De aanschaf van airco's en infrarood om ons huis te verwarmen en de aanschaf van zonnenpanelen zijn natuurlijk van grote invloed geweest op onze jaarrekening. De jaarafrekening is nu binnen en ik krijg geld terug want, ondanks dat ik mijn voorschot al drastisch had verlaagd, heb ik toch nog teveel voorschot betaald. Een meevaller dus. En dat in deze tijden.

Nou al die cijfertjes van de afrekening moeten natuurlijk meer duidelijkheid geven hoe alles is verrekend. De grote vraag voor mij is natuurlijk; hoe is het salderen verrekend over 2022 met al die verschillende tarieven?

Laat ik met de totaalcijfers beginnen. 

Mijn gasverbruik is gedaald van 1242 m3 aan gas in 2021 naar 224 m3 gas voor 2022.

Een enorme daling dus. In vergelijking met 2021 maar liefst 82 %

Maar ook met stroom zijn we lager uitgekomen ondanks dat we meer stroom zijn gaan verbruiken door met de airco's en infraroodpanelen te gaan verwarmen. Van 3197 kWh nog in 2021 naar 2158 kWh in 2022. Dat is ook een daling van 32,5 %. Helemaal goed dus.

In de jaarrekening vinden we natuurlijk de vaste posten terug als leveringskosten, netbeheerkosten en alle belasting en toeslagen. Daar ga ik verder even niet op in.

Maar waar ik nou benieuwd naar ben is op welke manier er gesaldeerd zou gaan worden met de terug geleverde stroom. Ik heb dit jaar wel 5 verschillende tarieven gehad en ik was erg benieuwd hoe ze de 2099 kWh terug geleverde stroom zouden gaan verrekenen.

Dus laten we even het verbruiksoverzicht van stroom erbij halen van de jaarafrekening.

Hierin zie je het verbruik per periode en de tarieven van dat zelfde moment.

Wat je niet direct ziet is hoe ze de teruglevering hebben verrekend. Daarvoor moest ik zelf een rij toevoegen met de echte verbruikscijfers in deze periode. Hierdoor zien we een verschil wat veroorzaakt is door het verrekenen van de teruglevering.

Het valt op dat net de hoogste waardes vallen in de goedkopere maanden. Ja hoe zit dat nou?

Wanneer ik dan nog een rij toevoeg met een overzicht van de waardes van mijn teruglevering dan zie je dat dit behoorlijk overeen komt met dezelfde periodes van verrekening. Het kleine verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat een tariefwisseling is ingegaan op de 7e van de maand terwijl ik alleen cijfers heb van een exact maandverbruik.

Conclusie is dan ook dat je extra opgewekte stroom wordt verrekend met de tarieven van de maanden wanneer de stroom is opgewekt. En misschien is dat ook wel een logische manier. Ik hoor graag hoe jullie hierover denken en of dat bij jullie anders is geweest?

Toch nog even leuk om te zien wat 8 zonnepanelen en verwarmen met een airco-warmtepomp en infraroodpanelen ons hebben opgeleverd aan besparing dit jaar. Gigantisch toch?

Voor diegene die meer willen weten over het verwarmen met een airco en infraroodpanelen? Wij hebben alle info tip en trucs hiervoor verzameld. Je kunt ze met de links in de omschrijving gewoon downloaden.

Vond je dit weer een leuke en nuttige video? Van een duimpje wordt ik blij en abonneer je wanneer je op de hoogte wilt gehouden worden van de laatste ontwikkelingen.

Tot de volgende keer.