Wordt gisteren nog het verhaal vertelt dan we allemaal van het gas af moeten stappen en dat we 'all electric' moeten om onze planeet te redden, worden we vandaag totaal de andere kant op gestuurd. 

Want met de nieuwe regels is er een prijsplafond afgesproken van 1,50 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh aan stroom.

Hierbij zijn ze uitgegaan van 50% korting op de verwachte gasprijs voor 2023 terwijl voor stroom maar 22% korting wordt gegeven. Hierbij is ook een verbruiksplafond ingesteld tot waar deze tarieven gelden. Deze is voor gas 1200 m3 en voor stroom 2400 kWh.

Dus diegene die hun best doen om minder gas te verbruiken worden door dit verbruiksplafond benadeeld. Snap jij het nog? Hoe moeten we hier nu weer mee omgaan?


Ik heb mijn rekensommetje nog eens gedaan met de cijfers die ik nu heb, en gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als dat die wordt opgediend. Althans dat hoop ik dan. Kijk even mee.


Ik maak deze vergelijkingen aan de hand van mijn veronderstelde gas en stroomverbruik voor 2022. De prognose die ik heb gemaakt zal behoorlijk kloppend zijn omdat ik mijn verbruiksgegevens al heb tot en met september. Dit verbruik ga ik weer even vergelijken met mijn gemiddeld verbruik van de afgelopen 3 jaar.


Mijn exacte gemiddeld verbruik over de afgelopen 3 jaar was voor gas 1267 m3 en voor stroom 2813 kWh. De prognose voor 2022 is dat ik aan gas 223 m3 zal gaan verbruiken en aan stroom 5013 kWh. Daarnaast heb ik sinds half maart zonnepanelen waarvan de opbrengst rond de 3000 kWh zal gaan liggen voor een jaar.


Eén dag voor prinsjesdag kreeg ik de nieuwe prijzen binnen die vanaf 1 oktober gelden. Die zijn dus enorm gestegen.

2,33 voor m3 gas (dat is een stijging van 24%) en 0,63 voor 1 kWh. Dat is een stijging van maar liefst 50% t.o.v. de prijzen van juli!!

Dan zou ik met het gemiddelde gebruik over de laatste 3 jaar uitkomen op 4.724,30 euro. En met de investering van airco's en zonnepanelen zou dit uitkomen op 1.787,78. 

Juist door die hoge gasprijs zou mijn besparing uitkomen op 2936,52 euro!

Mijn maandbedrag zou dan 148,98 euro gaan bedragen. Een forse stijging dus.


Tja en toen kwamen de nieuwe plannen…..

1,50 voor m3 en 0,70 voor 1 kWh. De moed zonk mij even in de schoenen. Toch even een berekening gedaan met dezelfde cijfers. Voor mij is de stroomprijs nog lager dan 0,70 euro dus kan ik dat tarief aanhouden.

Met het gemiddelde gebruik over de laatste 3 jaar kom ik dan uit op 3672,69

En met de airco's en zonnepanelen zou dit uitkomen op 1602,69 per jaar. Dan zou ik 133,56 euro moeten gaan betalen per maand. Nog steeds zie je dat ik door gebruik te maken van zonnepanelen en airco 2070,- per jaar gunstiger uit kom. Dit komt dus voornamelijk door de saldeeringsregeling. 


Ga ik op gas verwarmen en kan ik mijn stroomverbruik voor 100% salderen dan kom ik uit op 1900,50 voor mijn totale kosten. Met de airco verwarmen heeft dan nog maar 300 euro voordeel.


Wanneer jezelf dus geen stoom opwekt is het de vraag of je nog wel gunstig uitkomt om met airco's te gaan verwarmen. Want boven de 2400 kWh eigen gebruik ga je het tarief van je energieleverancier, wanneer dat hoger is dan die 0,70 euro zelf betalen.


Maak dus voor jezelf even dezelfde berekening die voor jouw situatie geldt. En beslis dan wat voor jou de beste optie is. 

Ik blijf zelf zeker verwarmen met de airco's omdat ik op termijn echt wel van het gas af wil en vind dat ik minder fossiele brandstof wil gaan gebruiken. 


Maar wat is het toch bijzonder dat we eerst worden gestuurd naar het verminderen van ons gasverbruik en dat deze regels ervoor gaan zorgen dat het gasverbruik weer zal gaan stijgen. Bizar. Let wel goed op...want deze regels gelden maar voor 1 jaar.


Ik wens jullie veel wijsheid en tot de volgende keer.

Dan wil ik iets gaan vertellen over infrarood. Want daarmee kan je ook heel lokaal jezelf goed warm houden en hoef je deze winter niet in de kou te zitten.