Deel 4: Airco als verwarming, eerste ervaringen

Nou de airco's zijn geplaatst en ik moet je eerlijk bekennen, het was wel even wennen. Het was het zeker geen liefde op het eerste gezicht.

Wanneer je de kamer snel wilt verwarmen dan zal de airco op een iets hogere stand moeten staan, dat wil zeggen dat de fan's sneller draaien, dus meer lawaai maken. Nu is het niet echt heel veel lawaai maar het stoort mij wel, want ik wilde hem op de allerlaagste stand hebben, namelijk bijna geruisloos. Maar als ik dat doe dan merk ik dat de kamer niet warmer wordt dan 19,5 ˚C.

Daarnaast hebben we een ander probleem, wanneer de CV niet gebruik wordt, dan is het in de douche 's-ochtends heel koud.
Daarvoor heb ik een tussen oplossing gevonden. Wanneer ik naar beneden ga 's-ochtends, zet ik zowel de CV als de airco aan en de CV zet ik dan eventjes op 20˚C. Wanneer ik dan naar de badkamer hobbel wordt mijn badkamer alweer aangenaam warm. Op het moment dat ik klaar ben en weer naar beneden ga, dit is ongeveer na 5 à 10 minuten, dan is eigenlijk weer de hele woonkamer lekker verwarmd. Ondertussen is alweer de CV afgeslagen omdat hij de temperatuur heeft bereikt. Wanneer de kamertemperatuur bij ons 20 ˚C heeft bereikt zet ik de airco weer op muisstil en is hij echt stil. Ik moet je eerlijk zeggen dat als je moeite doet, ja dan hoor je 'm heel zacht iets op de achtergrond. Maar zeker wanneer jij een tv hebt aanstaan of de radio, dan hoor je hem niet meer.

We hebben de airco's nu 10 dagen. Na 10 dagen kan ik een beetje de stand opmaken hoe het zit met de kosten. Die kan ik vergelijken met de kosten die we gemaakt hebben in januari 2021. In januari 2021 gebruikte ik 255 m3 gas en 297 kWh aan stroom. Dat is dus een gemiddelde van 8,5 m3 aan gas en 9,9 kWh aan stroom (per dag). Wanneer ik na 10 dagen het verbruik met de airco zie, dan is mijn gebruik nu 22,38 m3 aan gas en 196 kWh aan stroom. Ga ik berekenen wat het mij kost dan komen mijn kosten dus nu uit op € 63,26.
Wanneer ik dat vergelijk met hetzelfde verbruik zonder airco in januari 2021 dan kom ik met 10 dagen uit op € 98,28. Dus binnen 10 dagen heb je dal al een besparing van dik € 35,00. Dat vind ik best wel veel.

Eind januari is mijn contract afgelopen, dan krijgen we nieuwe prijzen. Ik kan je nu al zeggen dat ik enorm geschrokken ben van die tarieven. In mijn volgende vlog ga ik uitleggen of het nu stom is geweest om de airco's aan te schaffen omdat de energieprijzen qua stroom echt gigantisch de lucht in zijn gegaan. Of dat ik toch nog positief uitkomt.

Heb ik er wel goed aan gedaan om met de airco's te gaan verwarmen?