Deel 11. Bizarre besparing door verwarming met airco


Net als vele Nederlanders had ik in 2021 gewoon een vast energiecontract. Niets aan de hand dus.
In deze video laat ik zien wat er was gebeurd wanneer ik niet op tijd had gereageerd toen mijn energie-contract was afgelopen. En welke bizarre besparing tot nu toe heb bereikt doordat ik met een airco mijn huis ben gaan verwarmen.


In 2021 had ik net als vele mensen in Nederland een vast energie-contract met een tarief van € 0,20 per kWh voor stroom en € 0,90 voor m3 gas. Toen begin 2022 ons contract afliep werd er met ons gecommuniceerd dat de prijs voor stroom € 0,42 per kWh zou gaan worden en dat de gasprijs op € 1,83 per m3 zou uitkomen. Dat zou betekenen dat ik in de maand januari € 560,00 zou kwijt zijn geweest aan energiekosten. En dan reken ik even het een gemiddelde over 3 jaar januari

Met het gebruik van de airco en ook nog wat CV gebruik ben ik uiteindelijk uitgekomen op € 365,00

Dat is dus een besparing van € 195,00 voor alleen de maand januari.

Omdat ik nu een variabel contract heb werd ik verrast door de afrekening van februari. De gasprijs was gestegen naar 2,50 per m3 en mijn stroomprijs iets gedaald naar € 0,30 kWh
Dat zou betekenen wanneer ik geen airco had genomen dat ik € 532,00 kwijt zou zijn geweest aan energiekosten.

Met het gebruik van de airco en nog een klein beetje CV gebruik, kwam dat uit op € 227,00

Dat is dus een besparing van € 305,00 alleen voor februari

Inmiddels gebruik ik de CV niet meer voor bij-verwarmen alleen nog maar de airco. De maand maart is bijna voorbij en wanneer ik geen airco had genomen zou ik € 476,00 kwijt zijn geweest aan energiekosten. Nu verwacht ik, uitgaande van de tarieven van februari, rond de € 200,00 kwijt te zijn.

Dat is dus ook weer een besparing van € 276,00.

Deze 3 maanden zijn dus al goed voor een besparing van € 775,00! En dat is geld wat ik niet mijn energieleverancier hoef te betalen. Alleen dus door met een airco te gaan verwarmen.

Mijn nieuwe tarieven voor maart weet ik eigenlijk pas wanneer deze maand voorbij is, dus over een week. Ik houd nu mijn hart weer vast voor alweer een nieuwe stijging.

Voor de mensen die nu een contract hebben met lage tarieven is er nu nog niets aan de hand. Maar kijk goed wanneer jouw contract afloopt zodat je op tijd maatregelen kan treffen.

Volgende keer weet ik de tarieven van maart, en kan ik daar echt uitsluitsel over geven. Ook kan ik dan wat zeggen over wat de zonnepanelen al hebben opgewekt. Daar wordt ik dan weer vrolijk van. Tot volgende keer.

Vergeet je niet te abonneren en duimpje te geven!