Hans heeft een gesprek met Jan. Jan heeft zijn 35 jaar op hout en kolen gestookte speksteenkachel omgebouwd om op elektriciteit te werken. Een moderne versie van een houtkachel met dezelfde prettige warmte.


Waar is de tijd gebleven dat we met z'n allen met het hele gezin nog lekker rond de kachel zaten en dat we met een boek heerlijk in een luie stoel naast de kachel ons lieten verwarmen. Gelukkig bestaan er nog hele infinitieve personen op deze wereld en Jan heeft met het nieuwste technieken de oude kachel weer tot leven gebracht. 

Hoe ben jij eigenlijk op het idee gekomen om deze kachel te gaan verbouwen? 

Nou ja deze kachel die hebben we eigenlijk 35 jaar gestookt op Kolen en op hout / antracieten en dat maakt het mogelijk om die kachel dag en nacht aan te houden en dat vonden wij eigenlijk wel heel erg gemakkelijk. maar ja  kolenstoken en houtstoken is eigenlijk best bewerkelijk het geeft veel fijnstof en de stofzuiger die staat eigenlijk altijd in de buurt hè. Je kent dat wel. 

Je zegt: hij geeft rommel binnen maar er is ook heel veel commentaar tegenwoordig op houtkachel 

De buren hebben last van jouw stookgedrag en het zal waarschijnlijk niet lang meer duren als gezegd wordt je mag niet eens meer hout stoken. Zeker in de bewoonde wereld. 

Deze kachel, zie ik, is van  speksteen heeft dat een bepaalde reden?

 Ja speksteen is een materiaal dat eigenlijk heel makkelijk warmte opneemt en ook weer heel makkelijk warmte af geeft. En ik heb eigenlijk wat metingen gedaan aan de kachel toen wij op kolen stookten en toen bleek dat die spekstenen eigenlijk helemaal niet zo heet werden. En ik denk van ja dat moet ik ook op een andere manier van een verwarmingsbron kunnen voorzien. En toen ben ik gekomen op het idee. Ik ben een beetje technisch geïnteresseerd en ik heb heel veel kennis opgedaan via YouTube hè. Dat is je beste vriend tegenwoordig en  toen ben ik uitgekomen op ja industrieel  gebruikte keramische platen. Die produceren infraroodwarmte. 

Je verwarmt hem dus met infrarood keramische platen daar heb je zelf een systeem voor gemaakt. 

Ik heb daar zelf een systeem voor gebouwd. Een degelijk systeem, een veilig systeem. Het is van RVS materiaal en temperatuur ongevoelige bedrading erin van Mika draad. Dus dat kan 600 graden weerstaan dus is op zichzelf heel erg veilig. En het verwarmingselement zit zelf achter een deurtje dus je kunt er niet bij dus het is vele malen veiliger dan de oude stralenkachels van vroeger, je kent die nog. Het systeem in de kachel is geaard het kan niet ontsporen want dat was de uitdaging. Hoe hou je de temperatuur in die kachel gewoon op het niveau op het gewenste niveau eigenlijk. Nou daarvoor heb ik eigenlijk een regelunit zelf ontwikkeld, 3D geprint, 3D getekend eerst en vervolgens 3D geprint. Daar zit een aardlek automaat in een extra beveiliging en ook met zware bedrading gemaakt dus dat is eigenlijk wel een heel veilig systeem. 

Hij werkt dus op stroom? 

Hij werkt op stroom, klopt?

het is eigenlijk een infrarookpaneel, eigenlijk alleen een infrarood kachel in een ouderwetse omhuizing?

Dat klopt. Het zijn eigenlijk kleine infrarood panelen die hoog vermogen hebben die vervangen eigenlijk de kolen of vuur en ze doen het eigenlijk beter dan mijn kolen, ik kan niet anders zeggen. Ja want het is veel gelijkmatiger. je kan je het instellen. 

Jij zegt: Je stelt ze in op 60°? 

Dat is een beetje de gebruiksaanvaring. Wij hebben hier een monumentenpand. Daar zit geen dubbel glas in dus bij stoken hem eigenlijk misschien wel wat hogerop nog als in een goedgeisoleerde woning. Maar wij kunnen er heel goed mee uit de voeten en dan vraag je natuurlijk gelijk: wat gebruikt zo'n ding dan aan stroom? Dat wil natuurlijk iedereen weten, wat dat verbruikt. Zoals wij hem hier stoken gebruik die 0,9 kilowatt. Dus minder dan een kilowatt op deze temperatuur.

Per uur? 

Per uur ja en hij kan tot 2,4 kilowatt maximaal. Daarmee stook je die kachel eigenlijk tot boven de 100° op. Maar dat is in deze ruimte absoluut niet nodig. Want als we dat zouden doen dan wordt het hier gewoon veel te warm. En wij kunnen heel goed af met een temperatuur van 60°. Nou en dan is gemiddeld  minder als een kilowatt per uur in de winter. Van de winter toen het 5° vroor, toen is de vloerverwarming is aangeslagen omdat hij hier op 18° is ingesteld. Toen dreigde het onder de 18° te komen en de cv die verwarmt de ruimte tot 18 graden en de kachel die neemt het gewoon over. En he frappante is, als je naar de thermostaat op de muur kijkt, naast de deur tegenover de kachel, het is hier nooit warmer dan 18,5 of of 19,5 graden en dan zeggen mensen: Ja dat is eigenlijk veel te koud. Dat is nou het karakter van een speksteenkachel van infraroodverwarming je ervaart dat gewoon heel erg anders. 

Want zit hier gewoon in je t-shirt!

Dat klopt zit je gewoon hier in deze kamer en ik heb inderdaad best wel warm omdat ik ook inderdaad bij de kachel zit en hij straalt gewoon echt. Ja heel lekker eigenlijk maar het is helemaal niet zo dat het hier 4m vandaan koud is dus. Nee want infrarood verwarmd objecten in de ruimte dat is het karakter van infrarood. 

Je verbouwt deze kachels ook zelf? 

Ik heb er eigenlijk een missie van gemaakt om vrienden en kennissen gewoon van gas af te helpen en van de fossiele brandstof af te helpen, dus ik ben begonnen met binnen mijn kennissen kring dit verhaal te verkopen en dat gaat natuurlijk ja van mond op mond.  

In welke situaties zou je nou zo kachel gebruiken? 

Ik denk dat je het meeste plezier van zo'n kachel hebt als je een in huis een soort basisverwarming hebt op de één of andere manier. Bijvoorbeeld met een warmtepomp voor mijn part een airco. Je weet wel, om de kou mee uit het huis te houden. En dan die kachel gewoon gebruiken als bijverwarmingsobject op de plek waar jij 's avonds zit. Het mooie van deze kachel is, als je een beetje geïnteresseerd bent in automatisering, je kunt deze kachel gewoon aansluiten op een home automation set. Dus ik kan deze kachel 's middags om een 4 uur aan laten gaan en dan bijvoorbeeld halverwege de avond om 9 uur uit laten gaan. En dan straalt hij nog een aantal uren na en dan heb je een heerlijke comfortabele warmte 's avonds bij de televisie op de bank. 

Dus eigenlijk weer gezellig? 

Precies dat is eigenlijk, dat is onze ervaring. Je zit in principe niet vast aan zo'n speksteen kachel zoals die hier staat je kunt ook op andere manier een speksteen configuratie maken met een duur woord hè. Daar een element in plaatsen en dan kun je die gewoon op andere plekken gebruiken. Je hebt geen schoorsteen nodig dus je kunt 'm overal in huis zetten. Je kunt hem als bijzet tafel gebruiken eigenlijk. 

Zeg jij van goh hè het gaat eigenlijk om dat verwarmingseelement, wat jij hebt gemaakt. Dus al iemand zelf al een een speksteen meubelstuk zou maken en je zou dat verwarmingselement daar in zetten dan hebben ze ook iets? 

En dan heb je iets wat een ander niet heeft hè dat is natuurlijk ook heel erg leuk. Je kunt gewoon iets maken. Dat is het bezwaar dat mensen wel zeggen van ah van die kachel staat bij ons niet in huis. Wij hebben een moderne huis en  dat snap ik ook wel hè. Maar je kunt op allerlei manieren zelf een speksteen samenstelling maken en daar gewoon zo'n element in zetten. en dan ben je spekkoper hè! 

Ha, ha, spekkoper! Wil je nou meer weten van de kachels van Jan, kijk even op onze site en dan leggen wij waarschijnlijk gewoon even contact met jou en Jan om verder te doen. En verder heeft Jan een aantal kachels die bij ons ook in de webshop staan dus kijk even bij ons op de website .

Tot de volgende keer