Deel 28 warmtepomp op je CV aansluiten of lokaal gaan verwarmen?

Steeds meer hoor je geluiden om je heen dat de centrale verwarming zijn langste tijd wel heeft gehad. Maar... daar waar wij allemaal mee zijn opgegroeid kan toch niet zomaar 1,2,3 overbodig zijn? Ik zelf verwarm ons huis inmiddels met meerdere airco's en dat bevalt eigenlijk prima. Maar om zomaar mijn CV en alle radiatoren en buizen het huis uit te doen vind ik nogal wat. Hoe moet ik hier nu naar kijken?

Het ontstaan van centrale verwarming stamt al uit de tijd van 1819! Waar in een woonhuis in Londen de eerste installatie werd aangelegd. Het was natuurlijk super zonde om al die warmte door de schoorsteen te laten verdwijnen. Maar centrale verwarming was toentertijd alleen weggelegd voor zeer rijke families. (Trouwens de Romeinen waren vermoedelijk de eerste die al vloerverwarming gebruikte.)

Pas na 1960 toen de welvaart in ons land toenam en het gas goedkoop verkrijgbaar was werd de centrale verwarming in ons land gemeen goed. De voordelen van alle ruimtes in je huis te kunnen verwarmen werden onmiddelijk duidelijk. Inmiddels verwarmt bijna iedereen in NL zijn huis met centrale verwarming.

Vanaf de jaren 70 is door de oliecrisis het isoleren van de woning steeds belangrijker geworden. Dubbel glas, spouwmuur isolatie en dakisolatie werden steeds vaker toegepast. Hierdoor is het verlies aan warmte bij de meeste huizen een heel stuk verbeterd. En bij de huidige nieuwbouwhuizen zijn de bouwnormen qua isolatie nog verder aangescherpt en vind er minimale warmteverlies plaats. (plaatjes)

Wat je door al deze isolatiemaatregelen ziet is dat bij de meeste huizen de verwarming in de slaapkamer of bovenverdieping niet of nauwelijks nog wordt gebruikt. Dit omdat het binnen toch niet kouder wordt dan een graad of 16 tot 18 graden. Maar voor studerende kinderen en bijvoorbeeld in de badkamer is het wel zo lekker om een verwarming even aan te kunnen zetten.

Maar wanneer we naar ons centrale verwarmingsysteem kijken, dan heeft dit systeem wel hele lange, lange leidingen. Je mag je gerust afvragen in hoeverre deze lange leidingen nog wel efficiƫnt zijn. Om het warme water van mijn CV ketel op zolder naar de radiatoren in mijn woonkamer te transporteren is al minimaal 20 meter aan leiding nodig. 20 meter...Is dit nog wel zo slim? Bedenk alleen maar eens hoeveel warmte je juist door de lengte van deze leidingen verliest!

Gelukkig lopen de leidingen door je eigen huis dus die warmte gaat niet direct verloren maar echt efficiĆ«nt de warmte overbrengen van de zolder naar mijn woonkamer is het niet. 

Ook wanneer ik in de winter warm water nodig heb in de keuken, dan mag ik de kraan echt wel een paar minuten open zetten. De close-in boiler is ook niet voor niets ineens overal zo populair geworden.

Ook komt er behoorlijk wat techniek en onderhoud bij kijken om maximaal van je centrale verwarming systeem te profiteren. Denk alleen nog maar eens aan het jaarlijks onderhoud van je ketel, het ontluchten van je radiatoren en bijvullen van het gehele systeem en daarnaast heb je voor optimaal profijt ook nog te maken met het waterzijdig inregelen van je radiatoren. Ik denk trouwens dat de meeste mensen dat laatste nog nooit hebben laten doen.

Er is dus echt wel iets voor te zeggen om onze huidige woningen lokaal te gaan verwarmen. Alleen dus in de ruimte waar jij op dat moment bent. Bijvoorbeeld met een airco's, infrarood of ander vormen van lokaal verwarmen.

En met de huidige wifi mogelijkheden heb je dan ook weer je 'centrale verwarming' systeem.

Ik vind het allemaal best verwarrend want ik ben zelf opgegroeid met de centrale verwarming. Maar ik merk wel dat ik nu zeker ook de voordelen ontdek van lokaal verwarmen. En een bijkomend voordeel dat ik bepaalde ruimtes nu zelfs ook nog kan koelen.

Ik ben dus heel benieuwd hoe jullie daar over denken en hoe jullie die zaken denken op te lossen. Dat zal voor iedereen toch net weer iets anders zijn. Laat het even weten in de comments want daar kan iedereen weer wat van opsteken..

Wil je trouwens alle in en outs weten over het verwarmen met een airco. Download de tips voor het verwarmen met een airco.


Een duimpje doet me goed en abonneren is welkom.