Jezelf verwarmen met infrarood panelen. Spotverwarming

Hoeveel vermogen heeft u nodig om uzelf op een plek in de ruimte te verwarmen?

Om effectief met elektriciteit om te gaan kan het zinvol zijn om uzelf lokaal te verwarmen (spotverwarming, zie afbeelding). Hierbij kan de omgevingstemperatuur een aantal graden lager zijn en heeft u het met een gericht infrarood paneel nog behaaglijk. Is het temperatuurverschil te groot dan is dit eenvoudig op te lossen door de inzet van een keramisch kacheltje. Let op: Wanneer een infraroodpaneel aan de wand gehangen wordt verlies je 20% tot 30% aan rendement t.o.v. een paneel aan het plafond. Bij een vrije plaatsing in de ruimte zal dit nog iets meer zijn.

Werkplek

• Op een vaste werkplek kunt u bijvoorbeeld 1 paneel boven de werkplek monteren. (zie afbeelding)

Infrarood paneel 120 x 60 wit 750 Watt is zeer geschikt om aan het plafond boven de werkplek te bevestigen (maximaal 3 meter). Bij hele grote ruimtes (bv een werkplaats) is het slim om boven uw werkplek 105 x 105 paneel of het paneel met korrel structuur 1000Watt te monteren.
Wanneer u last heeft van koude benen of voeten op uw werkplek dan kunt een een speciaal regelbaar bureau infraroodpaneel onder uw bureau monteren. Of een verwarmde vloermat onder uw voeten doen.

Op de bank

• Voor het gezellig op de bank TV kijken zou ik het 105 x 105 paneel of het paneel met korrel structuur 1000Watt aan het plafond boven de bank aanraden. (plafond niet hoger dan 2,75 meter)

Laag plafond

• Bij een laag plafond (bv 2,20) is een 60 x 60 paneel van 400 watt ook mogelijk wanneer er gewerkt wordt achter een bureau. Deze kan dan bij koude voeten worden gecombineerd met het Infrarood paneel wit 90 Watt die u onder het bureau kunt monteren. Zorg ervoor dat het verschil tussen de ruimte temperatuur en de temperatuur die u wilt ervaren niet te groot wordt.

Badkamer

• Voor een badkamer raden wij als spotverwarming het 120 x 60 paneel aan, spiegels die speciaal voor deze toepassing zijn gemaakt en ideaal voor een badkamer is een infraroodpaneel met handdoekenbeugel in zwart en wit waarmee u ook uw handdoeken kunt drogen. Infrarood badkamerspiegels Geven een prettige warmte en daarnaast ook nooit meer last van een beslagen spiegel.
Gebruik de infrarood calculator om te berekenen hoeveel vermogen u nodig heeft voor het verwarmen van de gehele badkamer.

Algemeen

• Het kan handig zijn om een draadloze thermostaat naast je neer te leggen of in het 'zicht' van de infraroodstraling te leggen. Zo wordt het niet te heet op de plek waar je jezelf verwarmd en het is een handige 'afstandsbediening' om het paneel mee aan en uit te schakelen. Bekijk de thermostaten in de winkel.

Een hele ruimte verwarmen?

• Daarvoor hebben we een aparte rekenmodule gemaakt om te berekenen hoeveel vermogen de infrarood panelen bij elkaar moeten hebben voor uw ruimte.

Hoeveel vermogen heeft u nodig om een ruimte te verwarmen?

Met de calculator kunt u de gegevens van de ruimte invullen en daaruit volgt, bij benadering, hoeveel vermogen u nodig heeft om de opgegeven maximale temperatuur te kunnen bereiken.
Verdeel de panelen gelijkmatig over de ruimte of hang ze boven een plek waar u het meeste zit of bent.

Om het lekker comfortabel te hebben is wat extra vermogen aan te raden. Het verbruik wordt er niet direct hoger van, wel is het sneller warm.

Omdat infraroodstraling de objecten binnen de ruimte verwarmt en deze de warmte ook weer overdragen aan de ruimte is het voor het slagen van infrarood ook belangrijk van welke materiaal de vloer, wanden en objecten zijn. Hout, beton en diverse vloerbedenkingen nemen bijvoorbeeld goed de straling op.
Een ruimtes met veel reflecterende materialen (PVC vloer, glanscoating op beton, enz.) zullen minder goed deze warmte opnemen.

De berekening is een grove indicatie

Afmetingen van ruimte in meters (bij benadering)

Geef hier aan hoe lang je ruimte is in meters

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe breed je ruimte is in meters

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe hoog je ruimte is in meters

This field is required

*max. 3 meter plafondhoogte.

Inhoud:
Welke ruimte temperatuur wilt u kunnen bereiken?

Geef hier aan welke temperatuur u wilt kunnen bereiken in de ruimte
Mate van isolatie van ruimte?

Geef hier aan hoe goed deze ruimte geisoleerd is.

Er is veel uit te leggen over de isolatiewaarde. Het heeft te maken met hoeveel warmte het huis kan verlaten. Wanneer u de onderstaande informatie aanhoudt voor uw keuze dan is het voldoede voor deze offerte aanvraag.

Goed geïsoleerd: de woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloer- en dakisolatie.

Gemiddeld geisoleerd: de woning is voorzien van spouwmuur isolatie, overal dubbele beglazing en vloerisolatie.

Matig geïsoleerd: de woning is minimaal voorzien van muurisolatie of dubbele beglazing.

Slecht geïsoleerd: de woning heeft géén dubbele beglazing, muurisolatie of vloer- en dakisolatie.

Gaat het om een badkamer?
Gaat u de panelen aan de wand hangen? (en niet aan het plafond?)
ruimteverwarming met infrarood panelen

Geschatte vermogen

van het infraroodpaneel

Gebruik voor een nauwkeurige bepaling een officiële warmteverliesberekening

Hoeveel panelen heeft u ongeveer nodig?

Verdeel de panelen goed over de ruimte om te voorkomen dat er coldspots (koude plekken) ontstaan.
Kijk in de winkel voor infrarood panelen met verlichting en voor infraroodpanelen in de badkamer zoals infrarood spiegels en handdoekradiatoren.

Let op: een elektriciteitsgroep kan maximaal 3680 Watt leveren. Inclusief de andere apparaten die op die groep aangesloten zijn

ruimteverwarming met infrarood panelen

Alternatieve manier om het verwarmingsvermogen voor een ruimte te bepalen

We gaan er hier vanuit dat je het met je CV installatie lekker warm kreeg. Een installateur heeft ooit goed nagedacht over hoeveel warmte er per ruimte nodig is. Er hangen 1 of meerdere radiatoren in je ruimte. (Heb je vloerverwarming of convertorradiatoren dan werkt deze rekenmethode helaas niet voor je.)

We gaan, bij benadering, berekenen hoeveel verwarmingsvermogen er aan radiatoren hangt in de ruimte die je met infraroodpanelen wilt verwarmen. Wat nodig is, is dat je de afmetingen van de radiator(en) in je ruimte meet en daarna het type radiator selecteert. Hiermee berekenen we het vermogen waarmee je het lekker warm krijgt in je ruimte. (rekentool gaat uit van 20˚C)
Wanneer je nu dit vermogen aan infrarood panelen ophangt is de kans zo groot mogelijk dat je het comfortabel warm krijgt. (op wat uitzonderingen na die voor deze tool te ver gaan om uit te leggen)

LET OP! Vanaf 1500 Watt is het vaak nodig dat de panelen over meerdere elektriciteitsgroepen verdeeld worden, afhankelijk van wat er al op die elektriciteitsgroep aangesloten is. (maximaal 3680 Watt per groep). Wanneer de stop / installatieautomaat eruit gaat dan zit er teveel vermogen op 1 groep. In dat geval wordt het al snel werk voor een erkende installateur.

De berekening geeft een indicatie

Het aantal radiatoren in de ruimte

Vul het aantal radiatoren in die in de ruimte hangen.

Dit veld is nodig

Temperatuur CV water
Afmeting radiator 1

Geef hier aan hoe lang je radiator is. Doe dat in centimters.

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe hoog je radiator is in centimeters

Dit veld is verplicht
Inhoud:
Kies het type radiator
Vermogen:
Afmeting radiator 2

Geef hier aan hoe lang je radiator is. Doe dat in centimeters.

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe hoog je radiator is in centimeters

Dit veld is verplicht
Inhoud:
Kies het type radiator
Vermogen:
Afmeting radiator 3

Geef hier aan hoe lang je radiator is. Doe dat in centimeters.

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe hoog je radiator is in centimeters

Dit veld is verplicht
Inhoud:
Kies het type radiator
Vermogen:
Afmeting radiator 4

Geef hier aan hoe lang je radiator is. Doe dat in centimeters.

Dit veld is verplicht

Geef hier aan hoe hoog je radiator is in centimeters

Dit veld is verplicht
Inhoud:
Kies het type radiator
Vermogen:

Vermogen: