• Voor meer informatie over de thuisaccu check onze nieuwsbrief: https://www.energie-transitie.info/thuisaccunieuwsbrief


Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

• Voor plafondventilatoren: ga naar https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Plafondventilator-c150422254


Ondersteun de vlogs met een donatie:

https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/


Voorbereiding plaatsen thuisaccu

Zoals vaste kijkers weten ga ik zelf een thuisaccusysteem installeren. In vorige vlog's ben ik al dieper ingegaan waar een thuisaccu voor mij aan moet voldoen. En het systeem wat ik hiervoor ga gebruiken is ook al duidelijk. Een thuisaccu mag je als particulier binnenshuis plaatsen maar ik kies ervoor om dit niet te doen. Gewoon een extra stukje veiligheid. En ik wil geen overlast hebben van eventuele geluiden van de omvormer. Veel particulieren plaatsen om die reden een thuisaccu in een schuur of in een garage. Maar ik ga zelf een kast maken die ik buiten plaats. Ik neem jullie even mee.


Voor mij moet de kast aan een aantal voorwaarde voldoen.

Alle onderdelen van de thuisaccu worden op een plaat gemonteerd waarvan ik de afmetingen al weet. Deze plaat is 1 meter 10 breed en 1 meter 50 hoog.

Ik maak de kast zo dat deze plaat in de kast past maar ook voldoende ruimte is voor eventuele latere uitbreiding qua accu's.

Natuurlijk moet de kast waterdicht zijn. En vind ik dat de kast zo brandveilig als mogelijk moet zijn.

Verder houdt ik er rekening mee dat bij eventuele calamiteiten de kast weg te slepen moet zijn van ons huis.

Voor de zomer wil ik de kast eenvoudig kunnen ventileren en voor de winter wil ik ook een voorziening treffen om de kast op temperatuur te houden. Een leuke uitdaging dus.


Je begint natuurlijk eerst met een schets van de kast en aan de hand hiervan bereken je al het benodigde materiaal.

Omdat er best wel wat gewicht aan de kast komt te hangen en ik wil dat de kast in zijn geheel weg te slepen is bij brand, maak ik eerst een betonnen plaat waar de kast op komt te staan.

Ik maak een eenvoudig frame van aluminium en ik gebruik multiplex wat geschikt is voor buiten.  Deze zet ik eerst in de grondverf.

Daarnaast gebruik ik folie waarbij damp wel naar buiten kan maar regen niet naar binnen. 

Voor de brandveiligheid bekleed ik de kast van binnen volledig met Fermacell platen. Deze platen hebben brandwerende eigenschappen. En ik kit alle naden en kieren ook af met speciale brandwerende kit.

De omvormer en de accu's worden straks op een plaat gemonteerd met brandvertragende verf. Deze plaat wordt weer in de kast gemonteerd.

Nou brandveiliger kan ik het niet maken dacht ik zo.

Natuurlijk houdt ik rekening mee met ventilatiemogelijkheid en qua temperatuurregeling zorg ik er voor dat er een sensor in de kast komt die de temperatuur meet in de kast.


Nu moet ik nog de kabels gaan trekken van en naar de meterkast. Ik wil gebruik kunnen maken van de noodstroomvoorziening dus ik moet twee YMvK kabels leggen met 3 aders van 6 kwadraat. Dan komen er nog twee netwerkkabels. Eén van de slimme meter naar de omvormer en één kabel van de router naar de omvormer. Dit kan trouwens ook met wifi. Maar voor een stabielere verbinding is een vaste kabel aan te raden. Voor ventilatie en het eventueel verwarmen van de kast leg ik nog een extra stroom kabel. Deze hoeft natuurlijk niet zo zwaar te worden uitgevoerd als die 6 kwadraat kabels.


Nou  Volgende keer hier meer over en eind januari komt het systeem. Wil je dit blijven volgen? Abonneer je op dit kanaal en geef een duimpje.