Voor wie is nou die subsidie bedoeld?

Regelmatig krijg ik reacties van kijkers die zelf bijvoorbeeld een warmtepompboiler hebben aangeschaft en die deze zelf hebben geplaatst. En dat ze vervolgens goedkoper uit zijn dan dat het door een installateur met subsidie wordt geïnstalleerd. Ja..je hoort het goed ' goedkoper uit zijn dan dat het door een installateur met subsidie wordt geïnstalleerd' Hoe zit dat nou? Die subsidie is toch juist bedoeld om mensen te ondersteunen die hun huis willen verduurzamen? Of komt de subsidie in de verkeerde zakken terecht? Laat ik dat eens gaan uitzoeken.

Ja door die enorme tekorten aan vakmensen lopen de wachttijden om iets te doen aan verduurzamen enorm op. Door de grote vraag en een tekort aan aanbod zie je een enorme prijsstijging plaatsvinden. 

Kon ik een paar jaar geleden nog 3 goede airco's laten installeren rond de 6 duizend euro. Tegenwoordig lukt je dat haast niet meer. Heb ik een jaar geleden nog 8 zonnepanelen kunnen laten installeren voor rond de 4 duizend euro. Onze buren hebben zelfs offertes binnen gekregen van 8 tot 10 duizend euro. Voor 8 of 9 panelen!! De prijzen rijzen de pan uit en je moet echt goed op zoek gaan naar een partij die een reële offerte geeft met een normaal tarief. Maar wat is dan zo duur geworden?

Zoals vaste kijkers weten heb ik een offerte laten maken voor het vervangen van twee grote dubbelglas ramen voor HR++ glas. Dat was echt een giga bedrag. 2597,91 euro voor rond de 8m2 HR++ glas . In een reactie onder mijn vlog stond dat ik dezelfde ramen in HR++ uitvoering zelf kan aanschaffen voor rond de 6,5 honderd euro. Daar zit dus een gat tussen van rond de 1947 euro! 1947 euro...Alleen voor arbeidsloon! 

Bij de Rijksoverheid kan je een ISDE subsidie aanvragen voor HR++ glas. De voorwaarde is dan wel dat je minimaal 8 m2 aan glas vernieuwd. Je zou dan € 26,50 subsidie krijgen per m2. In mijn geval dus € 212. Met subsidie zou het vervangen van glas volgens mijn offerte nog steeds op 2385,91 euro uitkomen.

Ik heb dus even nagevraagd wanneer ik het glas zelf plaats of ik dan op het glas nog steeds subsidie kan krijgen. Dit was het antwoord:

Zelf maatregelen installeren

U komt niet in aanmerking voor subsidie als u de maatregelen zelf installeert. U laat het glas plaatsen door een erkend bouwbedrijf ingeschreven in de Kamer van Koophandel in de sectie bouwbedrijf. Lees meer over de voorwaarde op de website van de RVO. Klik op de link: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren  

Dus in het geval dat ik zelf de ramen plaats zonder subsidie dan bespaar ik nog steeds 1735 euro dan dat ik de ramen met subsidie laat plaatsen. Dat is een enorm bedrag.

Je mag dus met gerust hart gaan afvragen of subsidies in deze overspannen markt nog wel zinvol zijn. En of de subsidies nog wel bij de juiste personen terecht komen.

De overheid geeft aan dat de subsidie bedoeld is voor de eigenaren van koopwoningen. Maar door de voorwaarde van de ISDE regeling zelf, komt de subsidie eigenlijk niet terecht waar het terecht hoort te komen.

Veel eerlijker zou zijn wanneer de overheid de subsidie geeft op de materiaalkosten die in een offerte zitten. Door materiaalkosten en arbeidsloon lost te offreren wordt het voor de consument ook duidelijk hoe de verdeling is tussen kosten en arbeidsloon.

Maar wordt het niet eens tijd dat we zelf de handen uit de mouwen gaan steken? Dat we zelf dit soort projecten aan gaan durven. En gewoon gaan doen. Misschien ook wel met de hulp van wat buurtgenoten die eigenlijk ook in hetzelfde schuitje zitten. Wordt je buurt ook weer wat socialer van. En Youtube is de beste leerschool om te zien hoe het moet.

Nou dit verhaal wordt zeker nog vervolgd. Tot de volgende keer want ik ga nog even wat instructie video's bekijken...