Met regelmaat krijg ik vragen binnen over infraroodpanelen. Zoals: zo'n paneel wordt wel 100 ˚C. Kan ik die wel aan mijn kunststof plafond hangen of verbrand ik mijzelf niet aan zo'n paneel? Maar ook vragen of je een paneel kan dimmen? Of wat goedkoper is, verwarmen met gas of met infrarood? Vandaag ga ik even in op de meeste gestelde vragen over infrarood panelen. Trouwens alle tips en trucs over infrarood panelen hebben we verzameld en die kan je weer gratis downloaden.

Kan ik die panelen wel aan mijn kunststof plafond hangen?

Toen ik mijzelf aan het oriënteren was voor een infraroodpaneel, zag ik dat die panelen wel 100 graden konden worden. Bij mij kwam dan ook gelijk de vraag op of ik zo'n paneel wel tegen een kunststof plafond kon hangen. 

Nou een goed paneel is goed geïsoleerd aan de achterkant. Dit zorg er niet alleen voor dat de straling aan de voorzijde wordt geoptimaliseerd. Maar het zorgt er ook voor dat de achterkant van het paneel niet te warm wordt. Je kunt een goed geïsoleerd paneel dus gewoon ophangen aan het plafond. Alleen bij een rieten plafond zou ik het niet aanraden. Zorg er wel voor dat de constructie van je plafond het gewicht aankan.

Een kijker attendeerde mij op een heel goedkoop paneel uit Duitsland. Deze heb ik gelijk besteld om te testen. Altijd goed om te weten. Het blijkt een paneel te zijn die bedoelt is om aan de muur te hangen dus niet aan het plafond. Dit paneel wordt goed warm en straalt goed af maar deze wordt ook goed warm aan de achterkant. Boven de 50 graden. Zelf zou ik zo'n paneel niet aan mijn plafond durven te hangen. Let daar dus goed op bij goedkopere panelen.

Kan ik een paneel ook dimmen?

Er zijn dimbare infrarood panelen. Dit zijn dan de bureau Infrarood panelen die je onder je bureau kunt plaatsen die voor warme benen en voeten bedoeld zijn.

De overige panelen voor de wand en plafond kan je niet dimmen. Maar hoe regel je dan de temperatuur hoor ik je denken? Deze regel je door middel van een thermostaat. Je hebt de draadloze thermostaten die je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen. Of ik heb hem op mijn bureau wanneer ik mijzelf lokaal verwarm. Hierbij steek je de stekker van het paneel in een stekker ontvanger die in contact staat met de thermostaat. Maar je hebt ook stekker-thermostaten. Deze zijn goedkoper maar dan bepaalt de plaats waar je de stekker in het stopcontact doet de temperatuur. 

Waar plaats je het beste een IR paneel?

De positie van infraroodpanelen is heel belangrijk. De straling moet goed gericht zijn op daar waar jij de warmte wilt ontvangen. Plaats je de panelen op een te grote afstand dan heb je er ook minder profijt van. Wanneer je een gehele ruimte wilt verwarmen zorg er dan voor dat je het benodigde wattage goed berekent en dat je de panelen goed verdeelt over de ruimte. Op sites die IR panelen verkopen kom je vaak rekenmodules tegen die vermogens aangeven die veel te laag zijn. Wellicht goed voor de verkoop maar dit zorgt ook voor teleurstelling. Je kunt beter iets overdimensioneren qua wattage en de thermostaat zijn werk laten doen dan dat je te weinig capaciteit hebt.

Voor het verwarmen van een gehele ruimte met IR panelen moet je ruimte goed geïsoleerd zijn.

Is infrarood verwarming duur?

IR is in verhouding tot een warmtepomp of een complete CV installatie natuurlijk qua aanschaf veel goedkoper. Maar IR vraag meer stroom in verbruik in vergelijking met een warmtepomp of een airco. Het meeste profijt zal je dan ook van infrarood panelen hebben wanneer je jezelf lokaal verwarmt zoals op je werkplek, op de bank voor de TV, in de badkamer of bij de eetkamertafel. Je gebruikt een paneel dan als bijverwarming. Je CV kan dan een stuk lager waarmee je weer veel gas bespaart. Wanneer jezelf je stroom opwekt met zonnepanelen dan zal dit de kosten ook weer drukken.

Zijn infraroodpanelen veilig?

Lange-golf infrarood panelen werken op een vergelijkbare manier als de natuurlijke warmtestraling van de zon. De straling die wordt uitgezonden is niet schadelijk voor de gezondheid. De panelen kunnen wel goed warm worden dus zorg ervoor dat deze buiten het bereik zijn van kinderen en huisdieren. Let bij vochtige ruimtes zoals de badkamer op waar de panelen geplaatst mogen worden. Dat zal per paneel verschillen.

We hebben trouwens alle in en outs over infraroodpanelen verzameld en in één document gestopt. Deze is gratis te downloaden, net zoals we hebben gedaan bij de airco tips. Dus doe daar je voordeel mee.

Ik heb trouwens mijn jaarafrekening over 2022 binnen. Tja….Daar volgende keer meer over.

Link:

Download de tips over het verwarmen met infrarood panelen