Voor meer informatie over de thuisaccu check onze nieuwsbrief: https://www.energie-transitie.info/thuisaccunieuwsbrief

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

• Voor plafondventilatoren: ga naar https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Plafondventilator-c150422254


Ondersteun de vlogs met een donatie:
https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/

Voor welk thuisaccu systeem heb ik gekozen? En waarom?

In de vorige vlog heb ik mijn wensenlijst laten zien waaraan onze thuisaccu moet voldoen. Een aantal kijkers kwamen nog met goede aanvullingen. Bijvoorbeeld de ruimte en het gewicht van de installatie en de belasting eigenschappen van de accu's. Super bedankt hiervoor. Eén aanvulling die meerdere keren langskwam was de prijs van het systeem. En bij de aanschafprijs moet je niet alleen naar de prijs kijken maar ook naar de extra mogelijkheden die een thuisaccu biedt voor nu en in de toekomst. Denk dan niet alleen aan de aansluitmogelijkheid van extra accu's . Maar denk vooral aan hoe een thuisaccu kan omgaan met dynamische stroomtarieven. Want dat maakt de thuisaccu veel rendabeler dan alle andere systemen. Ik zal dat even laten zien.

Het thuisaccusysteem waarvoor ik heb gekozen scoort eigenlijk goed op al de punten uit de vorige vlog. Zoals dat je niet gebonden bent aan 1 accu merk of dat er een noodstroom voorziening mogelijk is of de laad of ontlaad capaciteit van zowel de omvormer als de accu's. Maar als het om een goede investering gaat dan gaat het vooral om de aansturing van de omvormer. En die is bij deze omvormer echt briljant.

Steeds meer accupakketten bieden de optie om om te kunnen gaan met dynamische tarieven. Je hebt zelfs al losse software pakketjes die dit kunnen doen wanneer jouw thuisaccu dat niet kan. Maar alleen dat is niet voldoende. 

Deze software moet met heel veel zaken rekening houden zoals wat wordt het weer vandaag en morgen? Op welke momenten van de dag verbruik jij de stroom? Hoe gebruik en onderhoud je de accu's het beste voor de langste levensduur? Het moet kunnen voorspellen wanneer er overcapaciteit is van eigen opgewekte stroom. En wanneer kan je het beste stroom kopen en verkopen? 

De software moet dus heel geavanceerde zijn want die neemt voor jou de belangrijkste beslissingen zonder dat jezelf daar mee bezig hoeft te zijn. En eigenlijk is er maar één partij die hierbij duidelijk voorop loopt. En dat is Victron met Dynamic ESS.

Eigenlijk zorgt het Dynamic ESS systeem ervoor dat je altijd het goedkoopste stroom inkoopt wanneer je dat nodig hebt en altijd de hoogste stroomprijs krijgt voor de stroom die jezelf opwekt. Hiermee verkort je de terugverdientijd van je thuisaccu.

De software kan handelen met het aantal kWh van je accu's met in- en verkoop. Daarnaast kan het jouw overschot in de zomer verhandelen voor het duurste dynamisch tarief. En tot slot kan het in de wintermaanden zorgen dat je stroom gebruikt tegen het laagste tarief. Dit alles levert je dus geld op of bespaart je een hoop geld.

Dan iets over de accu's. De accu's die ik hierop ga aansluiten zijn LitiumIjzerfosfaat accu's . Deze zijn heel veilig en mogen binnenshuis geplaatst worden. Er zijn zelfs filmpjes op internet waarbij LitiumIjzerfosfaat cellen letterlijk doorboort worden zonder echt enorme desastreuze gevolgen. Maar probeer dat nooit zelf uit. Daarnaast beschikt elke accu over een eigen batterij managmentsysteem. Hierdoor is iedere accu beschermt tegen diepteontladingen, overbelasting, kortsluiting enzovoorts.

Toch ga ik zelf het gehele systeem niet in huis plaatsen. Dit om 3 redenen:

1 Ik wil toch een stukje extra veiligheid inbouwen

2 wij willen geen ruimte binnenshuis opgeven voor het systeem

3. door het systeem buiten de deur te plaatsen heb ik geen geluidsoverlast van de omvormer en kan deze wanneer dat nodig is op vol vermogen zijn werk doen.

Eind januari ga ik het systeem zelf installeren. Ik ga jullie meenemen in iedere stap die ik ga maken en zal jullie op de hoogte houden van de resultaten die ik behaal met deze thuisbatterij.

Maar de eerste stap die ik ga doen is een plek bepalen voor de thuisaccu. Dit kan natuurlijk eenvoudig in een garage of in een schuur. Maar ik ga zelf een buitenkast maken voor de thuisaccu. Maar daarover een volgende keer meer. 

Tot de volgende keer.