Kan je met een zoutbatterij het huis verwarmen? Daarover meer in deze video.

Deze week kwam er een leuke video uit van de Universiteit van Nederland met de aankondiging dat de zoutbatterij er nu echt aan zit te komen. Supergaaf om te horen en ook nog eens een Nederlandse uitvinding van wetenschappers uit Eindhoven. Helemaal geweldig! De oplossing voor de toekomst? Kijk even mee.


In een video van de Universiteit van Nederland wordt de zoutbatterij van de toekomst aangekondigd. Een batterij die warmte opslaat in zout en deze warmte weer op commando kan afstaan als het nodig is. Zonder verlies en met behoud van energie bij opslag. Je kan de warmte dus maanden en zelfs jaren bewaren. Helemaal goed toch?


Al jaren volgen wij de ontwikkelingen van de zoutbatterij en tot nu toe is er niet één met heel veel succes tot de markt doorgedrongen. Maar deze video geeft zeker weer hoop.


Zout heeft de eigenschap om warmte op te kunnen slaan en dit weer af te kunnen geven wanneer het in contact komt met water. Heel goed want in de zomer hebben we voldoende aan warmte en energie en in de winter hebben we deze warmte juist weer hard nodig om ons huis te verwarmen. Ideaal dus.


Hoe werkt het nou precies? Speciaal zout, op basis van kaliumcarbonaat, wordt warm wanneer er water aan wordt toegevoegd. Deze warmte kan dan weer worden gebruikt voor het verwarmen van de CV of voor warm water. Het omgekeerde proces werkt ook. Wanneer men het vochtige zout weer verwarmt met hete lucht zal het water verdampen en wordt de warmte van de hete lucht opgeslagen in het zout.


Op dit moment hebben ze al een aantal proefprojecten lopen in diverse landen en deze werken naar verwachting. Het verhaal van Scheikundige Joey Aarts is heel sterk en ik wil hem direct geloven. Maar is het nu te verwachten dat deze zoutbatterij over 5 jaar snel wordt uitgerold? Ik hoop eigenlijk van wel. Maar wat je wel moet realiseren is dat het succes van zo’n nieuwe vinding van heel veel factoren zal afhangen. Hoe snel kan er in massa geproduceerd worden? Wat wordt de prijs? Wat is de concurrentiepositie t.o.v. andere producten? Hoe ingewikkeld is dit systeem te installeren en welke kennis is hiervoor nodig?


Ook moet je je voorstellen dat Nederland 8 miljoen huishoudens telt waarvan 5 miljoen eengezinswoningen. Die kunnen niet in één keer worden voorzien van een dergelijk systeem. Even ter vergelijking. In 2023 werden er 150 duizend warmtepompen geïnstalleerd in Nederland. Dat klinkt heel veel maar wanneer er in dat tempo de warmtebatterijen worden geïnstalleerd, zal het zeker nog 33 jaar duren voordat er in ieder eengezinswoning een zoutaccu zal staan. Dan is het 2062!


Het succes is ook afhankelijk van de oplossingen die worden bedacht om hete lucht aan het systeem toe te voegen en hoe warmte kan worden afgegeven aan de bestaande CV en waterleidingen. Al met al is er nog best wat onderzoek nodig.


Dit systeem is natuurlijk een super oplossing voor de opslag van warmte. Maar niet voor elektriciteit.  Wil je je eigen overdag opgewekte stroom ’s avonds gebruiken of in je elektrische auto laden, dan blijven de huidige accu’s echt noodzakelijk dus die kan je hiermee niet vervangen. Maar een combinatie van beide systemen is natuurlijk ideaal.


Ik wordt in ieder geval heel blij van dit soort berichten. We gaan dit dan ook op de voet volgen en we houden je op de hoogte. De link naar de video vind je in de omschrijving.


Check ook nog even de gratig download over de tips & tricks over een thuisaccu.