• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/tips-trucs-thuisaccu/

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/


Ondersteun de vlogs met een donatie:

https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/

Met verbazing lees ik berichten waarbij mensen enthousiast reageren dat er nu software op de markt is waarbij zonnepanelen zichzelf uitschakelen wanneer er negatieve tarieven zijn. Hoe is dat mogelijk? Dat is toch weer de wereld op zijn kop? Of ben ik de enige die dat vindt!

Geregeld kom ik berichten op internet tegen dat bepaalde merken PV omvormers of zelfs accusystemen de geleverde stroom van de PV systemen kunnen uitschakelen wanneer er negatieve prijzen zijn. Met een grote jubel stemming wordt dit nieuws gepresenteerd. Alsof dit goed nieuws is. Maar moeten we juist niet in huilen uitbarsten wanneer dat gebeurd. Juist op het moment dat de panelen optimaal opleveren de panelen moeten uitzetten omdat de prijs negatief is. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar dat druist geheel tegen mijn gevoel in. Dat is dan ook precies één van de redenen waarom wij juist voor dit thuisaccusysteem van Victron zijn gegaan.

Want wat doet dit systeem nou precies? Het schakelt niet je zonnepanelen uit op het moment dat de zon goed schijnt en de prijzen negatief zijn, maar het bewaart de zonne energie in de accu voor een later moment. Of om later zelf te gebruiken of om te verkopen tegen een hoger tarief.

Hoe werkt dit nou precies. Als eerste zie je dat het accu-systeem de stroom terug levert aan het net zolang het dynamisch uurtarief positief is.  Zodra de prijs negatief wordt stopt het systeem met terugleveren en wordt de accu gevuld met zonnestroom. Nog sterker het gaat zelfs bijladen met het negatieve stroomtarief van het net. Op het moment dat het tarief weer positief wordt, dan wordt de opgewekte stroom weer teruggeleverd aan het net. En op het moment dat het dynamisch uurtarief heel hoog is wordt de thuisaccu weer ontladen en gaat de thuisaccu de stroom weer terugleveren aan het net, rekening houdend met de stroom die je zelf nog nodig hebt.

Even grappig om te laten zien is dat ik op gegeven moment zowel 79 kWh had verbruikt als geleverd heb. Voor de stroom die ik gekocht heb, betaal ik 14 euro. En voor de stroom die ik geleverd heb krijg ik 20 euro.  Dus de stroom die je inkoopt kost  17,7 eurocent en de stroom die levert krijg ik 25,3 eurocent. Dat is dus precies wat een slim accusysteem voor je doet. Eigenlijk is dat salderen 2.0!

Op dit moment nemen alle energiemaatschappijen maatregelen omdat het salderen voorlopig blijft bestaan. Deze goedbedoelde regeling zorgt juist voor een tegenreactie bij de energiebedrijven. Bij Eneco ga je al 11 eurocent per kWh betalen voor terug geleverde energie. En Essent en Vattaval zullen vergelijkbare maatregelen treffen. 

Er zijn op dit moment ook veel problemen bij mensen waarbij de PV omvormer uitschakelt bij een te hoge netspanning. Ook hier heeft het Victron systeem weer een goede oplossing voor.

Heb jij nou ook 20-30 panelen of meer op je dak en wil je onderzoeken wat zo'n Victron systeem nu voor jou kan betekenen? Stuur dan even een mail. Wij informeren je graag.

Ik krijg heel vaak de vraag binnen wat nou de terugverdientijd van een accusysteem is.

Daar ga ik de volgende keer wat dieper op in. Vergeet je niet te abonneren en een duimpje te geven.