Deel 3. Airco als verwarming, keuze airco

Ja en dan heb je uiteindelijk besloten om een airco te nemen als verwarming. Maar ja welke moet je dan aanschaffen?

Ik heb zelf geselecteerd op een aantal punten, namelijk: zuinigheid, geluid, het vermogen van de airco, de kwaliteit en de prijs.

Ik heb heel bewust gekozen voor de zuinigste airco, namelijk de A +++. En waarom? Als je het uitrekent over een x aantal jaren heen, blijkt het verbruik echt een stuk minder dan de wat minder zuinige airco's en dat betaalt zich eigenlijk onmiddellijk terug.
De airco's zijn wel wat duurder in aanschaf maar naar in een aantal jaar heb je eigenlijk het verschil terugverdiend. Dus ik ben zelf gegaan voor de meest zuinige airco.

Voor ons was geluid ook een hele belangrijke issue, want als je een apparaat hoort ruizen wordt ik er helemaal gek van en mijn vrouw ook, dus dat wilden we absoluut niet.
We wilden absoluut een airco die super, super stil is.

Daarnaast vonden wij toch erg belangrijk dat de buiten unit heel stil is. We hebben een goede relatie met onze buren en dat willen we ook zo houden. Dus vandaar dat wij ook gelet hebben op zowel de binnen unit, qua geluidsniveau als de buiten unit, qua geluidsniveau.

En welk vermogen heb je dan nodig voor een airco? Nou dan moet je goed naar de specificaties kijken want daar staat namelijk opgegeven hoeveel vermogen ze geven bij koelen en hoeveel vermogen ze geven bij verwarmen. En voor ons bij verwarmen bleek dat wij ongeveer 4 kilowatt nodig hadden om onze ruimte te kunnen verwarmen.

En dat houdt de eigenlijk in dat je per 30 kubieke meter 1 kilowatt nodig hebt. Ongeveer 100-110 kubieke meter voor de benedenverdieping, dan zou je met 4 kilowatt goed uitkomen. Wat natuurlijk ook belangrijk is bij het vermogen van een airco, is hoe goed is je huis al geïsoleerd. Heb je een slecht geïsoleerd huis, zal je ook veel meer vermogen nodig hebben dan bij een goed geïsoleerd huis.

Ja en dan iets over de kwaliteit, welke kwaliteit moet je dan nemen? Je hebt goedkope airco's en je hebt de industriële airco's, wat moet je nou nemen? Een vriend van mij attendeerde mij er op dat ik me wel moet realiseren dat die airco niet alleen zomers gebruikt wordt, wat vaak een paar dagen per jaar is, of een paar weken per jaar. Nee ik ga de airco echt dagelijks gebruiken. Dus dat houdt wel in dat je dan de airco moet kiezen die aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoet. Dus ik heb niet gekozen voor de goedkoopste airco. Ik heb echt wel gekozen voor de airco die nou ja, een industriele standaard is het niet helemaal, maar die wel in ieder geval die behoorlijk belast kan worden.

Ja dan kom je natuurlijk aan bij de prijs. Ik heb de airco's laten installeren door ik een erkent bedrijf wat gecertificeerd is om airco's te mogen installeren. En ik heb vooral gekeken naar de service en de verhalen die ze vertelden over wat zij mij zouden aanraden. Ik heb hier iemand laten langskomen, die wist me enorm veel goede tips te geven, over hoe, als hij mij was, hij het zou aanpakken. We hebben heel rustig de dingen kunnen overleggen en dat gaf zo'n vertrouwd gevoel dat ik eigenlijk bij die partij alles heb neergelegd. Dus dat is voor mij de voorwaarde geweest. Ik weet ook dat je zelf alle installatie dingen kan doen, maar deze jongen heeft me toch een aantal tips gegeven waar ik zelf niet opgekomen was.

De volgende keer is het zover, dan zijn de airco's geïnstalleerd en dan gaan we kijken of het ons bevalt het vervormen met een airco.