Iedereen wil natuurlijk geld besparen op zijn energiekosten. In deze Vlog laat ik zien dat je met twee relatief goedkope investeringen je kan gaan besparen op je energiekosten. Let's go!

De eerste tip is een zeer goedkope laser-temperatuur meter. Super eenvoudig te bedienen en een apparaatje die je heel snel inzicht geeft in de temperatuur van objecten.

Meet de temperatuur van je wanden, de vloer, je ramen alle kieren en naden. Onderzoek waar de meeste kou vandaan komt zodat je daar iets mee kan gaan doen. Bij mij geven die grote doorzonramen bijvoorbeeld erg veel koudestraling af. Veel meer dan bijvoorbeeld een nieuw raam met blijkbaar dikker glas. Dikke overgordijnen zouden hier dus een besparing kunnen opleveren. 

Zo kwam ik door te meten erachter dat een drempel bij de achterdeur bij ons veel kou naar binnen brengt. Dit blijkt te komen door een lange betonnen strook die directe verbinding maakt tussen buiten en binnen. Bizar toch? Wat ik daar tegen kan doen weet ik zo even niet dus wanneer iemand een goed idee heeft? Laat het weten.

Maar ik merkte ook dat er veel kou onder de keuken vandaan kwam. Toen ik de font-plaat weghaalde onder het keukenblok bleek dat er eigenlijk een directe verbinding was met de buitenmuur. Deze heb ik natuurlijk direct volgestopt met steenwol en hier komt nu veel minder kou vandaan. Dat scheelt dus weer.

Met dit eenvoudige apparaat kan je dus heel snel energielekken opsporen die je dan ook direct kan verhelpen. Voor de kosten hoef je het niet te laten want dit soort meters heb je al vanaf € 30,00. Je kan dan ook gelijk even de warmte meten die uit je airco komt.

Een andere relatieve goedkope investering is de p1 meter van Homewizard. Daar was ik al op gewezen door een aantal kijkers. Mijn dank daarvoor. Ik moet jullie eerlijk verklappen dat ik best wel verslaaft ben geraakt aan dit kleine apparaatje en vooral dan de app. Wanneer je dit apparaatje aansluit op je slimme meter dan krijg je direct inzicht in je verbruik. Bijna realtime. Er zit iets vertraging tussen. Je kunt dus, wanneer je een apparaat aanzet, het verbruik gelijk zien in je app. Opvallende apparaten zijn natuurlijk de afwasmachine, de waterkoker maar je kunt hier ook zien hoe het infraroodpaneel aan en uitschakelt in samenwerking met de thermostaat. Nou wanneer je dan ook nog eens je energie tarief invoert kan je gelijk zien wat een dag je kost aan energie. De app geeft je vooral veel inzicht in je verbruik waardoor je jezelf ook ongemerkt aanpast.

Zo merk ik bijvoorbeeld wanneer ik thuis aan het werk ben en ik zie dat de zonnepanelen stroom gaan opleveren, dat ik dan de wasmachine aanzet. Dat heb ik nog nooit gedaan, hahah. Of je nu wilt of niet, je gaat steeds beter opletten wanneer je wat aanzet of dingen aan laat staan. Ongemerkt ga je dus zomaar besparen op je energie. Ook krijg je goed inzicht hoe hoog je sluipverbruik in huis is. Dan kan je gaan onderzoeken waardoor dit komt en dan kan je daar weer wat aan doen.

Zo'n homewizard meter kost rond de € 40,00 en met een maandabonnement krijg je nog een aantal extra functies erbij. Ik denk dat ik beide apparaatjes snel zal hebben terugverdient.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en tot de volgende keer.


Links naar infrarood thermometers:

Strex infrarood thermometer op bol.com deze kost rond € 30,00

Bosch infrarood thermometer deze kost rond € 50,00

Link naar Home Wizard P1 meter

Voor slimme meters vanaf SRM versie 5

Voor oudere slimme meters met losse voeding