Mijn verbruik t/m oktober. Wat heeft mijn airco gebruikt aan stroom in de zomer?

Ik kreeg van meerdere mensen de vraag of ik mijn verbruikscijfers vanaf januari tot nu toe kon laten zien. Ja natuurlijk kan dat en wat ik mijzelf nog afvroeg was, wat wijzelf in de zomer aan stroom hebben verbruikt met betrekking tot het koelen met de airco. Moet ik me daar nou zo voor schamen dat ik zo'n energieslurpend apparaat heb aangezet in de zomer. Dat is althans wat in de media telkens wordt beweerd door Jan en alleman. Laten we ook dat eens nader gaan bekijken.

Wanneer ik kijk naar ons stroomverbruik tot en met oktober, dan hebben wij 2999 kWh verbruikt. Vanaf maart hebben wij ook zonnepanelen en daarmee hebben we dan 2061 kWh teruggeleverd. Voordat wij de airco en zonnepanelen hadden, was ons stroomverbruik gemiddeld over 3 jaar 2276 kWh in diezelfde periode.

Voor gas hebben we tot nu toe 178 m3 verbruikt dit was in het verleden over dezelfde maanden 889 m3. Wij hebben dus maar liefst 711 m3 aan gas bespaard. En dan moet je je ook nog realiseren dat wij in de eerste maanden nog extra gas heb verstookt omdat ik nog moest leren hoe ik de airco's het slimste inzette voor het verwarmen. Inmiddels gebruik ik de CV totaal niet meer voor verwarmen. (dat kan je ook zien in de grafiek)

Maar wat heb ik nou bespaard? Omdat we in deze periode wisselende tarieven hebben gehad moet ik eerst een gemiddeld tarief uitrekenen. Wanneer ik dat bereken dan is dat € 1,87  voor 1m3 gas en € 0,36  voor 1kWh stroom.

Wanneer ik nu mijn besparing bereken met dit tarief dan heb ik tot nu toe ruim 1800 euro aan kosten bespaard. En het jaar is nog niet voorbij he. De meest gas verslindende maanden moeten nog komen.

Stel dat ik dit ook bereken met de tarieven van volgend jaar dan kom ik nog steeds uit op een besparing van ruim € 1500. Voor een heel jaar zal de besparing dus nog hoger gaan uitkomen.

Maar dan nu het volgende. In de media kom je zeer negatieve berichten tegen over het gebruik van een airco in de zomer. Het zou verboden moeten worden….die energieslurpers

Maar hoeveel heb ik nou echt verbruikt voor het koelen?

Wanneer ik dan even inzoom naar de maanden waar ik zelf gekoeld heb dan is dat juni, juli en augustus. Een groot deel van september ben ik op vakantie geweest dus toen heb ik niet gekoeld. Ik heb de airco's trouwens alleen aangezet wanneer dat echt nodig was. Want er zijn prima manieren om eenvoudig de zon tegen te houden.

Wanneer we de meterstanden vergelijken met de gemiddelde meterstanden van het gemiddelde over 3 jaar dan zie je dat in die maanden het stroomverbruik zelfs minder is. Maar dat komt natuurlijk door mijn eigen stroom-opwek. Wanneer we dat netjes corrigeren met wat ik van mijn eigen opgewekte stroom zelf verbruik, dan kom ik weer hoger uit. Wanneer ik dat voor die 3 maanden optel dan kom ik op een verbruik uit voor het koelen van 239 kWh. He...zo weinig? 

Dat is dus veel minder dan dat ik had gedacht en dat komt zeker niet overeen met al die negatieve berichten in de media. Dus moet ik mij nou schamen voor het airco gebruik in de zomer om mijn hoofd koel te houden? Zeker niet en al helemaal niet wanneer ik de airco warmtepomp inzet als verwarming in de winter.

Dus laten we de airco-warmtepomp in de toekomst gaan zien als een zeer energiezuinig verwarming die ook nog eens kan koelen.

Wil je alles weten over verwarmen met een airco? Download dan de aircotips.

Ik had al eerder beloofd dat in het in de volgende vlog over infrarood in de badkamer zou gaan hebben. Daar ga ik het de volgende keer over hebben!

Tot de volgende keer!