Nog bedankt allemaal voor alle reacties op mijn vorige vlog. Heel gaaf om te merken hoe iedereen zijn kennis en ervaring wil delen. Mijn dank daarvoor.

Vorige week kwam er bij mij een leuke vraag binnen waar ik even op wil reageren. 

“ ik vind die buitenunits aan de muur ook lelijk maar hoe krijg ik in hemelsnaam zo'n omkasting daarom heen” Tja dat is op zich niet zo'n enorm moeilijk klusje maar wel één om even met z'n tweetjes te doen. In deze vlog zal even laten zien hoe wij dit hebben aangepakt.

Bij de omkasting worden zowel pootjes geleverd waarmee je de kast op tegels kan plaatsen, als de keilbouten waarmee de je de omkasting aan de muur kan ophangen.

Wij hebben dus de keilbouten nodig.

Je kunt natuurlijk de afstand meten tussen al de gaten in de kast en hiermee de boorgaten aftekenen op de muur. Dat moet je wel op de millimeter nauwkeurig doen want anders pas het niet. Ja..Ik weet van mijzelf dat ik daar niet zo'n ster in ben vandaar dat ik liever werk met een mal. En omdat ik veel klus in de tuin heb ik altijd al wel wat hout over waarvan ik een prima mal kan maken.

Allereerst schroef je de omkasting alvast in elkaar. Wanneer je een bodemplat hebt, schroef die er dan ook al vast even onder. Dit zorgt voor stevigheid zodat je de vier gaten goed kan aftekenen.

Bij het maken van een houten mal moet je rekening houden met de leiding van je buitenunit die naar je binnenunit gaat. Tevens moet je er voor zorgen dat je mal goed stevig is en geen speling heeft. Schroef de mal dus met voldoende schroeven en haaks in elkaar. 

Vervolgens kan je de kast op de mal leggen en de boorgaten op de mal aftekenen. Dit doe ikzelf altijd even met een priem want dan heb ik gelijk een kuiltje voor mij boor zodat deze niet meer kan verschuiven. Boor vervolgens de geleide-gaten in de mal.

Plaats dan de mal over de buitenunit en zorg ervoor dat er voldoende ruimte aan beide zijde van de buitenunit zit. Wanneer je tevreden bent over de plek boor je eerst een heel klein stukje via de geleiden gaten in de muur. Hierdoor kan je precies zien waar de uiteindelijke gaten moeten komen in de muur. Zorg ervoor dat alles goed waterpas is. Ook kan je de voegnaden als rechte lijn aanhouden.

Nu kan je de mal weer weghalen en de gaten gaan boren die in de muur moeten komen. Dan kunnen de keilbouten worden geplaatst. Dit doe je het slimst met de moer er nog op zodat de schroef niet naar binnen wordt gedrukt.

Schroef nu de bodemplaat weer van de kast af. Dit doe je om zo gemakkelijk bij de schroeven te kunnen komen. Nu kunnen we de omkasting gaan plaatsen.

Voordat je dit doet haal je eerst de moertjes van de schroeven. Let hierbij heel goed op dat je de schroef niet naar achteren tikt zodat je er niet meer bij kan komen. Een eenvoudig trucje om dit te voorkomen is om er even een cocktailprikker tussen de plug en de schroef te stoppen zodat deze niet naar achteren kan schieten.

Dan kan je de kast voorzichtig op zijn plek doen. Dit is echt een klusje voor twee man dus doe dit niet in je eentje. Let hierbij goed op dat je de schroeven niet naar binnen drukt. Doe dit dus met beleid. Gebeurd dit nou per ongeluk toch, dan kan je met een cocktailprikker de schroef weer naar voren peuteren. Of wellicht met een sterke magneet. Dan draai je de bouten er weer op en zit de kast stevig vast aan de muur. 

Als laatste schroef je de onderplaat weer op de kast.

En...Klaar is Kees.

Zet je de kast gewoon op de grond dan kan je de pootjes gebruiken die je eenvoudig op hoogte kunt afstellen. Staat je buitenunit nou te hoog. Dan kan je er altijd nog een u-profiel van hout of stenen onder de omkasting plaatsen. Of als er een muur achter staat, ook aan de muur vastzetten.

De fabrikant van deze kasten heeft ons de mogelijkheid gegeven om mijn kijkers met deze kortingscode: IN-STAPPEN-VAN-HET-GAS € 50,00 korting te geven. Deze actie loopt nog tot 31 december 2022. Dus sla nog even je slag.

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Airco-benodigdheden-c138479284

Vond je dit weer een leuke vlog? Van een duimpje wordt ik heel blij!

Tot de volgende keer.