In deze videoserie wil ik laten zien hoe ik van het gras af probeert te komen. Mijn eerste stap is geweest dat ik mijn huis ging verwarmen met een airco. En het scheelt echt gigantisch. Het is alweer mei dus ik kan de afrekening van april laten zien. Ik heb ook een overzicht van de eerste vier maanden wat de airco's met mijn stroomverbruik hebben gedaan. En ik kan ook al een prognose maken van de extra stroomkosten die je maakt bij een airco voor een heel jaar. Let's go!  

De afrekening van april is binnen dus ik kan al weer een overzicht laten zien van mijn verbruik en mijn tarieven. Ik heb namelijk variabele tarieven dus dat verschilt iedere maand. Qua gas heb ik 16 m3 verbruikt en de kosten hiervoor zijn € 50,95. Qua stroom hebt is 306 kWh verbruikt en zijn de kosten € 71,20. 

Het is ook leuk om de prijsontwikkeling sinds januari nog even in een grafiek te laten zien. Het blijft bizar.  Maar hoeveel heb ik bespaart in april?  Het gemiddelde gasverbruik over drie jaar in april was 93 m3 en dat is nu terecht gekomen op 16 m3. We hebben dus weer 77 m3 gas bespaard. En je kan zien aan de verbruikscijfers van gas van voorgaande jaren dat we echt naar het voorjaar gaan. We besparen dus nog steeds heel veel op ons gasverbruik. Voor stoom was het gemiddelde verbruik over drie jaar in april 240 kWh. Dat is nu terecht gekomen op 306 kilowattuur. 

Daarnaast heb ik 232 kWh teruggeleverd aan stroom wat van het einde van het jaar wordt verrekend. Waarschijnlijk rond de 54 euro. Zelf was ik wel erg nieuwsgierig naar het stroomverbruik van de airco nu het warm aan het worden is. Want ik was toch wel een beetje bang dat het stroomverbruik hetzelfde zou zijn als de maanden januari en februari. Maar je ziet gelukkig dat er een afname is qua stroomverbruik. Deels veroorzaakt doordat ik zelf stroom opwek met mij zonnepanelen wat direct gebruikt wordt, maar ook omdat de airco's minder hard hoeft te werken. 

De vorige keer heeft een kijker mij terecht geattendeerd, dat wanneer het gasverbruik naar beneden gaat, de verhouding tussen toeslagen in gasprijs veranderen. Wanneer we een omrekening maken naar de gasprijs moet ik dat dus wel corrigeren op het moment dat ik ook minder gasverbruik. Wanneer ik dat dat netjes doe dan komen we deze maand uit op een besparing van € 140,60.  Ik heb een € 15,00 extra stroom uitgegeven maar ik heb ook zeker weer zo'n € 54,00 aan stroom opgewekt. 

Al met al heb ik deze maand toch ongeveer een € 180,00 bespaard. En dat voor het voorjaar. En ja nu de hamvraag. Durf ik al een voorspelling te doen van mijn energieverbruik voor de airco's over 2022?

Nou eigenlijk wel, want als ik zo de grafiek bekijkt dan vermoed ik dat ik met een extra verbruik uitkom tussen de 2300 kWh en de 2500 kWh. En dat is precies wat ik al in januari had voorspeld. Je moet je dan wel voorstellen dat ik twee airco's heb draaien. Eén in de woonkamer die van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan staat en één in de werkkamer die tijdens werktijden gewoon aan staat. 

Regelmatig krijg ik de vraag wat is nou het verschil tussen een single split en de multi split airco. Dat bekijk ik volgende week. 

Geef even een duimpje en abonneer je op mijn kanaal!