Deel 6 - Zonnepanelen nog rendabel?

De vorige keer ging bij mij het lampje branden dat met deze hoge energietarieven mijn terugverdientijd op zonnepanelen wel eens heel interessant zou kunnen worden.

Vandaar dat ik verschillende offertes ben gaan opvragen en ben gaan rekenen.
En hoewel ik een dak op het zuiden heb, wat dus eigenlijk ideaal zou moeten zijn voor zonnepanelen, was het best lastig om een goede leverancier te vinden. Dit komt omdat ik een dakkapel op mijn dak heb en je dus niet zomaar even snel wat panelen erop kan knallen. Wat ik heb gemerkt is dat veel partijen het voor hun niet rendabel genoeg vonden om te doen. Dus het was even zoeken naar een partij die het wilde doen en die ook met mij mee wilde denken. Maar ik ben toch geslaagd en heb dus een offertes liggen.

Met de offerte in de hand ben ik gaan rekenen en dit ziet er dus niet slecht uit.
In 2022 mogen we nog volledig salderen en daar ga ik nog even vanuit. Dus wat jezelf opwekt aan kWh wordt van het verbruik afgetrokken.

Stel ik wek zelf 2500 kWh op en ik vul dit in in mijn energierekening voor 2022 dan zijn mijn kosten voor stroom € 353,00 terwijl dit anders € 1320,00 zal zijn. Dat is dus een besparing van € 966,00. Bij de offerte die ik hier heb liggen kosten de panelen € 3705,00. Dit is met terugvordering van de BTW.

Het salderen gaat in de toekomst natuurlijk wel veranderen. Ieder jaar wordt dat met 9% verminderd. De terugverdientijd van de zonnepanelen ligt dan uiteindelijk tussen de 4 en 5 jaar.

In de offerte wordt opgenomen dat ik zelf 3000 kWh weet op te wekken dus dan is het al in 4 jaar terugverdiend. Mijn maandlasten komen dan met zonnepanelen en airco uit op een € 90,00.

Weet je nog mijn maandlasten zonder airco en zonnepanelen? Die zou uitkomen op € 277,00 per maand! Iedere maand bespaar ik nu dus een kleine €190,00 ! Ieder maand weer. Daar kan je heel veel softijsjes voor kopen.

1 ding ben ik wel bang voor. In België hebben ze door het overbelasten van het net van de één op de andere dag het salderen afgeschaft. En je hoort in NL ook al verhalen van overbelasting van het net. Het zou dus zo maar kunnen dat hier dat ook kan gebeuren.
We gaan het zien. De zonnepanelen liggen minimaal 15 jaar op mijn dak en blijven sowieso iedere maand geld besparen.

Al met al vind ik dit de moeite waard en ik laat nog weten of en wanneer ik het ga doen.

Volgende keer ga ik in op een aantal vragen die ik heb gekregen van verschillende kijkers. Zoals het geluid van de buiten units (waar staan die eigenlijk?

Heb je vragen? Stel ze gerust en abonneer je op mijn kanaal.