Deel 12 - De afrekening met mijn energierekening. Maart!

Sinds januari verwarm ik ons huis met een airco en via deze video's deel ik mijn ervaringen. In dit deel 'de afrekening van maart.'

De afrekening van maart is nu binnen. Ik heb nu weer een goed overzicht van de tarieven die zijn berekend en mijn verbruik. Ik gebruik mijn CV totaal niet meer voor verwarmen dus ik gebruik alleen nog gas voor douchen, warm water en koken. Sinds half maart heb ik ook zonnepanelen. Dit om mijn stroomverbruik te beperken.

Wanneer we naar de tarieven kijken dan was dit in februari nog € 2,5 per m3 voor gas en € 0,30 voor 1kWh stroom…. Mijn tarief voor maart is uiteindelijk uitgekomen op (schrik niet) € 3,43 voor m3 gas en € 0,19 voor kWh stroom. Stroom is dus goedkoper geworden.

Ga ik naar mijn verbruik kijken en vergelijken met de laatste 3 jaren maart dan zie ik dat mijn gasverbruik van 160 m3 is gedaald naar 14 m3. Dat is dus een enorm verschil.
Mijn stroomverbruik is wel gestegen van 253 kWh gemiddeld van de afgelopen 3 jaar maart naar 448 kWh.

Wanneer ik niet zou zijn gaan verwarmen met een airco dan was ik met deze nieuwe tarieven uitgekomen op € 596 aan kosten

Met de airco's kom ik nu uit op € 120.

Dat is maar liefst een verschil alleen voor de maand maart van € 461,00 !! dat is bijna niet te bevatten.

Nou moet ik er natuurlijk wel bijvertellen dat mijn stroomverbruik minder is geweest doordat ik natuurlijk sinds half maart zonnepanelen heb. Maar dat verschil is € 15. (83 kWh * € 0,19)

Daarnaast heb ik ook nog stroom die door mijn eigen opwekking niet direct is verbruikt en dat zie je weer terug op de slimme meter. In maart heb ik dus ook nog 134kWh aan extra stroom opgewekt. Met het salderen aan het eind van het jaar levert mij dit ook nog eens € 25 op.

Zet ik nu de eerste drie maanden eens op een rij. (€ 986 !!!) Dan ben ik toch wel erg blij dat ik deze investering heb durven te doen. Anders was ik dat geld toch echt kwijt geweest.

Regelmatig krijg ik de opmerking dat ik de kosten van aanschaf niet meereken in mijn berekeningen. Ja dat klopt.
Laat ik daar nou in mijn volgende vlog dieper op ingaan!
Vergeet niet een duimpje te geven en te abonneren. Tot volgende keer.