Welke thuisaccu past bij u?

Zie wat er mogelijk is

Ontdek wat bij u past

Krijg direct advies

Doe de check

Mogelijkheden tot het terugvragen van de BTW bij aanschaf van een thuisaccu

Als particulier heeft u recht op BTW teruggave wanneer u een thuisaccu aanschaft. Hieronder leggen we uit hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Voorwaarde hiervoor is dat u een dynamisch energie contract hebt. De gedachte hierachter is dat u stroom kan inkopen wanneer de prijzen laag zijn en de stroom weer kan verkopen wanneer de prijzen hoger zijn.

Wanneer u na 2020 al een BTW teruggave heeft gehad voor zonnepanelen dan kunt u niet meer zomaar aanspraak maken op deze regeling. Een eenvoudige manier om toch in aanmerking te komen voor BTW teruggaaf is om het dynamisch-energiecontract en de factuur voor het accusysteem op de naam van uw partner te zetten en zo de BTW terug te vragen.

Als de teruggave van de BTW gelijk of meer is dan €2495,- , het dan over systemen van rond de €14.000,-, zal u de aankomende 4 jaar over het rendement van de batterij forfataire belasting moeten betalen. En voorzichtig uitgangspunt is €15,- per kWh capaciteit van de batterij per jaar.

Puntsgewijs:
• De factuur voor de thuisaccu staat op naam van de persoon die de BTW gaat terugvragen.
• U schaft de thuisaccu prive aan en bent geen ZZP-er.
• U hebt een dynamisch energiecontract en gaat handelen met energie tarieven.
• Het energiecontract staat op naam van de persoon die de BTW gaat terugvragen.
• U heeftt op uw naam de afgelopen 3 jaar geen BTW teruggave op zonnepanelen gekregen.
• Is dit wel het geval dan kunt u op de naam van uw partner de BTW terugvragen. (zorg wel dat het energie contract ook op naam van uw partner staat)
• U betaald een eenmalige forfait van € 15,00 per kW accucapaciteit.
• Is de BTW teruggave gelijk of meer dan € 2495,- dan betaalt u 4 jaar forfairaire belasting (zie voorbeeld 2 hieronder)

BTW terugave aanvraag laten verzorgen?

Wij kunnen de BTW teruggave service ook verzorgen. Geef dit aan bij het bestellen van een thuisaccu.

Hoe werkt te BTW teruggave

Voorbeeld 1

Stel dat u op 1 januari 2024 een thuisbatterij van 10 kWh aanschaft en deze direct in gebruik neemt. Deze thuisbatterij kost € 7.865 incl. btw, wat neerkomt op € 6.500 excl. btw. Het btw-bedrag is € 1.365,-. Dat is best een interessant bedrag om terug te vragen. Welke stappen zijn er nodig bij het terug vragen:

Stap 1
Meld u aan bij de Belastingdienst als startende ondernemer. Nadat u bent aangemeld bent u ondernemer, en moet u btw-aangifte doen.

Stap 2
U trekt de € 1.365 btw over deze aanschaf meteen af in de btw-aangifte. Deze zal binnen enige tijd op uw rekening worden gestort.

Stap 3
In het kalenderjaar van aanschaf (2024) moet u een forfaitbedrag betalen van € 15,- per kWh opslagcapaciteit. In dit geval dus € 150,-.

Stap 4
Per 1 januari 2025 meldt u zich aan voor de KOR Kleine Ondernemers Regeling.
U hoeft vanaf dan geen BTW aangifte meer te doen en de betaling van het forfaitbedrag stopt. Zet deze datum dus duidelijk in uw agenda.

Voorbeeld 2

Stel dat u op 1 januari 2024 een thuisbatterij van 20 kWh aanschaft en deze direct in gebruik neemt. Deze thuisbatterij kost €15.000,- incl. btw, wat neerkomt op €12.396,69 excl. btw. Het btw-bedrag is €2.609,31. Dan moet u de volgende stappen ondernemen:

Stap 1
Meld u bij de Belastingdienst aan als startende ondernemer. Nadat u bent aangemeld ben u ondernemer, en moet u btw-aangifte doen.

Stap 2
U trekt de €2.609,31 btw over deze aanschaf meteen af in de btw-aangifte. Deze zal binnen enige tijd op uw rekening worden gestort.

Stap 3
Het btw-bedrag van €2.609,31 is hoger dan €2.495. Daarom betaalt u gedurende de eerste 5 jaar van ingebruikname jaarlijks een een forfaitbedrag van 20 x € 15,- = € 300,-. Dat is totaal € 1.500,-. Een flink bedrag, maar minder dan de btw over het aankoopbedrag. Uw voordeel is dus ruim € 1000,00.

Stap 4
Per 1 januari 2029 meld u zich aan voor de KOR Kleine Ondernemers Regeling.
U hoeft vanaf dan geen forfaitbedrag meer te betalen. Zet deze datum dus duidelijk in uw agenda.

Als u geen zin heeft om het zelf te doen kunnen wij het verzorgen, geef dit aan bij de bestelling. U betaalt een vergoeding om dit voor u te regelen. Bepaal welk pakket bij uw situatie past