Zoals vaste kijkers wellicht wel weten hebben wij twee grote ramen met dubbelglas waar veel kou vanaf komt. Op termijn willen we die vervangen naar HR++ glas of nog beter maar wij vinden de kosten nog te hoog. Op een beurs kwamen wij raamisolatie tegen van Tonzon. Een mooie tussenoplossing dacht ik. Maar is dat ook zo?


Allereerst is dit echt iets voor de doe het zelfer. Wanneer je het als rolgordijn wil toepassen dan zal je toch echt zelf aan de slag moeten gaan want je kan alleen de folie bestellen en de dubbelzijdige tape. Bij elkaar was het materiaal even boven de honderd euro.

Gelukkig had ik de buizen bewaard van onze oude rolgordijnen. Maar het rolmechanisme moest ik ook nog ergens anders op de kop tikken. Ook nog 50 euro. Maar wat een klus en gepiel zeg om die dunne folie recht op de buizen te krijgen.

Gelukkig bestaat er de 3-4-5 regel om een goede rechte hoek uit te meten. En omdat de folie maar 160 cm breed is moest ik ook nog delen folie aan elkaar plakken. Ik kan je verzekeren dat dat met zo'n dunne folie nog best lastig is.


Maar werkt het nou is de hamvraag?

Wanneer ik naar de temparatuurmeter kijk dan werkt het zeker. De temperatuur die nu van het raam af komt is nu vergelijkbaar met het raam met HR++ glas. Dus dat is mooi.

Wat je wel moet realiseren is dat het raam achter de folie juist extra koud wordt. Deze kou trekt hierdoor ook weer vocht aan. Dus wanneer je het rolgordijn weer omhoog doet dan zijn de ramen gedeeltelijk beslagen. Doe de folie dus ook niet te dicht op het raam want anders plakt het folie tegen het raam aan en is de folie direct nat. Dat overkwam mij de eerste dag.


Wat zijn nou de voor en nadelen van dit systeem?

Nou de voordelen zijn heel simpel

– het werkt. De temperatuur die nu van het raam af komt is vergelijkbaar met het HR++ glas dus dat is prima

– het is goedkoop. Dit is dus een goedkopere oplossing dan even nieuwe ramen plaatsen


Maar nadelen zijn er ook:

– je moet zelf een rolgordijn fabriceren wat voor veel mensen best lastig zal zijn

– het raam achter de folie wordt koud waardoor deze beslaat wanneer je het rolgordijn omhoog doet. Dus s'ochtens even een trekkertje erover en dan is dat ook weer opgelost.

– toch alle handelingen die je s'ochtens en s'avonds moet verrichten

– je hebt er alleen voordeel bij wanneer het donker is. Want overdag doe je de rolgordijnen natuurlijk niet dicht.

– visueel vind ik het zelf ook niet zo'n mooie oplossing. De witte laag beschadigd ook heel snel.


Maar ja, voor wie is dit nou handig?

Zoals gezegd is dit een voordeligere optie dan nieuw glas laten zetten. Dus voor diegene die de nadelen op de koop toe nemen kan dit een prima oplossing zijn.

Maar ook voor mensen die in een monumentaal pand wonen en die niet de mogelijkheid hebben voor HR++ glas of trippelglas kan dit een goed oplossing zijn. Vacuüm glas wat in die situaties de beste oplossing is, is nog steeds heel kostbaar.


Voor ons is dit even een tussenoplossing want uiteindelijk willen we wel naar een beter isolerend glas. Daar zoeken we nog een oplossing voor. Dus als er iemand is die mij kan helpen? 

Vond je dit nou weer een leuke en nuttige video. Geef een duimpje en abonneer je op dit kanaal!