Deel 7 - Kijkersvragen over verwarmen met een airco

In deze vlogs deel ik mijn ervaringen met het gebruik van een airco als verwarming. In deze vlog ga ik in op vragen die ik binnen heb gekregen van diverse kijkers.

Geluid binnen- en buiten-units
Hoe is de warmte?
Door airco droge lucht?
Die buiten units zijn zo lelijk!


Geluid binnen- en buiten-units
Een veelgestelde vraag is of ik het geluid kan laten horen van zowel de binnen als buiten units. Het geluid hangt natuurlijk af van, in welke stand je de airco zet. Wijzelf gebruiken de airco altijd in de stilste stand. Dan is dit het geluid van de binnenunit.

Zoals je al hoort is dit echt weinig en zeker wanneer je een radio of TV aan hebt eigenlijk niet hoorbaar. Soms zetten we de airco wat hoger om de kamer snel op temperatuur te krijgen en dan hoor je dit.

Ook nog best acceptabel voor veel mensen. Wijzelf houden hem toch liever op de stilste stand.

Dan de buiten units. Die hebben we ook geselecteerd op het geluidsniveau. Waar zijn die eigenlijk….?
Ook hier hangt het geluid af van de stand waarop je de airco laat draaien. Je voelt een behoorlijke windstroom langskomen en dat is eigenlijk het geluid wat je hoort. De ventilator en de wind. In het begin is het geluid wat harder omdat de airco dan aan het opstarten is maar daarna zakt het geluid naar dit niveau.
Met deze kast eromheen zakt het geluidsniveau nog iets en heb je zeker met het omgevingsgeluid niet eens door dat er een airco aan het werk is.

Op mijn werkkamer en in de slaapkamer maken de airco's iets meer geluid. Maar ook dat is nog heel goed te doen.


Hoe is de warmte?

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe de warmte is. Nou daar kan ik vrij kort over zijn. Ik vind het zelf gewoon een lekkere warmte. Egaal over de ruimte verdeeld.


Omdat de airco aan één kant van de kamer hangt was ik bang dat de ene kant van de kamer iets warmer zou zijn van de andere kant. Maar doordat je natuurlijk een actieve luchtstroom hebt door de ventilator valt dat dus mee. Ik merk van temperatuurverschillen in de kamer zelf niets. Onze zoon die gaf wel als opmerking dat hij wel een verschil voelde in laag en hoog. In feite zal dat wel kloppen omdat warmte sowieso naar boven stijgt. Ik heb daar geen last van.

Droge lucht?
Ik krijg vaak te horen of ik geen last heb van een droge ruimte...
Een airco ontvochtigd de ruimte. Je krijgt dan een drogere lucht. Zelf heb ik in kantoorruimtes altijd snel last van droge ogen maar hier thuis heb ik daar nog geen last van gehad. We hebben natuurlijk ook een open keuken waarbij bij het koken ook wel weer vocht in de ruimte komt dus wellicht heft dat de boel weer op. Geen last van droge ogen.

Wat te doen aan die lelijke buiten units?
Die buitenunits zijn zo foei lelijk! Helemaal mee eens. Wat ontsieren die dingen de omgeving. Dit si Iets waar ikzelf ook enorm mee zat. Dat ziet er gewoon niet uit. Daar wilde ik dus direct wat aan doen zodat ze totaal niet meer opvallen maar wel hun werking kunnen doen. Vandaar dat ik deze ombouw heb gemaakt die ook nog eens heel handig is om je stoelen in op te bergen of gewoon iets leuk op te zetten. Daarnaast zakt ook nog het geluidniveau nog een beetje. Altijd meegenomen dus.

Volgende keer laat ik mijn gas en stroom verbruik zien van januari en februari.
Ook heb ik verbruik-cijfers gekregen van Puk. Puk heeft meerdere jaren ervaring in het gebruik van een airco als verwarming en het is interessant om de vergelijking tussen mijn en zijn verbruik eens te zien.

Ben je nog niet geabonneerd op mijn kanaal? Doe dat dan even of geef een duimpje.