Eindelijk de grote doorbraak in energieopslag?

In de zomer wekken we met z'n allen heel veel energie op met onze zonnepanelen. Vaak al meer dan genoeg voor onze eigen energieconsumptie voor een heel jaar. Maar in de zomer gebruiken we maar een heel klein deel van deze energie. Eigenlijk hebben we deze energie pas weer in de winter nodig. En met de huidige accu's is de opslag van zoveel energie, toch al snel een paar duizend kWh, nog niet haalbaar en onbetaalbaar. Zolang we mogen salderen is dit geen probleem. Maar ik denk ook dat we in de nabije toekomst al hele leuke ontwikkelingen gaan meemaken. Daar wou ik het nu even over hebben.

Het zou dus handig zijn wanneer we die grote hoeveelheid energie die we in de zomer opwekken met onze zonnepanelen zelf kunnen opsparen voor het gebruik in de winter. Nou..daar zijn een aantal partijen al heel druk mee bezig. 

• Opslag van energie in de vorm van waterstof

Natuurlijk is daar de omzetting van energie naar waterstof. Al jaren doen meerdere universiteiten over de gehele wereld onderzoek naar de opslag van energie in de vorm van waterstof. Er is zelfs al een proeftuin in NL 'The Green Village' waar al getest wordt in de praktijk. Hier wordt de zonne-energie opgeslagen in waterstof welke later weer kan worden gebruikt. In deze proeftuin worden de kinderziektes uit het systeem gehaald en de wettelijke en juridische kanten onderzocht.


Ander vormen van waterstof opslag

Waterstof is natuurlijk een enorm vluchtige stof. Maar er zijn al gave projecten gaande waarbij waterstof op een andere manier kan worden vastgehouden. Zoals op tape of op cassetes. Maar ook is er een Nederlands ontwikkeling waarbij waterstof wordt opgeslagen in een soort van poeder of dikke vloeistof. Stel je eens voor wat dit zou kunnen betekenen voor de gehele transport sector. Of dat je als consument in de winkel een pak waterstof kan kopen die je in je CV stopt om zo je huis mee te verwarmen. Grappig toch als je hier over nadenkt?


Thermochemische energie opslag

Meerdere bedrijven en universiteiten doen over de gehele wereld onderzoek naar opslag van energie in zoutoplossingen. In Nederland zijn ze ook al jaren hier mee bezig en op dit gebied zijn er al grote doorbraken geweest en het is nu afwachten wanneer toepasbare producten echt op de markt gaan komen.


Energieopslag in warmte

Een vorm die ik zelf erg interessant vind. Opslag in warmte.

De energie die wij in de winter gebruiken is voornamelijk bedoeld voor het verwarmen van ons huis. Waarom slaan we zomer energie niet op voor in de winter. Een aantal bedrijven is hier al druk mee bezig zoals het bedrijf Polar Night Energy die warmte opslaat in zand. Zand kan wel tot 700 graden opgewarmd worden.


Maar ook in Nederland loopt de uitvinder Cees van Nimwegen rond die met zijn methode de energie van de zomer opslaat in basalt. Op dit moment lopen er meerdere projecten zoals een proefproject waar 36 woningen worden verwarmd met de energie die in de zomer is opgewekt. Geniaal toch!

Een grote klacht van de huidige energie-leveranciers is dat we met onze zonnepanelen en windmolens enorme piekbelastingen krijgen op het net. Deze nieuwe ontwikkelingen zouden hierin weleens een een grote oplossing kunnen bieden.

In hoeverre deze ontwikkelingen van toepassing zijn voor de particuliere sector is natuurlijk nog de vraag. Maar juist door de huidige energiecrisis en hoge prijzen kan er een versnelling ontstaan in de ontwikkeling van deze oplossingen.

Laten we hopen dat al deze prachtige ontwikkelingen de energiemarkt gaan bestormen en dat we ons eigen opgewekte energie voor in de toekomst echt goed kunnen gaan benutten.

Trouwens, waar zien jullie de meeste potentie in of zien jullie nog andere gave kansen om energie op te slaan? Laat het even weten in de reacties.

Op dit moment zijn wij druk bezig om verschillende infrarood panelen in diverse situaties te testen. Maar daar volgende keer meer over.


Tot later.