Een plafondventilator voor verwarmen?.

Het wordt met de dag warmer en we moeten ineens gaan denken aan koelen. Bij vrienden van ons zag ik een plafond ventilator. En ik moest ineens denken aan een reactie van een kijker op een vlog die vertelde dat hij een airco om te verwarmen gebruikte in combinatie met een plafondventilator. Hij kon hierdoor de temperatuur van de airco bij het verwarmen van zijn huis veel lager zetten wat natuurlijk een gunstig effect had op zijn verbruik. Ik heb deze opmerking een tijdje laten liggen totdat ik zelf een lamp aan het plafond ging monteren. Eenmaal op de trap realiseerde ik het enorme temperatuur verschil bij het plafond. Ik ben hier dus toch maar even ingedoken.

Wanneer ik in de app kijk van mijn airco dan zie ik dat bij koude dagen de binnentemperatuur in de winter altijd dik boven de 24 graden staat. En dat terwijl de thermostaat in de woonkamer ongeveer een 20 graden aangeeft. De vloer is dan nog minder warm. Een 18 graden. Pas toen ik op de trap ging staan besefte ik mij eigenlijk hoe groot dit temperatuurverschil wel niet is. Zeker wel een 4 tot 6 graden. Logisch want de warmte stijgt naar het plafond en blijft daar hangen en daar doen we niets mee. Ja...dat is eigenlijk zonde.

Ik ben me dus gaan verdiepen in plafondventilatoren want ik had daar zelf nogal wat vooroordelen over. Ze zullen wel lawaai maken, continu zo'n draaiende motor zal ook wel stroom vreten, dat stomme touwtje om hem aan en uit te doen, en vind ik ze wel mooi? Totdat ik bij kennissen van ons kwam die zo'n ventilator hadden hangen. Whauw Al mijn vooroordelen klopten dus niet.

Want tegenwoordig hebben de meeste ventilatoren een DC motor en deze maakt geen geluid. Daarnaast kan je in de winter sommige ventilatoren in een slo-mo stand zetten waarbij ze maar 3 watt per uur verbruiken. Dat is minder dan een LED lamp. En je kunt ze ook gewoon bedienen met een afstandsbediening of zelfs met wifi. Dat had ik dus allemaal niet verwacht.

Wanneer je je dan bedenkt dat bijvoorbeeld energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal aangeeft dat : "Als je de verwarming een graadje lager zet, dat dat dus € 200,00 per jaar scheelt dan wanneer je dat niet doet".

En Weeronline geeft aan dat elke graad lager ruim 8% scheelt in de totale energie die nodig is om jouw huis warm te houden. Of dit nu gas of elektriciteit is. De thermostaat op 18 graden zetten in plaats van op 20 graden scheelt zelfs al bijna 17%.

Dus stel dat je door een plafondventilator minder hoeft te stoken vergelijkbaar met 2 graden lager stoken dan betekend dit bij een gasverbruik van 1000m3, 170 m3 aan gas besparing . Even met het energieplafondtarief van € 1,45 gerekend is dat € 246,50 per jaar.

Of stel dat je voor het elektrisch verwarmen van je huis 2000 kWh verbruikt, zoals met een warmtepomp of airco, en je kan door een plafondventilator 17% besparen op energie dan zou je in theorie 340 kWh besparen. Dat is dan toch alweer een 136 euro wanneer we uitgaan van de prijzen van het prijsplafond. 

Voor het koelen geldt natuurlijk hetzelfde. Al is het koelseizoen natuurlijk wel korter.

Al met al kan je dus heel wat besparen per jaar met een plafondventilator. Dat had ik van tevoren zelf nooit gedacht. Dus dat gaan we zeker zelf uitproberen. 

Omdat plafondventilatoren wel degelijk zode aan de dijk zetten bij de besparing van energiekosten. En je deze binnen een paar jaar hebt terugverdiend, hebben we de meest energiezuinige plafondventilatoren ook in onze webshop geplaatst. Daar zit ook nog eens 25 garantie op. Neem daar dus even een kijkje.

Heb jij al ervaringen met een plafondventilator in de zomer en winter? Geef je mening in de reacties. Tot een volgende keer!