Er wordt mij vaak gevraag of ik een vlog kan maken over het schoonmaken van de filters van een airco binnenunit. Op zich een heel eenvoudige klus wat je zelf kan doen. Voor iedere type en merk zullen er iets andere filters bestaan, raadpleeg dus altijd eerst de handleiding van jouw airco. Nou daar gaan we.

Om je airco optimaal te laten functioneren is het goed om de filters goed schoon te houden. Het is een klusje die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren dus laten we dat eens gaan proberen.

Allereerst zet je de airco uit. Dan open je de klep en kan je de filters eenvoudig uit de airco halen. Duw de onderkant iets omhoog zodat het filter loskomt en trek het filter gewoon voorzichtig naar buiten

Maak de filters met lauw-warm water schoon. Geen heet water gebruiken.

Gebruik geen wasbenzine, reinigingsproducten, verfverdunners staat in de handleiding Waarom zou je in hemelsnaam verfverdunner gebruiken…? Maar OK...

Wanneer je dit gedaan hebt laat je de filters goed drogen. Het liefst even buiten in de zon.

Je hebt ook nog de allergeen verwijderende filter bij mij is deze licht oranje. Dit filter kan je schoonmaken met bijvoorbeeld een kruimeldief. Als deze niet meer goed kan worden schoongemaakt dan dien je deze te vervangen. In de handleiding staat zelf na 1 jaar. Maar daar later meer over.

Je hebt ook nog het fotokatalytisch filter. Bij mij het oranje filter. Deze kan je zelfs wassen maar let op want bepaalde modellen zijn breekbaar. Kijk dus even goed in de handleiding van jouw airco. Wanneer je hem hebt gewassen dan kan je dit filter het beste in de zon laten drogen omdat dit het reukverwijderend effect versterkt.

Over het voorkomen van schimmelvorming en de bijbehorende reuk kreeg ik een hele goede tip binnen. Nadat je hebt gekoeld met de airco zit er altijd nog vocht in de leidingen. Dit kan eenvoudig verwijderd worden door de airco in de stand drogen of ventileren te zetten. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht in leidingen van de binnenunit achterblijft. Hierdoor voorkom je schimmelvorming en dus reukoverlast.

Nou als de filters goed droog zijn dan plaats je de filters weer terug.

Doe de airco nooit aan zonder filter erin want dan kan je de boel beschadigen.

De werkwijze rond de speciale filters zullen wellicht per type en merk verschillen. Kijk daarom altijd in de handleiding om dat te doen wat juist is bij jou airco.

Ja hoe vaak moet je dit nu doen? Het schoonmaken zou je volgens de gebruikershandleiding één maal per twee weken moeten doen. Dat is natuurlijk heel vaak. Je zag bij mij dat de filters eigenlijk nog heel schoon waren. En dat na bijna ¾ jaar.

Of de filters aan een schoonmaakbeurt toe zijn heeft natuurlijk alles te maken met hoe stofrijk de ruimte is waar je de airco hebt hangen. Heb je vloerbedekking en dikke gordijnen dan zal je het wat vaker moeten doen dan iemand met laminaat op de grond. Ik zou zeggen: check hoe snel jouw filters vuil worden. Maak ze dan minimaal 2 tot 4 keer per jaar schoon afhankelijk van jouw situatie.

Nou dit was een klusje van niets dus dat kan je eenvoudig zelf doen.

Voor je buitenunit is het slim om te zorgen dat deze vrij lucht kan aanzuigen en blazen. Kijk even of de roosters nog goed schoon zijn en verwijder bijvoorbeeld alle bladeren in de buurt. Verder kan je ook nog even naar de aansluitingen kijken of die niet zijn aangetast door weer of dat knaag-dieren eventuele beschadigingen hebben gemaakt. 

Tot zover even wat je zelf kan doen om je airco's te onderhouden.

Wil je trouwens alle in- en outs- weten over het verwarmen met een airco. Download dan de de beste aircotips. Wil je een offerte ontvangen van een gecertificeerde installateur? Check even de extra informatie onder de video.

Een duimpje doet me goed en abonneren is welkom.