De vorige keer heb ik kort uitgelegd wat een infraroodpaneel en infrarode straling nou precies is. Maar wanneer ik op zoek ga op internet dan zie ik grote verschillen in panelen. Zowel qua prijs, wattages maar ook qua vorm en materialen. Wat is nou precies het verschil tussen al deze panelen en waar moet je op letten?

En.. ik kan je vertellen dat is nog best lastig maar “let's go”.

Aan de buitenkant lijken alle panelen wel een beetje op elkaar. Sommige hebben een rand en andere zijn weer vlak. Je hebt ze in spiegelformaat, krijtbord, poster noem maar op. Maar voordat we het heel complexer maken, laten we ons even beperken tot een standaard wit paneel. Hoe zit zo'n paneel nou in elkaar?

Een paneel is heel simpel gezegd opgebouwd uit een achterkant met een ophang systeem. Vervolgens een achterplaat, een isolatielaag, de verwarmingselementen en de voorkant.

Voor al deze lagen worden diverse materiaalsoorten maar ook verschillende methodes gebruik.

Infraroodstraling wordt opgewekt door weerstandsbanen in het paneel. De goedkopere panelen hebben een verwarmingselement van koolstof, veelal een folie. De wat duurdere panelen hebben een ander verwarmingselement bijvoorbeeld van aluminium of speciale pasta's.

Dan even iets ingewikkelds.

Je hebt twee verschillende manieren om infraroodstraling op te wekken.

Je hebt PTC (positieve temp coëfficiënt) en NTC (negatieve temperatuur coëfficiënt)

PTC heeft een hogere weerstandswaarde als de temperatuur hoger is en verbruikt hierdoor minder stroom hoe hoger de temperatuur van het paneel wordt.

NTC heeft juist een lagere weerstandswaarde als de temperatuur hoog is. Dit houdt in dat bij deze methode het stroomverbruik juist groter wordt naarmate er hogere temperaturen worden bereikt.

Ieder paneel is wettelijk verplicht om een temperatuursbeveiliging te hebben dus een NTC paneel die steeds meer stroom gaat gebruiken bij hogere temperaturen is beveiligd tegen oververhitting. Maar ook een PTC paneel heeft deze beveiliging terwijl bij dit paneel de kans op oververhitting een stuk kleiner is. Bij een NTC paneel zal deze beveiliging harder moeten werken en is de kans op een defect op langere termijn dus groter.

Wat de grote truc is bij een infraroodpaneel, is om het paneel op de juiste bedrijfstemperatuur te houden waarbij de grootste stralingsafgifte wordt gegenereerd. Maar ook, dat over het gehele paneel de warmte gelijkmatig wordt verspreid zodat het stralingsbereik zo groot mogelijk wordt.  Veel goedkope panelen hebben last van warmtespots waardoor een paneel niet egaal wordt verwarmd. Dus bij het gebruik komen pas de grote verschillen tussen de panelen naar voren. Aan de buitenkant zie je geen verschil maar wanneer een paneel wordt ingeschakeld worden de verschillen ineens duidelijk.

Eigenlijk zou je met een warmtecamera ieder paneel moeten checken op een gelijkmatige verdeling van de warmte over het paneel. En daarnaast zou je de straling moeten meten die een paneel afgeeft aan een ruimte of voorwerpen in die in die ruimte staan. En dat is dus best lastig.

Naast de methode van opwekken heb je dus ook het gebruik van de diverse materialen voor een infrarood paneel. Zo zie je grote verschillen in isolerend materiaal wat wordt gebruikt. Goedkoop. Dan zijn de panelen wat dikker of dun wat duurder specialistisch materiaal. 

Ook zie je verschillen in methodes die fabrikanten hanteren om de warmte gelijkmatig te te verdelen over een paneel. Er zijn zelf fabrikanten die daarvoor een eigen 'pasta' hebben ontwikkeld. (Maar die moet dan wel super secuur worden aangebracht want anders krijg je nog steeds spots in de oppervlakte. ) En dan heb je nog de materiaal keuze van de voorkant. Zelfs de coating van dit materiaal heeft invloed op de mate van straling die een paneel afgeeft. Je kan dus niet zomaar met je verfkwast er over een IR paneel heen gaan.

Wat je ziet is dat het best complex is om een goed paneel te maken waarbij de warmteverdeling en stralingsafgifte ge-optimaliseert is. Dat vergt jaren aan onderzoek, testen en ervaring. 

Maar ja, welk paneel moet je dan kiezen? Ze zien er allemaal hetzelfde uit.

Ja ... een fabriek die al 30 jaar infrarood panelen fabriceert zou ik meer vertrouwen dan een onbekend merk uit verwegistan. (vaak de goedkope panelen) Maar eigenlijk zou je een kijkje in de keuken willen hebben om te zien hoe zo'n merk aan het doorontwikkelen en aan het testen is. De fabrikanten die hier goed mee omgaan geven wel een langere garantie. Bijvoorbeeld 5 jaar. Maar het blijft dus lastig. 

Volgende keer iets meer over hoe je het vermogen kan berekenen van een paneel.

En natuurlijk ga ik wat testen…

Tot de volgende keer.