Deel 2: Airco als verwarming, financieel voordeel

Ik wil jullie in deze video meenemen in mijn gedachtegang, is het wel slim om met een airco te verwarmen en wat doet dat eigenlijk met mijn gasverbruik en met mijn stroomgebruik?

Om dit inzichtelijk te maken heb ik een berekening gemaakt aan de hand van mijn eigen verbruik. Ik heb drie jaar op een rij gezet en laten we er eens induiken.

Wat je ziet is dat mijn gemiddelde gas verbruik over een jaar 1268 m3 is. Wat je onmiddellijk ziet in deze tabel is dat je in de winter echt ontzettend veel meer gas verbruikt dan in de zomer. Ja logisch zou je zeggen, maar ik vond het best wel shockerend om te zien hoeveel dat verschil was. Je ziet maanden in de winter van 261, 250 en 220 m3. Dat is ten opzichte van de zomer, waarin je waardes ziet als 10 m3, 17m3, 13 m3 per maand. Dat is dus een waanzinnig verschil.

Wanneer ik vervolgens naar mijn stroomverbruik kijk, dan is mijn gemiddelde stroom verbruik ongeveer op de 2814 kWh. Daar zie je niet zo enorm groot verschil; in de winter van 284 kWh en in de zomer 201 kWh. Dus dar zit niet zo'n groot verschil is als bij mijn gasverbruik.

Wat zijn dan mijn kosten? Op dit moment zit ik op een gemiddelde gasverbruik van 1268 m3 per jaar. Ik zit op een gemiddelde stroomverbruik van 2814 kWh. Met dit verbruik kom ik op € 2069,85 per jaar uit.

Wanneer ik ga verwarmen met een airco dan neemt dus mijn gasverbruik enorm af omdat ik in de wintermaanden mijn CV niet wil gaan gebruiken, voor het verwarmen van mijn huis. Dus waar ik mijn CV nog voor gebruik is voor het douchen en voor het warm water. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat ik in de zomermaanden verbruik, want dat staat mijn CV voor verwarmen eigenlijk ook uit.
Voor het gasverbruik heb ik een gemiddelde genomen van de maanden juni, juli en augustus, gedeeld door 3 en dat weer maal 12 maanden. Dan kom je uit op 175 m3 per jaar en mijn verbruik van stroom dat zal natuurlijk wel gaan veranderen.
Mijn gemiddelde verbruik voor stroom was al 2814 kWh, maar ik ga natuurlijk wel extra stroomverbruik voor mijn airco krijgen.

Ik ga zelf voor de meest zuinige airco. Want dat levert je natuurlijk geld op die airco's die zo energiezuinig zijn, ze zijn natuurlijk wel een stuk duurder, maar uiteindelijk betaalt dat zich terug omdat ze veel minder elektriciteit verbruiken. Wat je ziet in de specificaties van dergelijke airco's, het gemiddelde verbruik voor verwarmen op jaarbasis opgegeven. Dit zit een beetje rond de 1000-1200 kWh. Maar dat zijn natuurlijk vrij gunstige waardes. Wat ik al op internet ben tegenkomen zijn waardes van rond de 1500-1600 kWh. Omdat we zowel beneden als boven op een zolderkamer, mijn werkkamer, een airco laten installeren, zal dat denk ik nog wat meer zijn. Maar het is wel zo dat mijn airco beneden waneer er beneden niemand is, niet hoeft aan te staan. En mijn airco op zolder wanneer er niemand is ook niet hoeft te aanstaan. Totaal kom ik uit voor mijn stroomverbruik op een 5314 kWh per jaar gemiddeld. En kom je dus op een € 1636,00 per jaar uit. Dat is ongeveer zo'n € 136,00 per maand.

Zo'n € 433,00 per jaar besparen is natuurlijk nog niet zo ontzettend veel, maar wanneer ik ga kijken dat mijn contract volgende maand afloopt en ik dus overga naar een nieuw contract, dan kan dat wel heel anders worden.

Een collega van mij zit bijvoorbeeld op € 1,39 per m3. Laten we die berekening ook nog eens doorvoeren wat er dan gebeurt. Wanneer ik dus een nieuwe gasprijs ga krijgen van € 1,39 per m3 dan kom ik op een voordeel uit van maar liefst € 969,00 per jaar, wat het mijn scheelt. En dat is nogal wat, dat is best veel. Wanneer ik op internet gaan kijken bestaan er zelfs contracten van rond de € 2,00 m3, dan scheelt het al gauw een dikke € 1600,00. Dat is natuurlijk belachelijk veel. Wanneer ik besef dat ik nu op € 0,90 zit voor een per m3 maar dat het binnenkort wel een stuk hoger zal zijn.

Je kunt natuurlijk nu via deze rekenmethode zelf uitrekenen wat het voor jou inhoudt wanneer je met jouw gasprijzen deze berekening gaat doen. Wat scheelt het jou nu daadwerkelijk.

De volgende keer ga ik het hebben over, waar heb ik eigenlijk opgelet bij de aanschaf van de airco? Wat waren voor mij de belangrijkste zaken, waarom ik voor een bepaald type gekozen heb. Tot de volgende keer!