Er wordt door een aantal kijkers weleens gevraag wat mijn bevindingen zijn t.o.v. een thuisbatterij. Of ik daar een mening over heb? Ja zeker wel maar deze is niet zo zwart of wit. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om wel of niet te kiezen voor een thuisbatterij en dat is helemaal prima. Maar laat ik eens mijn gedachtegang delen.

Van april tot en met september wekken de meeste mensen meer energie op dan ze verbruiken. Wanneer de zon onder is dan is het wel lekker dat je dan je eigen opgewekte energie kan inzetten voor alles wat je verbruikt. Zoals bijvoorbeeld je vaatwasser die al snel een paar kWh verbruikt. Vandaar dat een niet al te grote thuisbatterij dit prima op kan vangen. Denk dan bijvoorbeeld aan een 5 kWh batterij.

Wanneer ik naar onze eigen situatie kijk als particulier dan verbruik ik gemiddeld in de zomermaanden 200 kWh per maand aan energie. Denk dan aan computers, wasmachine, droger, koelkast, vaatwasser, TV noem maar op. Maar wanneer ik kijk naar de opbrengst van mijn panelen in die maanden dan is dat al snel een 300 kWh per maand extra. Dit is dus energie die ik teruglever en waarmee ik tot nu toe niets mee kan doen. Maar hoe groot moet mijn accu wel niet zijn om al deze energie op te vangen? Bij elkaar opgeteld zou ik dus graag ruim 2000 kWh willen opslaan die ik weer kan gebruiken in de winter. Dat gaat dus niet maar gelukkig geldt er nu de salderingsregeling dus er is voorlopig niets aan de hand. 

Maar de situatie wordt ineens heel anders wanneer iemand een elektrische auto rijdt. Dan kan je bijvoorbeeld deze energie opslaan in de accu van je auto. Zij het niet dat de meeste mensen overdag weg zijn en weer thuiskomen als de zon weer onder gaat. In die situatie is een grote thuisbatterij zeker wel handig. Want dan kan de overdag opgevangen energie s'nachts weer in de auto geladen worden. Maar dat moet dan wel een hele grote thuisaccu zijn. Dan praat je al snel over een accu die minimaal 20 tot 50 kWh moet kunnen opslaan.

Dan even iets over de prijs. Even heel grof op een bierviltje. Stel je kan een lithium-ion accupakket van 20 kWh laten installeren voor 17.000 euro. Endeze kan wel 5000 laadcyclus aan. In de praktijk zal je niet meer dan 220 cyclussen maken per jaar. Dan zou deze accu 22 jaar mee moeten gaan om die 5000 laadcyclussen te halen. Wanneer we dan de kosten per kWh gaan uitrekenen dan kom je op € 0,17 euro uit. Dan reken ik dat nog even heel positief uit want je kunt nooit de 20 kWh van de accu optimaal gebruiken.

Wanneer ik hierbij ook nog eens de kWh kosten van de zonnepanelen meereken, dat is gemiddeld al snel een €0,10, dan zit ik al op € 0,27 per kWh. Maar dan moet dit pakket wel 22 jaar meegaan! En daar zit dus een behoorlijk addertje. Want gebruik ik mijn accupakket maar 12 jaar dan zit ik al op een kostprijs van € 0,42 per kWh.

Nu denk je natuurlijk van 'ja ik laat ze minimaal 15 jaar mee gaan'. En ik heb dat geld al betaald. Dat is prima maar realiseer je dat op dit moment de ontwikkelingen in acculand heel snel gaan. Dat er nu accu's in de maak zijn die qua grondstoffen 2 keer zo goedkoop zijn dan de lithium-ion batterijen. Dan is het helemaal geen gekke gedachte dat je over een 5 tal jaar pakketten kunt kopen van 50kWh die nog maar 15000 euro kosten. Dan zit je ineens op €0,06 per kWh voor je opslag. En dat is zeker niet ondenkbaar.

Moeten we dan maar blijven wachten en blijven wachten? Nee natuurlijk niet! Want er zijn vele redenen om een thuisbatterij te willen hebben. Zo zijn er bedrijven die wanneer ze hun machines opstarten enorme pieken hebben in stroom. Door gebruik te maken van een accupakket kunnen ze deze pieken afvlakken waardoor ze in een lager energietarief vallen. Dat scheelt een hoop geld.

Of er zijn mensen die gewoon minder afhankelijk willen zijn en, wanneer de stroom uitvalt, een paar dagen willen kunnen terugvallen op hun eigen stroom. Of gewoon mensen die het heerlijk vinden om hun eigen stroom nu al zelf te kunnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld al elektrisch rijden. Allemaal helemaal goed. Dat moet iedereen helemaal voor zichzelf uitmaken. 

We kunnen niet in die glazen bol kijken maar er zijn een paar hele interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van energieopslag. Daar ga ik zeker nog op terugkomen want het is gaaf om iets met je eigen opgewekte energie kunnen doen. Dus blijft kijken, abonneer je op mijn kanaal en van een duimpje wordt ik heel blij. Tot de volgende keer.