• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/

• Check onze nieuwsbrief over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/thuisaccunieuwsbrief/


Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

• Voor plafondventilatoren: ga naar https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Plafondventilator-c150422254


Ondersteun de vlogs met een donatie:

https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/

Zonnepanelen uitschakelen of niet bij negatieve tarieven.

Een week geleden was in het nieuws dat ook Eneco kosten gaat berekenen voor het terugleveren van energie. Dit geldt voor klanten met een vast of een variabel contract. Dat was natuurlijk al te voorspellen dat energiebedrijven dit zouden gaan doen als reactie op het kunnen blijven salderen. Of dit nou terecht is of niet. Wanneer je naar de toename kijkt van het aantal keren dat de prijs negatief is geweest bij de dynamische tarieven, dan is te voorspellen dat dit alleen nog maar gaat toenemen. De vraag is nu: hoe gaat zo'n thuisaccu met dynamische tarieven daar nou mee om? Moet ik mijn zonnepanelen uitschakelen bij negatieve prijzen? Dat laat ik even zien.

Veel wind en zon is de ideale combinatie om de dynamische stroomtarieven negatief te laten worden. Een goed voorbeeld is 8 en 9 maart van dit jaar. 8 maart scheen de zon gelukkig weer eens de gehele dag en dat leverde weer een mooie grafiek op in de app.

Wat je ziet bij de dynamische tarieven, is dat om 11 uur het tarief eerst 0 wordt waarna om 12 uur de tarieven negatief worden tot 3 uur in de middag. Wat doet nou die slimme software van de thuisaccu nou precies?

Wat je ziet is dat exact om 11uur de accu geladen gaat worden met de stroom die de panelen leveren. Nog sterker. Er wordt zelfs naast de energie van de zonnepanelen extra stroom afgenomen van het net om de accu zo vol als mogelijk te maken. Wanneer de stroomprijs weer boven 0 komt zie je dat er wordt gestopt met het laden van de accu. Op het moment dat de stroomprijs weer op zijn hoogste punt staat, dat is in dit geval om 6 uur in de avond, zie je dat de accu zich weer snel gaat ontladen. Dit zorgt ervoor dat je meer geld krijgt voor de stroom die je levert dan de stroom die je koopt.

Als voorbeeld neem ik even februari. Toen heb ik 69 kWh teruggeleverd voor €19. Dat is 27,5 eurocent per kWh. Ik had 679 kWh verbruikt tegen een prijs van 152 euro. Dat is 22,3 eurocent per kWh.  Dit beide bij elkaar zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs die je voor je stroom betaalt lager is. Dat is dan 133 euro voor 610 kWh.  Dan kom je uit op 21,8 eurocent per kWh. Even ter vergelijking: bij Essent met een variabel contract betaalde ik 39 eurocent per kWh. Dat zou bij 610 kWh dus 237,9 euro zijn. 

Komt deze situatie nu heel vaak voor in Nederland? 

Wanneer we naar de gegevens kijken van de ANWB, zit er duidelijk een stijgende lijn in hoevaak de prijzen 0 of negatief zijn. De voorspelling is dat in de toekomst dat alleen nog zal toenemen. Maar dat moeten we dus afwachten.

Dan nog een ander punt. Vaak wordt gezegd dat het salderen negatief is voor thuisaccubezitters. Dat is niet geheel waar want het kunnen salderen is juist gunstig voor deze situatie. Want je kan de belasting van alle stroom die je extra koopt voor het vullen van de accu weer wegstrepen tegen de belasting van de stroom die je weer verkoopt.

Moeten we ons nu rijk rekenen? Nou ik denk zelf van niet. Het zal misschien wel steeds vaker voorkomen dat de prijzen de 0 grens halen of zelfs negatief worden. Maar de verschillen tussen de pieken en dalen van de tarieven zullen op den duur ook steeds minder worden. Dus ook het rendement.

Maar op dit moment vind ik het wel een heel prettig gevoel dat ik me niet al te druk hoef te maken over die negatieve prijzen. En ook dat ik de zonnepanelen ook niet uit te schakelen bij negatieve tarieven. Ik weet nu dat de slimme software van de thuisaccu dit prima kan handelen. En dat is wel zo prettig. Mocht je nu zelf vragen hebben over de thuisaccu, stuur ons gerust een mail met je vraag.

Volgende keer ga ik dieper in op de uitslag van de warmtepomp enquête. Waarom bevalt de ene warmtepomp nu beter dan de andere? Tot de volgende keer.