Multi of single split unit

Zoals jullie weten verwarm ik ons huis met een airco. Waarom heb je niet gekozen voor multi-split airco? Krijg ik vaak te horen.  En hele goede vraag!. Ik ga je hier proberen uit te leggen wat het verschil is tussen een multi- en een single-split airco en waarop je je keuze kan bepalen.

Eerst even de uitleg wat het verschil is tussen een single-split en een multi-split unit.

Een single-split unit is een airco waarbij je één binnendeel hebt en één buitendeel. Vandaar de naam single split unit. 

Een multisplit-unit is een airco waarbij je één buiten unit hebt waarop meerdere binnenunits aangesloten kunnen worden. Handig wanneer je meerdere ruimtes wilt gaan verwarmen. 

Waar moet je op letten bij je keuze?

- hoeveel m3 wil je gaan verwarmen met één buitenunit?

De capaciteit van de buitenunit moet overeenkomen met de som van de ruimtes die je gezamenlijk wilt verwarmen. Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 90 m3 en een ruimte van 35 m3 die je met één unit wilt gaan verwarmen dan moet je uitgaan van 125 m3.

Wanneer je dan uitgaat dat je 30m3 per kW kan verwarmen dan moet je uitgaan van 4 tot 5 kW aan vermogen qua verwarmen.

Let op want in de specificaties staat het aantal kW waarmee je airco kan verwarmen. Dit ik dus niet het aantal kW van je airco. 

– een ander punt is in hoeverre de ruimtes uit elkaar liggen waarmee je wilt gaan verwarmen. Liggen de ruimtes ver uit elkaar dan krijg je te maken met lange leidingen door of om je huis heen. Dat is niet fraai en dat wil je eigenlijk niet. Je krijgt hier ook te maken met een maximale lengte aan leiding. Let daarop!

– Nog een punt waarop je moet letten is of de multisplit die je wilt gaan aanschaffen energiezuinig is. Je hebt vaak single-splits die A+++ label hebben en multi-splits die A+ zijn.  Dit zie je dan terug in een hoger stroomverbruik.

– Zo ook moet je de COP waardes van de verschillende airco's met elkaar vergelijken. Het liefst zit je natuurlijk met een COP van 5 of hoger. Hier kan ook nog een verschil in zitten.

– voor mij was het geluid van de binnen en buitenunits ook nog een heet hangijzer. Check dit goed want als die eenmaal aan de muur hangt dan vervang je hem niet meer zo snel. En met een stille buitenunit heb  je ook nooit ruzie met de buren.

– Ten slotte moet je even de prijs gaan vergelijken. Het kan best zo zijn dat 2 losse single splits goedkoper uitvallen dan een enkele multisplit.

Een behoorlijke uitzoekklus dus waarbij een goede installateur je mee kan helpen.

Voor mij was het geen probleem om twee buitenunits in de tuin kwijt te kunnen en de derde ging aan de buitenmuur. Vandaar mijn keuze voor 3 units.

Bij mijn collega lagen de twee ruimtes die hij wilde verwarmen dicht bij elkaar. Vandaar dat hij is gegaan voor de multisplit.

Duik even goed in de materie voordat je een beslissing neemt.

Denk eraan. Abonneren en een duimpje zijn welkom.

Tot volgende keer.