Deel 21. Wat zijn de  verbruikscijfers over 5 maanden? En kun je nog besparen met een airco in de maand mei?

Mijn verbruikscijfers van de maand mei zijn alweer binnen. Omdat ik sinds januari ons huis verwarm met een airco, bespaar ik 80% op mijn gasverbruik. Ik dacht eigenlijk dat ik niet zoveel zou besparen deze maand maar er is eigenlijk iets heel grappigs aan de hand. Maar daar vertel ik je dus later meer over.

En hier dan verbruikscijfers van maand mei. Het blijft toch spannend met die hoge tarieven.
Aan gas heb ik in mei 11,54 m3 verbruikt
Qua stroom heb ik 164 kWh verbruikt

Heb ik eigenlijk nog wel wat kunnen besparen in Mei?
Voor mei was mijn gemiddelde gasverbruik over de afgelopen 3 jaar 61 m3 (€ 111,63)
En dat is nu terecht gekomen op 11,54 m3. (2e grafiek) (€ 21,11)
Dus we hebben toch ook weer deze maand bijna 50 m3 aan gas bespaart. (€ 90,00)

Voor stroom was het gemiddelde verbruik over 3 jaar in mei 222 kWh (Kosten € 82,14) En dat is nu terecht gekomen op 164 kWh. (Kosten € 60,68) (verschil € 21,46)

En dat is nu even leuk om te zien. Je ziet heel gaaf dat in de eerste 4 maanden van dit jaar mijn stroomverbruik hoger was dan de voorgaande jaren. Juist omdat ik de airco's gebruik om ons huis te verwarmen. Maar nu in de maand mei zie je heel duidelijk het effect van de zonnepanelen op mijn eigen stroom gebruik. Deze is dus nu lager dan de 3 jaren daarvoor plus dat ik ook nog eens extra stroom heb teruggeleverd wat ik straks nog mag verrekenen. Dat is 348 kWh

Wanneer ik nu alles netjes op een rij zet en dat ga vergelijken met de voorgaande 3 jaar, dan leveren de airco's en zonnepanelen me deze maand liefst een besparing op van € 240,00. Dat had ik zelf eigenlijk niet verwacht.

Besparing in mei

€ 111,97
Zelf opgewekte stroom

€ 127,14Voordeel totaal in mei

€ 239,12


Ik blijf dit toch bizar vinden dat je met die twee investeringen zo een besparing kan realiseren. En dat gun ik iedereen. Vandaar dat ik hier veel aandacht aan besteed en blijf besteden.

Trouwens alle informatie over het verwarmen met een airco heb ik gebundeld in een document. Dus wanneer je erover nadenkt om te gaan verwarmen met een airco dan staan hier de zaken in waar je rekening mee moet houden. Ga even naar deze pagina om deze gebundelde tips te downloaden.

www.energie-transitie.info/gebundelde-tips-verwarmen-airco

Vergeet je niet te abonneren en geef even een duimpje!
En tot de volgende keer.