Deel 1: Airco als verwarming, kan dat?

Een airco nemen als verwarming hoe belachelijk klinkt dat? En geld besparen door te verwarmen met een airco, ja hoe bizar is dat? 

We hebben vijf à zes jaar geleden een videoproductie gedraaid voor de gemeente IJsselstein. Daarin kwamen de voorlopers van verduurzamen aan het woord en mensen die hun huis volledig hadden geïsoleerd. Mensen die als eerste zonnepanelen op hun dak hadden, en die een warmtepomp hadden aangeschaft.

Tijdens de interviews kwamen we ook Henk tegen. Henk was iemand die ook absoluut voorliep in het verduurzamen van zijn huis. Hij had hele bijzondere dingen aan zijn huis gedaan en een van de dingen was dat hij een airco gebruikte voor het verwarmen van zijn huis. Mijn eerste reactie was, ja hallo dat kan toch niet? Zo'n energie slurpend apparaat als verwarming voor je huis. En daarnaast heb je dan zo'n lelijk ding aan het plafond, dat wil je toch helemaal niet?

Henk legde toen uit dat een moderne airco heel goed de energie die hij gebruikt om kan zetten naar veel meer warmte-energie. Mijn gevoel zei, dat bestaat niet. Maar hij zei dat je een kilowatt aan energie die de airco gebruik om kan zetten in, naar (toen-ter-tijd) 3 à 4 kilowatt aan warmte-energie. Dus ik ben me daar in gaan verdiepen. 

Door de jaren heen zijn die airco's ongelofelijk zuinig geworden. Ze zijn echt A+++ qua energielabel. Dat wil zeggen dat je ze eigenlijk gewoon op een stopcontact kan gebruiken, waar je lamp ook op zit. Je hoeft geen extra groepen aan te laten leggen. En tegenwoordig heb je ze met een COP waarde van rond de 5. Dat wil zeggen dat je 1 kilowatt aan stroom om kan zetten naar 5 kilowatt warmte-energie. 

Wij hebben een huis op het zuiden en zomers kan het dus echt goed warm worden in ons huis. Mijn vrouw wil al jarenlang een airco, en ik heb dat altijd tegengehouden. Maar toch, met de stijgende gasprijzen en het feit dat je met de airco dus ook je huis kan verwarmen, ben ik toch eens het rekensommetje gaan doen. Als ik nou inderdaad mijn huis gaan verwarmen met een airco wat voor consequenties heeft dat dan? Wat doet het met mijn kosten voor het gas? Hoe verhoudt zich dat en kan ik, zoals Henk destijds al zei, geld verdienen door mijn huis te gaan verwarmen met een airco? 

Ik ga het experiment gewoon aan. We slaan ook twee vliegen in één klap. Mijn vrouw lekker de koelte in de zomer en ik wil gaan kijken wat voor consequenties dit heeft voor het verwarmen van ons huis.

Ik ben ook benieuwd hoe het zit het met de warmte en hoe het met het lawaai in huis is. Ik hoorde dat ze tegenwoordig echt ongelooflijk stil zijn en dat ze echt heel weinig geluid maken. Volgende keer ga ik wat meer vertellen over de berekeningen die ik heb gemaakt voor mijzelf. Ik hoop dat jullie daardoor zelf kunnen kijken wat het in jullie situatie voor consequenties kan hebben.