• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/tips-trucs-thuisaccu/

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/


Ondersteun de vlogs met een donatie:

https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/


In de vlog bespreek ik een belangrijke afweging die je moet maken bij de keuze voor een thuisbatterij.

Een accupakket schaf je niet zomaar voor 3 of 4 jaar aan. Net als bij zonnepanelen schaf je een accupakket aan voor de aankomende 12 tot 15 jaar. Waar moet je nou op letten en wat zijn belangrijke afwegingen? Daar wil ik het even over hebben.

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom wil ik een thuisbatterij?

Er zit namelijk een heel groot verschil in een antwoord als; ik wil mijn eigen zonnen-opwek kunnen opslaan en mijn eigen opgewekte stroom zo effectief mogelijk gebruiken en ik wil ook nog noodstroom voor mijn huis of bedrijf. Of ik wil mijn accupakket zo snel als mogelijk terugverdienen.

Die twee behoeftes gaan niet echt goed samen maar zijn wel belangrijk voor de keuze die je maakt.

De meeste fabrikanten van accu’s geven al een levensverwachting aan van 15 jaar of wel 6-8 duizend cycli. Maar dat is wel bij een ideale temperatuur van 25 graden. 

Daarnaast hebben de accu’s ook een ideale laad en ontlaadsnelheid. Daarbij is de verhouding tussen het aantal kWh van de accu’s en de laad en ontlaadsnelheid van groot belang. Hier kom ik later op terug.

Wanneer je uitgaat van een levensduur van 12-15 jaar moet je je allereerst goed afvragen of de software van het accusysteem aan te passen is op de veranderingen in de toekomst. De wetgeving kan veranderen maar ook kunnen de energiemaatschappijen andere tarieven of regels gaan voeren. Bijvoorbeeld het extra belasten van piekbelasting zoals ze al doen in België. Dan wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid tot peakshaving van de thuisaccu ineens belangrijk. Is dit aan te passen in de software? Of je wilt over 5 jaar wellicht een eigen laadpaal aanschaffen. Kan dat zonder problemen?

Wanneer de terugverdientijd voor jouw de belangrijkste voorwaarde is dan kan je natuurlijk kiezen voor een systeem die handelt op de onbalansmarkt. Je hebt hierin twee verschillende soorten. 

Je kunt handelen met de day-ahead tarieven die per uur verschillen en afhankelijk zijn van het weer. Hiervoor heb je een dynamisch energiecontract nodig en een thuisaccu die met deze day-ahead tarieven kan omgaan. Hierbij zullen de verdiensten niet al te groot zijn. Denk aan 3 tot 7 honderd euro per jaar afhankelijk van de grote van je systeem. 

Maar je kunt ook een accusysteem nemen die kan handelen op de onbalansmarkt. Deze markt springt in op de realtime behoeften en fluctuaties in het elektriciteitsnet. Dat betekent heel snel laden of ontladen meerdere keren op 1 dag.

Slimme software zorgt er dan voor dat je accu kan worden ingezet op deze markt. Je thuisaccu heeft hierdoor wel een totaal andere rol gekregen. Namelijk het handelen op de onbalansmarkt. Wat je je vervolgens goed moet realiseren is dat je dan vaak ook gekoppeld bent aan één specifieke energieleverancier. Realiseer je dat.

Voorwaarde voor lucratief kunnen handelen op de onbalansmarkt is een hoge laad en ontlaadsnelheid. Is deze laag, bijvoorbeeld een 2 of 3 kW, dan levert dat niet zoveel op als bij een 10 kW laad en ontlaadsnelheid. Tegelijkertijd krijgen de accu’s met een hoge laad en ontlaadsnelheid het behoorlijk te verduren en moet het aantal kWh van de accu’s daarop zijn afgestemd. Anders verkort dit de levensduur van je accu.

Door het handelen op de onbalansmarkt zal het aantal cycli per jaar vele malen groter zijn dan bij het handelen op de day-ahead markt. Ligt dat bij de day-ahead rond de 220 cycli per jaar, bij het handelen op de onbalansmarkt zal dit zomaar een 700 of nog veel meer cycli kunnen zijn. Dit heeft dus wel degelijk invloed op de levensduur van de batterijen en dus de afschrijving.

Je hebt te maken met marktwerking op de energiemarkt zoals veilingen en de bilaterale prijsafspraken tussen energiebedrijven. Maar ook de technologische vooruitgang in energieopslag en het samensmelten van energiemarkten zal grote invloed hebben. En wat heel herkenbaar is, is de regelgeving van de energiemarkt die continu verandert. En wat voor invloed heeft de toestand in de wereld op de energiemarkt. Niemand kan voorspellen hoe deze complexe markt zich gaat ontwikkelen.