Allereerst wil ik iedereen die de moeite heeft gedaan om het enquete formulier in te vullen ontzettend bedanken. Geweldig. Er is massaal op mijn oproep gereageerd. Echt super. Jullie zijn natuurlijk benieuwd naar de uitslag van de enquete en of daar nog iets speciaals is uitgekomen. Nou laten we dat eens bekijken.

Over het airco-merk wat wordt gebruikt voor verwarmen zien we de bekende merken naar voren komen. Maar voor mij kwamen er ook nog een aantal onbekende merken voorbij waarvan ik het bestaan ook nog niet van kende. 

Opmerkelijk vond ik de verhouding tussen de single splits units en de multisplit units

Ongeveer 2/3e single splits en 1/3e multi.

De meeste ruimtes die verwarmt moeten worden zitten tussen de 100-120m3

De overige ruimtes zijn vrij gelijk verdeeld.

Dit zie je ook terug bij de vermogens die gebruikt worden. De meeste zitten tussen de 3,5 en 5 kW voor het verwarmen

Dan een belangrijke vraag of de airco de ruimte goed warm krijgt antwoord 62,6 % met 'Ja eigenlijk altijd' en 35,7% met 'Ja behalve op koude dagen. Dan komt die iets te kort.

Slechts een gezamenlijke 4% vult Nee in. Mijn ervaring zelf is dat ik ook op deze extra koude dagen hybride verwarm met een beetje CV en dat werk heel erg goed. Maar hier zie je eigenlijk dat het benodigde vermogen vaak te laag wordt ingeschat. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Bij de vraag hoe snel de ruimte verwarmd wordt antwoordt ongeveer 94 % binnen een uur. Waarvan 57% de ruimte zelfs binnen een half uur warm heeft gekregen.

Slechts een 2,5 % krijgt de ruimte niet goed warm.

De meeste airco's hebben last bij koude dagen van dat ze in een ontdooi stand gaan. Maar 12% heeft daar geen last van. De merken die worden genoemd die daar geen last van hebben zijn dermate gevarieerd dat ik hier geen uitspraak over durf te doen. 

Op de vraag of je een ander jouw airco zou aanraden als verwarming geeft 77,4% jazeker aan. De merken die hier genoemd worden zijn enorm gevarieerd. Hier worden de merken genoemd als Mitshubishi Heavy Industrie en Mitshubishi Electrics, Daikin, Panasonic, Toshiba, LG, Hailer, Fujitsu maar ook REMKO ,TLC en Vaillant. Ook hier dus geen selectief gezelschap.

Eigenlijk is er maar een kleine groep van rond de 7 % die het niet weet of ze hun airco zouden aanraden. En ook hier vind je weer al deze diverse merken weer terug. Er is dus niet één merk te noemen die altijd slecht scoort of juist heel goed.

Dan iets over storingen. Storingen die worden gemeld hebben voornamelijk te maken met slechte exemplaren of problemen door/met de installatie. Eigenlijk problemen die zich direct vanaf het begin voordoen.

Zelf denk ik dat een goede installateur met een goed advies en goede voorlichting en daarnaast de juiste installatie deze frustratie kan voorkomen.

Even een vrij algemene conclusie.

In het algemeen kan je stellen dat gebruikers van airco's positief zijn over de inzet om te gaan verwarmen met een airco. Dat blijkt ook uit de vraag of iemand opnieuw de stap zou nemen om te gaan verwarmen met een airco. Bijna 87% is positief en een 4,6% zou deze stap niet weer zetten.

Wat je vooral ziet is dat er uitdagingen liggen bij het in de ontdooistand gaan van de buitenunits en dat is eigenlijk super jammer.

Wat mij is opgevallen dat er geen uitschieters zijn in goede en slechte airco merken. Wellicht ook wel logisch want airco's bestaan al 10 tallen jaren en de airco's zijn in die tijd goed doorontwikkeld. De tijd zal leren welke airco's het op langer termijn gaan volhouden zonder problemen. Want 85% verwarmt hooguit sinds 1 jaar met een airco. 11,6 % al 2-3 jaar, 1.8% 3-5 jaar en 2,1% al langer dan 5 jaar. Daar vind je wel de populaire merken in terug maar we gaan het zien. Zelf denk ik dat je bij het verwarmen niet moet bezuinigen op kwaliteit.

Wat ik vooral ook met bij de vlog serie dat er een belangrijke taak ligt bij de dealers van airco merken om goede voorlichting over hun airco's te geven wat betreft verwarmen. Wat kan welke airco nou precies en wat mag je van het merk verwachten? 

Dat de airco's nu ook ineens verkocht worden voor verwarmen i.p.v alleen koelen is de dealers ook ineens overkomen. Waarschijnlijk ook door deze vlog serie. Ik denk dat nu de tijd is gekomen dat de dealers met gedegen informatie gaan komen. Echt praktische informatie. Wellicht zelfs via dit kanaal. 

Dan nog wat leuke tips die ik uit de enquete heb meegekregen:

– Geef eerder iets extra uit aan een zuiniger type. Dit verdien je snel terug bij verbruik.

Dat zie je ook wel in de grote verschillen die zijn opgegeven qua verbruik.

– Zorg liever voor wat overcapaciteit. Ook dat zie je terug in de enquete.

– Geef het wat tijd om te wennen. Het is een ander systeem dat wat je gewent bent.

– Twee vliegen in één klap. Koelen en verwarmen!

Tot zover even de uitslagen van de enquete. Voor diegene die het nog niet heeft gedaan. Abonneer je op mijn kanaal en van een duimpje wordt ik blij.

Zoek je een installateur bij jou in de regio? Laat je gegevens hier achter: https://www.energie-transitie.info/offerte-airco/