Kijk op: https://www.energie-transitie.info/offerte-airco/  voor een goede airco installateur met ons keurmerk 'Goed en betrouwbaar'
• Voor meer informatie over een airco als verwarming: https://www.energie-transitie.info/verwarmen-met-een-airco/
• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/
• Check onze nieuwsbrief over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/thuisaccunieuwsbrief/
• Meer informatie over BTW terugvordering: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-btw-teruggave/

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010
• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751
• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/
• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

Ondersteun de vlogs met een donatie:
https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/

In deze vlog hier meer over onze ervaring met 3 jaar verwarmen met een airco.

Toen wij begonnen met het verwarmen met een airco was dit een nog totaal onbekend fenomeen. Ik was de eerste klant bij onze installateur die airco's als verwarming ging laten plaatsen. Ons hoekhuis komt uit de jaren 70 heeft dubbelglas en is matig tot redelijk geïsoleerd. Ondanks deze beperkte isolatie hebben wij niet in de kou gezeten maar wel met wat ondersteuning van de centrale verwarming op dagen dat het kwik onder de 5 graden ging. Daar baalde ik in eerste instantie zeker van. Maar hebben we daarmee nu heel veel gas verstookt? Nee absoluut niet want zo vaak komt dit nu ook weer niet voor. Maar het geeft wel aan dat een hoger vermogen voor onze benedenverdieping wellicht op zijn plek was geweest.

Mijn werkkamer op zolder heb ik het eerste jaar ook verwarmt met een airco. Dit ging helemaal prima maar omdat de zolderkamer een puntdak heeft trekt daar alle warmte naar toe. Onder mijn bureau bleef het koud dus daar heb ik toen een extra infraroodpaneeltje geplaatst.

Het 2e en derde jaar ben ik gaan verwarmen met infrarood boven mijn werkplek. In eerste instantie met een iets te klein paneel van 400 watt en dat beviel me niet. Maar later met een 750 watt paneel met een thermostaat. En ik moet zeggen dat ik dat in deze ruimte veel prettiger vind dan het verwarmen met de airco. Ik heb zelfs het paneel onder het bureau nauwelijks meer nodig. Nou zal iedereen roepen dat de airco veel zuiniger is in gebruik, maar dat blijkt in de praktijk dus echt mee te vallen. Ons stroomverbruik is door de jaren heen heel stabiel.

Wat je met het verwarmen met airco's goed moet beseffen is dat je per ruimte je huis verwarmt. Wanneer je je slaapkamers wilt verwarmen omdat je opgroeiende kinderen hebt en die daar willen spelen of hun huiswerk in willen maken, dan zal je daar ook een goede oplossing voor moeten vinden. En ook je badkamer wil je ook op de juiste momenten lekker verwarmd hebben. Wellicht is in die situatie een warmtepomp die je op je CV kan aansluiten een beter idee. Maar daar zitten natuurlijk ook weer voorwaardes aan zoals een goede isolatie van je huis.

Wat zijn nou voor mij de voor en nadelen op een rij
Voordelen: • De ruimte komt heel snel op temperatuur • Je verbruik nauwelijks of geen gas voor verwarmen • Extra stroomverbruik kan je compenseren met opbrengst van je zonnepanelen • Met een slimme thuisaccu gebruik je altijd de goedkoopste stroom. Mijn stroomprijs was voor februari 21 eurocent inclusief de belastingen. • Dus het grootste voordeel is de energierekening

Nadelen: •Je verwarmt per ruimte • Bijgeluidjes die een airco maakt • Buitenunit die in de winter regelmatig moet ontdooien • En in ons geval: Bijverwarmen bij lage buitentemperaturen. Maar dat geldt dus niet in alle gevallen.

Had ik dingen nu anders gedaan? Ik denk nog steeds dat voor ons type huis en onze thuissituatie (de kids zijn de deur uit) dat deze oplossing nog steeds het meest effectief en financieel gunstigst is geweest. Wellicht zou bij onze woonkamer een goede warmteverlies berekening hebben geleid tot een zwaarder type airco.

En wanneer je alleen wilt verwarmen en niet wilt koelen kijk dan eens naar airco verwarming die je laag laag plaatst. Warme lucht stijgt sowieso.

Maar ik hoor ook graag jullie bevindingen en tips zodat iedereen steeds beter zelf kan inschatten wat voor hun een goede oplossing zou kunnen zijn. Dus heb je nog tips of adviezen? Laat ze in de comments achter.

Tot de volgende keer.