Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Tool: https://warmtepomp-panel.nl/elektriciteitsverbruik.html

De overheid wil dat wij op langere termijn allemaal aan de warmtepomp of hybride warmtepomp gaan. Dit om ons gasverbruik te verminderen. Maar dan is het natuurlijk wel goed om te weten hoeveel stroom een dergelijk apparaat in jou geval dan gaat verbruiken want stroom wordt ook steeds duurder.

Als je alle reclame uitingen mag geloven dan is een warmtepomp de beste investering die je ooit gedaan hebt. En heb je dat zo terugverdient. Maar is dat ook zo? Want iedereen woont en leeft weer anders. 

Laat ik nou een leuke site hebben gevonden waar je op verschillende manieren kunt uitrekenen hoeveel stroom je met een warmtepomp in juist jou situatie verbruikt. 

Let go!


Laat ik beginnen met dat ik geen aandelen heb in deze site maar dat ik wel het gevoel heb dat ze goed hun best hebben gedaan om een goede en uitgebreide rekentool te ontwikkelen die een goede indicatie kan geven van je verbruik. 

Trouwens, wanneer we in deze video over een warmtepomp praten dan hebben we het even over een warmtepomp die je aansluit op je centrale verwarming systeem in je huis. Je radiatoren of je vloerverwarming. Dus even voor de duidelijkheid. Ik heb het dit keer niet over de airco als warmtepomp. Die vergelijking maak ik pas op het eind.

Je kunt op deze site je verbruik op 3 verschillende manieren het stroomverbruik gaan berekenen.

1 - op basis van je huidige gasverbruik

2 - op basis van de gebruiksoppervlakte en kengetallen van de woning

of 

3- op basis van het energielabel van je woning


Laat ik eens de gegevens gaan invullen die ik heb aan de hand van ons gasverbruik. En laat ik gelijk maar de gedetailleerde berekening gaan invullen. 

Ons gasverbruik op jaarbasis is ongeveer 2500m3

we zijn met 2 personen

en het gemiddelde aantal keer dat we per week warme maaltijden gebruiken is 7 keer

we gaan een 14 keer per week onder de douche

en het bouwjaar van onze CV ketel is 2016

en nu kunnen we een berekening doen 

vervolgens kunnen we extra informatie invullen over onze woning

we wonen in een hoekwoning

bouwjaar 1970

mechanische ventilatie

dichtbijzijnde weerstation Twente

we zijn met 2 personen

we hebben altijd 2 woonlagen vol in gebruik dus ik vul hier 100m2 in

en voor gasverbruik voor warm water schat ik op 183 m3

De beta factor van de warmtepomp zet ik even op 1 omdat we uitgaan van een full electric systeem. En nu kunnen we een berekening doen. Verder vullen we nog in dat we met radiatoren het huis verwarmen. Zonder koeling en zoek warmtepomp. Selecteer één van de warmtepompen. Direct poppen allerlei gegevens op maar waar we naar op zoek zijn is het geschatte jaarverbruik. Deze komt uit op 5389 kWh

We kunnen het ook op een andere manier uitrekenen. Namelijk op basis van kengetallen van de woning.

Het KNMI station wat het dichts bij ons ligt is Twente

Het type woning is een hoekhuis

Ons bouwjaar kunnen we invullen

Gebruikstoppervlak houden we gelijk als bij de vorige berekening

We hebben mechanische ventilatie

De beta factor houden we ook hier op 1

We hebben een douche en zijn met 2 personen

Ook hier selecteren we de radiatoren

Zonder koeling

Zoek warmtepomp en selecteer er één. 

We zien bij deze methode dat we op een ander verbruik uitkomen namelijk veel hoger.

Er zijn dus grote verschillen wanneer je vanuit verschillende invalshoeken kijkt. Maar het leuk is dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen. Ik verwacht dan ook dat het stroomverbruik met een warmtepomp aangesloten op je CV systeem voor onze woning tussen de 6000 kWh en 9000 kWh zal liggen.

Ga ik dezelfde berekeningen eens doen met een nieuwbouwhuis waar de isolatie al helemaal top is, Dan kom ik op een verbruik uit van 2141 kWh uit. Dat scheelt dus enorm.

Dus heb jij alles goed voor elkaar, is je huis super goed geïsoleerd, is je ventilatiesysteem op orde, en heb je lage temperatuur radiatoren of nog liever vloerverwarming ? Dan haal je goede cijfers in je verbruik van stroom.

Maar heb je dat niet. Dan kan die warmtepomp of hybride warmtepomp je wel eens heel veel geld gaan kosten in verbruik. En let op: stroom wordt ook steeds duurder.

Maar weet je wat nu nog leuker is. Ik heb geen nieuwbouwwoning die van top tot teen geïsoleerd is en aan de laatste eisen voldoet. Maar ik verwarm ons huis lokaal met 3 airco's en mijn stroomverbruik van de airco's als verwarming zal rond de 2500 kWh uitkomen op jaarbasis. Dat is dus veel minder dan een warmtepomp aangesloten op de CV. Het komt zelfs in de buurt van de verbruik-cijfers van een nieuwbouwhuis.

En vraag die bij mij ook direct opborrelt is: Is een woning met centrale verwarming met overal radiatoren wel zo efficiënt? Of wordt lokaal verwarmen niet een efficiëntere oplossing? Daar wil ik volgende keer eens dieper op ingaan.

Voor iedereen die zich wilt gaan verdiepen in het verwarmen van je huis met airco's, hebben wij een white-paper gemaakt. Die kan je hier downloaden.

Van een duimpje wordt ik vrolijk en vergeet je niet te abonneren. Tot de volgende keer.