Nederland die hier al jaren mee bezig zijn. Met hun hulp probeer ik dit verhaal dan ook zo correct mogelijk te vertellen. 


En natuurlijk ga ik ook zelf infrarood uitproberen en in onze badkamer plaatsen en kijken waar de mogelijkheden en de onmogelijkheden liggen.


Trouwens een leuk weetje: wist je dat het ruimtelab ISS wordt verwarmd met IR panelen? Die zijn al sinds 1998 in gebruik. En daar boven is het heeeel koud.


Volgende keer ga ik jullie meer vertellen over het verschil in panelen, waarom is het ene paneel nou beter dan de ander terwijl ze het hetzelfde uitzien? 


Dus stay tuned!


De aircotips zijn nog altijd te downloaden en je kan ook nog altijd het offerteaanvraagformulier invullen voor wanneer je nog een goede installateur zoekt.


Tot later!