Deel 13 - Kosten en baten qua energie bij het verwarmen met een airco

Zoals jullie ondertussen weten gebruik ik airco's om mijn huis te verwarmen en heb ik sinds kort ook zonnepanelen. Daar ben ik in financieel opzicht altijd heel positief over.
Regelmatig krijg ik dan ook de opmerking dat ik de kosten niet meereken in mijn berekeningen. Dat klopt.

Daar gaan we het nu dus even over hebben.

Het probleem met een kosten baten analyse is natuurlijk dat je de kosten vrij eenvoudig in beeld kan brengen, want die heb ik al gemaakt, maar de baten een stuk lastiger zijn.
Je hebt het namelijk over toekomstige energietarieven en toekomstige verbruikscijfers.
Maar ook het toekomstige onderhoud en afschrijving blijft lastig in te schatten. En ik heb natuurlijk geen glazen bol waarin ik in de toekomst kan kijken. Ik moet dus uitgaan van een aantal aannames en gegevens die zijn te vinden op internet..

Het beste is om dicht bij mijzelf te blijven door mijn eigen gegevens in te vullen. Je kan dan voor jezelf op een zelfde manier dit voor jou situatie invullen.

Laten we bij het eenvoudigste beginnen.
De installatie van 3 airco's en mijn zonnepanelen hebben mij € 10K lichter gemaakt. Auuw Dat doet even pijn.

Ik heb even een eenvoudige opzet gemaakt om een aantal zaken in te vullen.

Ik verbruik met een CV op jaarbasis gemiddeld een 3000 kWh aan stroom en een 1200 m3 aan gas. Dat komt met de huidige tarieven neer op 3600 euro (ik ga voor het gemak even uit van € 2,50 voor m3 gas en € 0,20 voor kWh stroom)

Wanneer ik ga verwarmen met een airco verbruik ik alleen nog gas voor douchen, warm water en koken. Dat zou neerkomen op ongeveer een 180 m3 gas. Maar laat ik wat extra nemen om op hele koude dagen bij te kunnen verwarmen met de CV. Laten we zeggen dat ik totaal 240 m3 aan gas ga verbruiken. Aan stroomverbruik ben je natuurlijk meer kwijt. Laten we hier ook heel ruim gaan zitten en boven op mijn normaal verbruik nog eens 2500 kWh extra te rekenen. Dan komen we op 5500 kWh uit.

Dan zijn de kosten € 1700 en levert dit al een besparing op van € 1900 per jaar.

Maar we hebben ook nog zonnepanelen. Die leveren per jaar ongeveer 3000 kWh op.
Met salderen kunnen we dit jaar nog 100% verrekenen.

Dan komen we op een voordeel van € 2500!

Even kort door de bocht zie je dan dat je de gehele investering van 10K in 4 jaar hebt terugverdiend.

Deze maand zit ik zelfs op een tarief van € 3,43 voor gas en € 0,19 voor stroom.
Dan is je voordeel per jaar nog veel groter en je afschrijving veel korter.
Zelfs al vul je € 1,00 in als gas tarief. Dan nog steeds heb je een voordeel alleen is je afschrijving een stuk langer.

Om dit heel precies uit te rekenen moet je natuurlijk ook het verminderen van het salderen mee rekenen. Zoals je ziet is dit ongeveer € 50 per jaar wat je de jaren daarop minder in mindering kunt brengen.

Maar ja hoe zit het met die onderhoudskosten dan???
Wat ik zo kan vinden op internet en van advies van installateurs, wordt er aangegeven dat je eens in de twee jaar het systeem moet laten bijvullen. Dit zou zo rond de € 170 kosten. Vergeet daarbij ook niet dat ik nu ook € 140 per jaar aan servicekosten betaal voor onderhoud aan mijn CV ketel.

In ieder geval vallen deze kosten in het niet bij de financiële voordelen.
Maar ja hoe lang gaat zo'n airco dan mee? Voor mij is dat ook nog koffiedik kijken maar wat ik zo om mij heen verneem is dat tussen de 12 en 15 jaar. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van van de kwaliteit van de airco die je gekozen hebt.

Maar vergeet ook niet dat je CV ook een afschrijving heeft. Die zit natuurlijk in je hypotheek dus dat voel je niet maar wil je een eerlijke vergelijking maken dan moet je dat ook meenemen. Laten we ervan uitgaan dat een complete CV installatie rond de € 15.000 kost. En dat deze 25 jaar meegaat. (je cv ketel gaat natuurlijk nooit zo lang mee) Qua onderhoud rekenen we een € 140 per jaar.

Wanneer we dan de afschrijving van de twee systemen met elkaar vergelijkt dan zijn die verschillen niet eens heel erg groot per jaar.


Al met al...
Wat we niet weten is wat de tarieven voor stroom en gas zullen zijn in de toekomst.
Zelf vermoed ik dat de prijzen van gas en stroom nog wel een tijdje hoog zullen blijven. Maar we weten het gewoon niet. Eén ding staat wel heel duidelijk vast.
Met een airco gaat je gasverbruik gigantisch naar beneden. En alleen al daarvoor doe ik het al.

Wat ik trouwens/altijd heel grappig vind is dat iedereen het altijd heeft over terugverdientijd wanneer we het hebben over een airco als verwarming. Terwijl ik nog nooit iemand heb gehoord over de terugverdientijd van een airco bij verkoeling. Grappig toch.

Geef even een duimpje en tot ziens. Volgende keer……