Deel 18  Warmtepompboiler vs E boiler deel 2

De vorige keer heb ik jullie hulp ingeroepen om meer duidelijkheid te krijgen over gebruikerservaringen van de e-boiler en de WPB. Er is massaal gereageerd. Super bedankt daarvoor. 

Heel gaaf is om te zien dat iedereen die hier al meer bezig is zo zijn eigen afwegingen heeft om voor de één of voor de ander te kiezen. En als lekker eigenwijze Nederlander zijn er ook altijd weer mensen die dan weer andere oplossingen vinden. Geweldig!

Maar waar begint je keuze nou allemaal mee?

Het begint natuurlijk allemaal met jouw woon- en jouw gezinssituatie. Heb jij een huis met veel ruimte met stevige betonnen vloeren of heb je een ouder huis met houten vloeren en minder ruimte. 

Heb jij een huishouden met 5 man die op ieder willekeurig moment van de dag onder de douche kunnen springen of ben je maar met 2 personen die 1 keer in de twee dagen douchet. 

Maar ook of jij al zonnepanelen hebt en met overcapaciteit zelf stroom opwekt.  Of dat je dat geen zonnepanelen hebt. En hoe zit het met je stroomverdeling en het aantal groepen in huis?

Dat zijn eigenlijk de zaken die bepalen wat voor jou slim is. Het is dus geen wedstrijd tussen de e-boiler en de WPB. Want ze hebben allebei hun bestaansrecht en hun eigen voordelen en toepassingsgebied.

 

Maar als we dan toch een vergelijking gaan maken.

  • Met een e-boiler heb je een grotere stroomvraag. Dat ligt tussen de 1,5 tot 3 kW. Daar zal je dus rekening mee moeten houden met welke groep je gaat belasten. Bij een wpb ligt dat lager…..tussen de 220-1000 W.   
  • Omdat een wpb een gunstigere COP waarde heeft zal deze op jaarbasis minder stroom verbruiken tov een e-boiler. 
  • E-boilers zijn vaak kleiner dus een eboiler neemt minder ruimte in beslag. Ook kan deze horizontaal worden geplaatst. De wpb zijn groter hebben vaak meer inhoud 200-300 ltr en ze zijn rond. Waardoor ze meer ruimte in beslag nemen dan een eboiler
  • Een eboiler maakt geen geluid en een wpb maakt wel geluid. Hier zal je dus rekening mee moeten houden waar je deze plaatst zodat je zelf geen overlas van ervaart.
  • Een eboiler kan weer snel verwarmd worden (15-20 minuten) terwijl een wpb daar langer over doet (vaak al uren)
  • Op een e-boiler zit geen subsidie en op een WPB wel. Wel moet de wpb volgens de regeling worden geïnstalleerd door een erkend installateur.


Ja...en wat is dan slim in welke situatie?

Heb je bijvoorbeeld een groot gezin waar er 5 man achter elkaar moeten kunnen douchen en heb jij de ruimte om een groot vat te kunnen plaatsen waar je geen last van geluid hebt, dan ligt een WPB voor de hand. Voordeliger in het stroomverbruik en je krijgt een bak subsidie ook.

Maar heb je bijvoorbeeld een ouder huis met houten vloeren met beperkte ruimte en ben je maar met twee à drie personen. Dan is de e-boiler voor jou en slimmere optie.

En is stroom voor jou sowieso geen probleem omdat je een groot overschot aan energie zelf opwekt dan kan je beide systemen zelfs goed inzetten als warmwater batterij. Aan jou de keuze.

Dan een paar algemene tips die zijn binnen gekomen:

  • Om zo min mogelijk stroom te verbruiken Houd je de temperatuur in de boiler laag en verwarm je deze 1 x per week tot 70 graden om legionella te voorkomen.
  • gebruik de boiler als warmwater batterij (programmeerbare wifi switch)
  • wil je opeens meer water gaan gebruiken, verhoog dan de boiler temperatuur zodat je kan gaan mengen.
  • denk ook aan close-in boilers wanneer je grote afstanden binnenhuis moet gaan overbruggen.

Verder noemde een aantal kijkers heel terecht het bestaan van zonneboilers die natuurlijk sowieso weinig stroom verbruiken, en gunstig zijn in de zomer.

Of doorstroom apparaten die direct het water verwarmen en geen boiler nodig hebben om water warm te houden.

Maar ook hygieneboilers waarop meerdere warmtebronnen op kunnen worden aangesloten.

Allemaal hebben ze hun eigen bestaansrecht en toepassingen afgestemd op hun situaties.

Nogmaals super bedankt voor alle input en tot volgende keer.

Duimpje en abonneren.