Deel 2 Warmteopslag in boilervat /verschillende opties

Er zijn heel veel reacties binnengekomen op de vlog die ging over warmteopslag in een boilervat. Het leek me daarom ook slim om alle opties uit die reacties even op een rij te zetten. Er zitten dure oplossingen tussen maar ook heel betaalbare oplossingen. Let's go. 

Even een algemene waarschuwing. Wanneer je een elektrische boiler met een variabel vermogen wilt gaan verwarmen dan zal een smart boiler uitschakelen bij een ander aangeboden vermogen. Kies dus voor een standaard domme elektrische boiler met een mechanische regelthermostaat. Vaak kunnen deze overweg met de wisselende hoeveelheden aangeboden energie. Vraag dit dus altijd goed na voordat je een boiler aanschaft en dit overweegt te gaan doen. 

De zonneboiler 

Als eerste de zonneboiler, waarbij vaak een groot boilervat wordt gebruikt. Deze staat dan ook vaak  in serie met een bestaande combiketel die je huis verwarmd. Hierdoor zal je veel minder gas gaan verbruiken. Mooi systeem maar zeker ook kostbaar. 

Solar edge 

Veel mensen met zonnepanelen hebben een omvormer van SolarEdge. Ook SolarEdge heeft voor warmteopslag in een boilervat een mooie oplossing gevonden. De 'SolarEdge Smart Energy Warm water'. Deze kan je elektrische boiler verwarmen met zonne-energie welke je ook weer in serie kan zetten met een bestaande combiketel. Dit apparaat meet continu hoeveel stroom er over is en verdeeld dit tussen eigen gebruik en de energie die je bijvoorbeeld in een thuisaccu wil stoppen of in het boilervat. 

Dit is een handig systeem waarbij alle componenten op elkaar afgestemd kunnen worden. Naast de 'SolarEdge Smart Energy Warm water' van rond de 5 en een half honderd euro heb je wel de SolarEdge 3-fase Inline Energiemeter nodig. Deze kost ook rond de 500 euro. Ook wil SolarEdge dat de installatie geschiet door een installateur. Waardoor de kosten ook zullen oplopen. Natuurlijk kan SolarEdge ook een thuisaccu voor je verzorgen. Mooi systeem wat goed op elkaar is afgestemd, maar zeker ook één met een prijskaartje. 

Dan de wat eenvoudigere en minder kostbare oplossingen. Een aantal oplossingen werken op een vergelijkbare manier. Allereerst wordt de terug geleverde energie gemeten via de slimme meter of met een techniek die de stroom meet vanaf de omvormer. Vervolgens wordt deze waarde draadloos doorgegeven aan een ontvanger die de vermogen afgifte regelt naar je boilervat. Er zijn meerdere producten te verkrijgen zoals de iBoost de Eddi en de DAT solar controller. Kijk eerst goed of je een 1 of 3 fase omvormer hebt want niet ieder systeem kan omgaan met een 3 fase omvormer. 

Dan kan je ook nog lekker zelf aan de slag met een stekker van homewizard waarbij je via een app kunt bepalen wanneer je overtallig stroom naar een boilervat stuurt. Wanneer je dit doet in combinatie met een 230 Volt regelaar dan kan je het vermogen ook nog eens bepalen. 

Zo'n zelfde oplossing kan je maken met een tijdschakelaar die je van april tot en met oktober inzet om bijvoorbeeld tussen 12 en 16 uur het overtollige stroom naar het boilervat te sturen. Ook hier kan je de 230 Voltregelaar of Watt controller inzetten om het vermogen naar je boilervat te bepalen. Let hierbij wel op dat de tijdschakelaar om kan gaan met een hoog vermogen. In de omschrijving vindt je linken naar diverse producten. 

Denk nog even aan onze actie met de airco-omkastingen. Deze loopt nog 2 weken tot eind juli. Scheelt toch weer! Tot de volgende keer.

Links naar een aantal besproken producten:

Homewizard P1 meter
Homewizard Energie stekker

Eddi Myenergi | Warmwaterboiler | Zonnepanelen

Plugin vermogenregelaar tot 3000 Watt

Closeinboiler wandmodel 10 liter label A (vergeet niet het installatiemateriaal erbij te bestellen)
Closeinboiler staand model 10 liter label A incl. installatiemateriaal