Deel 25. Halfjaarcijfers.

We zijn nu alweer een half jaar verder.

We hebben de airco's een half jaar in gebruik en de zonnepanelen vanaf half maart dit jaar. En we kunnen de halfjaarcijfers gaan opmaken. Hoeveel hebben we nou echt bespaard in dat half jaar?

Voor stroom ben ik uitgekomen op 2201 kWh die we hebben verbruikt.

Voor gas ben ik uitgekomen op 133 m3

Ook zijn we vanaf half maart stroom gaan opwekken en dat komt neer op dat we 1107 kWh hebben teruggeleverd.

De app van de omvormer geeft natuurlijk meer aan maar dat verschil is natuurlijk de stroom die wijzelf direct hebben verbruikt. Waar het grof op neerkomt is dat je 1/3 zelf verbruikt en 2/3 terug levert aan het net.

In 2022 mogen we nog salderen dus wanneer ik dan naar het verbruik kijk van een half jaar dan kom ik uit op:

1094 kWh aan stroom en 133m3 aan gas.

Met de prijzen van het eerste half jaar kom ik dan uit op 616,68 euro

Wanneer ik dat dan ga vergelijken met het gemiddelde verbruik van de afgelopen 3 jaar, dan verbruikte we in diezelfde periode: 1445 kWh aan stroom en maar liefst 753 m3 aan gas. Wanneer ik dus niets gedaan had, dan zouden we een rekening hebben moeten betalen van 1876,82 euro.

Ben ik even blij dat we deze stap hebben genomen.

We hebben in een half jaar maar liefst 1260,14 euro bespaard.

Dat zijn heel wat softijsjes. (al zijn die ook weer duurder geworden)

Kanttekening is dat ik nog geen rekening heb gehouden met dag en nacht tarief. En dat ik ook heel benieuwd ben hoe mijn energieleverancier met de saldering op jaarbasis omgaat. Want daar kom je ook al rare berichtgeving tegen dat dit vaak niet correct wordt gedaan. We gaan het zien bij de jaarafrekening maar dat duurt nog een tijdje.

De airco's staan eigenlijk al een tijdje stil dus ook tijd om de filters eens schoon te maken. Daar volgende keer meer over en ik heb ook wat mensen op straat aangesproken of zij iets weten over een airco als verwarming.

Daar volgende keer meer over.

Trouwens alle informatie over het verwarmen met een airco heb ik gebundeld in 1 document. Dus wanneer je erover nadenkt om te gaan verwarmen met een airco dan staan hier de zaken in waar je rekening mee moet houden. 

Vergeet je niet te abonneren en geef even een duimpje!

En tot de volgende keer.