Deel 22 - Moet ik bang zijn voor -15 graden in de winter wanneer ik ons huis met een airco verwarm?

Zoals jullie weten verwarm ik ons huis met airco's en bespaar ik zo wel 80% op mijn gasverbruik. Dat is enorm. Maar wat je vaak hoort is dat een airco maar werkt tot -15 graden. Moet ik nou bang zijn voor strenge winters en wat kan ik doen wanneer het zo koud wordt?

Allereerst moeten we even in het verleden duiken om te kijken of we nu zo bang moeten zijn dat we weken lang met 20 graden onder nul te maken krijgen.

Laten we eens naar de statistieken kijken. Laten we kijken naar een overzicht waarbij de temperatuur waardes worden genoemd sinds 1706 per maand.
Dan zie je dat de laagste waarde over de eeuwen heen -7˚C graden is.
Maar betekent dat dan dat het nooit kouder wordt? Nee natuurlijk niet. Want dit zijn gemiddelde waarden. Maar het geeft wel een beeld dat we in Nederland niet te maken hebben met hele lage gemiddelde waardes.

Laten we eens naar de grafiek van 2021 kijken. We zien een rode lijn. Dat is de maximale temperatuur van dat moment, we zien een groene lijn; dat is de gemiddelde temperatuur van dat moment en we zien de blauwe lijn. Dan is de laagste temperatuur die was gemeten van dat moment.

Wat je hier dus ziet is dat er in de winter van 2021 best wel heel koude momenten zijn geweest. Daar is zelfs een piek van een paar dagen geweest waarbij de laagste temperatuur – 15˚C is geweest.

De laagste temperaturen worden natuurlijk bereikt in de nacht. Overdag en in de avond zullen vooral de groene en de rode lijn gelden. Deze liggen tussen de -5 en 0 graden. Dan moet de airco zijn werk nog goed kunnen doen.

De airco die ik heb heeft nog een COP van 4,8 bij -10 graden. Dat moet dus voldoende zijn.

Maar kijken we naar de jaren daarvoor dan vallen die laagste temperaturen best wel mee. Altijd is het vrij kortstondig.

We hebben wel een paar uitschieters gehad zoals in 2012, 2005 en 1985. Maar ook daar bleven de gemiddelde waardes hangen op -10 en dus niet lager.

Hoeven we nou helemaal niet meer bang te zijn voor een strenge winter?
Tja, ik weet het niet, maar deze gegevens geven mij wel wat meer rust over hoe bang ik voor zo'n winter moet zijn.
Maar wat zou je kunnen doen wanneer het wel zo bar en boos wordt?
Hoe kunnen we ons daar tegen indekken?
Vandaar aan diegene die nu al langer verwarmen met een airco de vraag. Hoe doen jullie dat? Hoe dekken jullie je in tegen een strenge winter? Ik heb zelf vanaf januari zonder problemen nog kunnen verwarmen met de airco's.

Alvast bedankt voor je antwoord en van een duimpje word ik natuurlijk heel blij... en abonneer je op mijn kanaal wanneer je dat nog niet hebt gedaan.

Tot een volgende keer.