Infraroodpanelen hulp

Stap voor stap nemen we u mee door om de juiste infraroodpanelen voor uw situatie te kiezen. Met infrarood kunt u zichzelf prima verwarmen zoals u kunt zien in onze vlog serie op YouTube.

Kies hieronder welke situatie bij u van toepassing is

 • Ik wil mijzelf lokaal kunnen verwarmen (spotverwarming) wanneer ik zit op mijn werkplek of op de bank
  Infrarood spotverwarming

  Om effectief met elektriciteit om te gaan kan het zinvol zijn om uzelf lokaal te verwarmen. Hierbij kan de omgevingstemperatuur een aantal graden lager zijn en heeft u het met een gericht Infraroodpaneel nog zeer behaaglijk. (zogenaamde spot-verwarming)

  Op vaste werkplek
  Op een vaste werkplek kunt u bijvoorbeeld 1 paneel boven de werkplek monteren.

  • Infrarood paneel 120 x 60 wit 750 Watt is zeer geschikt om aan het plafond boven thuiswerkplek te bevestigen.

  Op de bank
  • Voor gezellig op de bank bij het kijken naar TV zou ik de het 105 x 105 paneel of het paneel met korrel structuur 1000Watt aanraden.

  Laag plafond
  • Bij een laag plafond (bv 2,20) is een 60 x 60 paneel van 400 watt ook nog mogelijk wanneer er gewerkt wordt achter een bureau. Deze kan dan bij koude voeten worden gecombineerd met het dimbare infrarood paneel wit 90 Watt die u onder het bureau kunt monteren. Let op dat het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de gewenste temperatuur niet meer dan 3-4 graden is. Anders kan het effect tegen vallen.

 • Ik wil graag met infraroodpanelen een losse ruimte verwarmen.

  Met infrarood kunt u prima een losse ruimte verwarmen. Bijvoorbeeld uw badkamer of uw werkkamer. Daarbij zijn een aantal punten van belang.

  • Wat is de inhoud van de ruimte? (lengte x breedte x hoogte)
  • Tot hoeveel graden wilt u een ruimte kunnen verwarmen?
  • Hoe goed is de ruimte geïsoleerd?
  • Is de ruimte een badkamer?

  Hier volgt het benodigde vermogen uit. Dit kunt u bepalen via onze Infrarood vermogenscalculator.

  Wanneer uw plafond niet hoger is dan 2,5 meter dan is het plafond een zeer geschikte plek om uw paneel op te hangen. Is het plafond hoger, kijk dan of het paneel of de panelen lager opgehangen kunnen worden. Bijvoorbeeld via kettingen of stangen.
  Hang de panelen niet te dicht bij de wanden of het raam om een zo groot mogelijk gebied te bestrijken. Hiermee voorkom je coldspot, koude plekken die niet binnen de infraroodstraling vallen.

  Infrarood verwarming welke kies je?

  Wanneer het ophangen aan een plafond niet mogelijk is, zijn de wanden ook geschikt. Let daarbij wel op dat een paneel warm kan worden en dat het slim is om deze buiten het bereik van kinderen te plaatsen. Het rendement van het paneel wordt wel iets minder aangezien, door de stijgende lucht, er convectie warmte ontstaat.

  U dient de IR panelen aan te sluiten op een geaard stopcontact of stroomaansluitpunt. Wilt u een temperatuur regelen via een thermostaat dan adviseren wij een van deze modellen.

  Wij hebben verschillende modellen infraroodpanelen in onze winkel. Modellen die zeer geschikt zijn om een ruimte mee te verwarmen zijn:

  Hier zitten ook modellen bij met verlichting.

  Om een goede verdeling van de warmte te realiseren is het verstandig om bij grotere ruimtes meerdere panelen te plaatsen. Hierdoor verdeelt u het aantal wattage over meerdere panelen en wordt de warmte beter verdeeld. Zo kunnen bijvoorbeeld 5 panelen van 400 watt door één thermostaat worden bediend.

 • Ik heb last van koude voeten wanneer ik aan het werk ben
  Werkplek verwarming

  Veel mensen, inclusief mijzelf, kennen het probleem van koude voeten/benen op de werkplek. Ook hier is een prachtige oplossing voor. Nog een voordeel is dat dit paneel niet veel energie vraagt.

  • Infrarood paneel wit 90 Watt is geschikt voor montage onder de tafel. Hiermee is het probleem van koude voeten en benen aangepakt.→ bekijk hem hier
 • Ik wil mijn badkamer verwarmen met infrarood panelen
  Infrarood spotverwarming

  Ik zoek een oplossing voor het verwarmen van mijn badkamer en het drogen van de handdoeken. Een badkamer is natuurlijk een natte ruimte. Zorg er dan ook voor dat u de panelen plaatst waar ze niet nat kunnen worden. De regel is 60 cm vanaf de natte punten. Plaats nooit een paneel boven een douche of bad!

  In een badkamer kunnen infrarood panelen zowel aan het plafond als aan de wand worden gemonteerd. De badkamer is de enige plek waarbij aangeraden wordt een infraroodpaneel aan de muur te hangen. Zo wordt het hele lichaam gelijkmatig warm.

  Denk hierbij ook aan infrarood spiegels wilt u een paneel dan kunt u bijvoorbeeld het 120 x 60 paneel verticaal plaatsen zodat u met uw gehele lichaam in de straling staat. U ervaart dan direct de warmte van het paneel. (binnen een meter van het paneel ervaart u het meeste effect)

  Speciaal voor de badkamer zijn er ook panelen waarbij er een mogelijkheid om handdoeken te drogen. Dit door speciale beugels aan het paneel. Deze panelen zijn er in het zwart en wit.

 • Wat betekend de IP waarde en welke waarde is geschikt voor in de badkamer?
  Infrarood spotverwarming

  De IP waarde staat voor: International Protection of voor Ingress Protection, waarbij het Engelse woord voor Ingress staat voor binnendringen.

  Doorgaans wordt de IP waarde opgegeven middels 2 cijfers. Bijvoorbeeld IP44.

  Het 1e cijfer staat voor de mate van bescherming tegen indringen van voorwerpen, vaak ook vertaald naar stof. 0 is geen bescherming en 6 staat voor stofdicht.

  Het 2e cijfer staat voor de mate van bescherming tegen indringen van vocht. 0 is geen bescherming en 9 is vochtdicht, drukwaterdicht, tegen vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk.

  In de badkamer zijn verschillene zones bepaald. Zone 1, 2 en 3.

 • Ik wil mijn hele huis verwarmen met IR

  Het is goed mogelijk om een heel huis met infraroodpanelen te verwarmen. Het is slim om hiervoor en installateur in te schakelen. Het is specialistisch werk om de installatie voor een heel woonhuis te doen. Neemt u contact met ons op via info@energie-transtie.info en wellicht kunnen we u koppelen aan een goede installateur.

 • Ik wil direct een infraroodpaneel aanschaffen en weet wat ik wil.

  In onze winkel vindt u alleen panelen met een kwaliteit waar wij achter staan en die wijzelf ook getest hebben. Hierdoor houden we het overzichtelijk een weet u dat u goed zit.

  Ga naar de winkel.

 • Hoe regel ik de temperatuur van één of meerdere infraroodpanelen?

  Voor het regelen van de temperatuur van een infraroodpaneel of meerdere infraroodpanelen bestaan er verschillende thermostaten.

  Bekijk de thermostaten in de winkel.

Vermogen calculator infrarood

Bereken hoeveel infrarood panelen je nodig hebt.

Welk warmtevermogen is er nodig aan infrarood panelen voor ruimteverwarming of spotverwarming?

Naar de winkel

Veel gestelde vragen over infrarood panelen en verwarming

 • Wat is infrarood verwarming?

  Infraroodverwarming is een verwarmingstechnologie die gebruikmaakt van infraroodstraling om objecten en mensen direct te verwarmen, in plaats van de lucht. Het werkt door elektromagnetische golven uit te zenden die warmte afgeven wanneer ze op oppervlakken terechtkomen. Je kunt het vergelijken met de warmtestraling die je voelt van de zon. Er zijn verschillende vormen van infrarood verwarming. Korte golf infrarood, dat vaak in terrasverwarmers wordt toegepast, deze golven komen verder, maar voor dagelijk gebruik niet zo goed voor de gezondheid. Midden golf infrarood, die kom je weinig tegen in de verwarmingen in huis. En lange golf infrarood. Een gezonde warmtestraling zonder de UV component.

 • Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

  Enkele voordelen van infraroodverwarming zijn:
  * Efficiëntie: Infraroodverwarming verwarmt direct objecten en mensen, waardoor er minder energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht.
  * Comfort: Infraroodstraling verwarmt objecten in plaats van de lucht, waardoor er minder sprake is van luchtcirculatie en stofverplaatsing.
  * Gezondheid: Infraroodstraling kan de bloedsomloop verbeteren en spieren ontspannen, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid.
  * Ruimtebesparing: Infraroodpanelen kunnen aan het plafond of de muur worden gemonteerd, waardoor er geen extra ruimte in beslag wordt genomen.
  * Geen onderhoud: Infraroodverwarmingssystemen hebben over het algemeen geen bewegende onderdelen, waardoor er weinig onderhoud nodig is.

 • Is infraroodverwarming energiezuinig?

  Infraroodverwarming kan energiezuinig zijn, omdat het direct objecten en mensen verwarmt in plaats van de lucht. Niet alle objecten kunnen even goed infrarood warmte opnemen en afgeven, daarom verschilt het per situatie hoe energiezuinig infraroodverwarming is. Door het direct opwarmen van objecten en mensen wordt er minder energie verspild aan het opwarmen van de hele ruimte aangezien warmte stijgt heb je bij andere vormen van verwarming (convectieverwarming) dat de warmte eerst bij het plafond komt en dan langzaam naar beneden aangevuld wordt. Bij infrarood is de warmte eerst bij de bron, en daarna gaat de warmte stijgen.

  Bovendien kunnen moderne infraroodverwarmingssystemen gebruikmaken van thermostaten en timers om het energieverbruik verder te optimaliseren.

 • Wat is de beste manier om een ruimte te verwarmen met lange golf infrarood?

  De beste manier om een ruimte te verwarmen met lange golf infrarood is door een infraroodverwarming te installeren. Er zijn verschillende soorten infraroodverwarmers, waaronder panelen voor aan het plafond en voor aan de wand. Bij het kiezen van de juiste verwarmer is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, hoe goed een ruimte geisoleerd is, de lokale weersomstandigheden, de gebruikte materialen in de ruimte en de gewenste temperatuur. Infraroodverwarming is een kosteneffectieve manier om een ruimte te verwarmen, omdat het directe warmte afgeeft aan objecten en personen in de ruimte en niet direct de lucht verwarmt.
  Wel indirect nadat de door infraroodstraling opgewarmde objecten en personen warmte weer afgeven.

 • Wat is lange golf infraroodverwarming?

  Lange golf infraroodverwarming is een technologie waarbij infraroodstralen worden gebruikt om een directe warmteoverdracht te creëren. Deze infraroodstralen worden genereerd door elektrische weerstanden die in de verwarmingspanelen aanwezig zijn.

 • Hoe werkt lange golf infraroodverwarming?

  Lange golf infraroodverwarming werkt door infraroodstraling te gebruiken om directe warmteoverdracht te creëren. Deze infraroodstralen worden gegenereerd door elektrische weerstanden die in de verwarmingspanelen aanwezig zijn. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan de lucht en alle objecten in de ruimte.

 • Wat is het verschil tussen lange golf infrarood en korte golf infrarood?

  Lange golf infrarood straling heeft een lager energie niveau en wordt gebruikt om warmte te detecteren en op te wekken. Korte golf infrarood straling heeft een hoger energie niveau en wordt gebruikt om objecten te zien die niet zichtbaar zijn voor het blote oog, zoals warmteafbeeldingen. Korte golf infrarood straling wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld terrasverwarming.

 • Is lange golf infrarood energiezuinig?

  Infraroodgolfenergie is energiezuinig omdat het energie bespaart door het direct verwarmen van objecten zonder verspreiding van warmte in de lucht. Infraroodenergie is ook efficiënter omdat het energieverbruik veel lager is dan bijvoorbeeld elektrische verwarming. Hoe langer de golflengte, hoe minder energie het vergt om een object te verwarmen, dus lange golf infrarood is zeker energiezuinig.

 • Waar kan lange golf infrarood worden gebruikt?

  Lange golf infrarood wordt vaak gebruikt in verwarmingssystemen, voor het bakken van voedsel en voor het drogen van schilderijen. Het wordt ook gebruikt in medische toepassingen, zoals infraroodtherapie, en in industrieën zoals de textiel- en grafische industrie. En om grote hoge industiele gebouwen te verwarmen. Waarbij niet de lucht opgewarmd wordt maar de objecten op de plek waar je wilt verwarmen. Ook in een autospuiterij is het ideaal aangezien het geen lucht verplaats zoals bij confectiewarmte. Daardoor is er minder stofverplaating in de lucht.

 • Is lange golf infrarood schadelijk voor de luchtkwaliteit?

  Nee, lange golf infrarood is niet schadelijk voor de luchtkwaliteit. Het is een vorm van infraroodstraling die veel minder energie heeft dan korte golf infrarood, waardoor het niet in staat is om moleculen te verhitten of te ioniseren. Als gevolg hiervan produceert lange golf infrarood geen schadelijke gassen of stoffen in de lucht.

Naar de winkel