Deel 2 thuisaccu

Er zijn heel veel reacties gekomen op de eerste vlog over een thuisbatterij zoals die in de volksmond wordt genoemd maar vanaf nu thuisaccu heet. Heel goed want de thuisaccu leeft. Maar men is wel bang voor brandgevaar. En de opmerking dat ik niet het hele verhaal vertel met betrekking tot kosten maar juist ook de baten is niet geheel onterecht. Deze keer ga ik dan ook wat dieper in op de baten.

Er wordt momenteel steeds meer software ontwikkeld voor de combinatie thuisaccu en dynamische energiecontracten. Dit kan je doen met alleen een software pakket waarmee je je thuisaccu aanstuurt maar er zijn steeds meer accupakketten waar dergelijke besturingssoftware al in zit. Daarmee wordt een thuisaccu steeds interessanter.

Even voor diegene die niet weet wat een dynamisch energiecontract is. Energie wordt op de markt verkocht per uur. Een dag van tevoren is de energieprijs bekend voor de volgende dag. Deze fluctueert van uur tot uur. Met een dynamisch contract wordt je verbruik per uur afgerekend op dat wat je in dat uur verbruikt maar ook wat je terug levert. 

Nu komt het. Wanneer je dus energie kan laden in je thuisbatterij wanneer de stroomprijs laag is dan kan je deze stroom gaan verbruiken wanneer jij wilt, tegen dit lage tarief. Zo betaal je altijd het laagste tarief wanneer je stroom verbruikt.

De software leert hoe jouw verbruik eruit ziet en kan de stroom op de meest gunstige momenten voor je inkopen. Voor mensen die hun huis in de winter verwarmen met een warmtepomp zal de vraag naar stroom best groot zijn. Je praat dan al snel over een verbruik van 25 kWh per dag. Dan is het handig wanneer je dit zo goedkoop mogelijk kan inkopen. Handig toch? Hiermee kan je al honderden euro's per jaar besparen.


En in de zomer wanneer je zonnepanelen stroom opwekken zal dit al snel een 15-20 kWh per dag aan extra stroom zijn. Bij een dynamisch contract zonder accu moet je dan deze stroom tegen een laag tarief verkopen. In het ergste geval zelfs betalen. Maar met een accu laad je de stroom eerst naar je accu en in de avond kan je deze gaan verbruiken. Wanneer je daarnaast ook nog eens elektrisch rijdt dan pomp je de overdag gewonnen energie gewoon in je auto.Wanneer je je dan realiseert dat je bij een laadpaal al rond de 0,50 euro betaalt per kWh, dan loopt de besparing voor het tanken al heel snel op. Of wanneer je niet elektrisch rijdt kan je de overdag opgewekte energie tegen een hoger tarief weer verkopen. Op deze manier kan je al snel veel geld besparen. En dat gaat al snel over serieus veel euries. De grootte van je thuisaccu zal wel berekend moeten zijn op jouw eigen opwek en verbruik.

Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om te handelen met energie die je inkoopt en weer kan verkopen. Nu we nog 100% kunnen salderen, wordt de stroom die je inkoopt en de stroom die je verkoopt tegen elkaar weggestreept. De belasting die je moet betalen kan je dan ook tegen elkaar wegstrepen. Hierdoor kan je nu gaan 'spelen' met het inkopen van stroom op goedkope momenten en het verkopen van stroom op dure momenten. Per jaar zullen dat geen giga aantal kWhren zijn, want jouw systeem moet dit aan kunnen, maar toch is dit leuk meegenomen. Een ander voordeel voor het energie-netwerk is, is dat je mee helpt om de pieken en dalen in het net te vereffenen. Een win win situatie dus.

Dan iets over de veiligheid. Een heel terecht punt waar ook de accu-producenten heel hard mee bezig zijn. Op dit moment komen er accupakketten op de markt die brandgevaar nagenoeg uitsluiten. Zoals de Lithium ijzer fosfaat (LiFePo4) accu's.

Daarnaast zijn op dit moment hele gave ontwikkelingen op het gebied van Sodium accu's die goedkoper, lichter en schoner geproduceerd kunnen worden waarbij brandgevaar wordt uitgesloten. 

Wil je nou op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen rond thuisaccu's en wat dit voor jou kan betekenen? Schrijf je dan even in voor de nieuwsbrief. Er staan echt hele leuke ontwikkelingen op stapel.


Volgende keer hier meer over de verschillen in micro-omvormers en optimicers bij zonnepanelen.


Abonneer je op mijn kanaal en geef even een duimpje!