Deel 9 - Wat is het verschil tussen een warmtepomp en airco verwarming

In deze video deel ik mijn ervaringen in het verwarmen van ons huis met airco. Waarom heb ik nou voor mijn airco gekozen en niet voor een warmtepomp?

In deze video leg ik het uit. Het principe van een warmtepomp en een airco is eigenlijk gelijk. Een airco is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp en veel airco's worden ook onder die naam tegenwoordig verkocht.
Maar laten we voor de duidelijkheid een airco even een airco noemen en alle andere systemen gewoon even een warmtepomp.

De warmtepomp. Er bestaat ondertussen al vijf à zes verschillende soorten warmtepompsysteem het gaat hier veel te ver om al deze systeem hier uit te leggen. Voordeel van een warmtepomp is dat je je gehele huis kunt verwarmen met het systeem. Wanneer je daar ook nog eens een boiler bij neemt de ben je eigenlijk gelijk al klaar. Maar dan komt het addertje. En warmtepomp werkt met lage temperatuur warmte.
Dat is ideaal voor vloerverwarming en speciale lage temperatuur radiatoren met veel oppervlakte.
Doe daarom eerst een test. Om te kijken of jouw huis geschikt is om met lage temperatuur te verwarmen. Dan kan je je cv verwarmingsgedeelte op bijvoorbeeld 50 ˚C zetten en op een koude dag moet je eens kijken of je je huis dan warm krijgt met die temperatuur.

Lukt dat niet, ja dan kan je een aantal dingen doen. Namelijk als eerste je huis natuurlijk van top tot teen isoleren. Vloer isolatie, spouwmuur isolatie, je kan HR++ glas nemen en wanneer je huis dan zo goed heb geïsoleerd moet je wel denken aan een goed ventilatiesysteem, want je wilt wel verse lucht krijgen. Maar die verse lucht moet je niet zomaar krijgen met een raampje open doen. Want dan gaat je warme lucht naar buiten en je koude lucht komt weer naar binnen.

Dus er moet een warmte wissel systeem komen.

Ja en naast het isoleren en ventileren kan je er ook aan denken om je radiatoren aan te passen, die een groot oppervlakte hebben zodat de lage temperatuur warmte goed wordt verspreid. Je merkt het al met al. Al deze ingrepen kosten handen vol met geld. Het is goed om te doen maar voor de meeste mensen onbetaalbaar.

Ja een airco verwarmd dus met één binnenunit, één ruimte. En het vermogen van je airco moet dus afgestemd zijn op de inhoud van die ruimte. Wil je hier nou meer over weten kijk dan even een filmpje wat ik eerder heb gemaakt. De airco verwarmt je ruimte eigenlijk heel snel, binnen een kwartier, half uurtje is je ruimte prettig warm. Ja en waarvoor moet je nou kiezen voor een airco gaan of moet je nou voor een warmtepomp systeem kiezen? Ja daarvoor zou ik als eerste toch de test doen zoals eerder is omschreven. Krijg je je ruimte gemakkelijk warm bij een lage temperatuur? Ga dan voor een warmtepomp zou ik zeggen. Want dan ben je me één systeem gewoon in één keer klaar.

Lukt dat niet en heb je niet het geld om je huis aan te passen? Denk dan eens na over een airco. Voor mensen die meerdere ruimtes lekker willen verwarmen is de keuze om meerdere airco’s aan te schaffen best wel lastig om te maken. Misschien zijn er kijkers die daarvoor hele gave oplossingen bedacht hebben. Geef ze dan eventjes hieronder. Verder kan ik alleen melden dat de keus voor airco’s bij ons erg goed uitpakt, omdat wij nauwelijks meer gas verbruiken. En het huis is gewoon lekker warm. Als je tot hier bent gekomen vind je het vast een leuke video, geef een duimpje en abonneer je op mijn kanaal.

Volgende keer ga ik je iets vertellen over de zonnepanelen. Die liggen op het dak.