Kijk op: https://www.energie-transitie.info/goede-warmtepomp-installateur/  voor een warmtepomp of airco installateur met ons keurmerk 'Goed en betrouwbaar'
Link naar het onderzoeksformulier: https://forms.gle/oaGm31npBkso1yz5A
Link naar site over verbruik warmtepomp: https://warmtepomp-panel.nl/elektriciteitsverbruik.html

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/
• Check onze nieuwsbrief over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/thuisaccunieuwsbrief/
• Meer informatie over BTW terugvordering: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-btw-teruggave/

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010
• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751
• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/
• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

Ondersteun de vlogs met een donatie:
https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/

In deze vlog ga ik wat dieper in op de resultaten uit de enquête over de warmtepomp. Ik wil graag ontdekken waarom iemand heel tevreden is met de oplossing en waarom sommige mensen juist niet. Zijn er merken die er heel positief uitspringen of juist niet. Laten we wat dieper graven in de uitslagen.

In vlog 86 zagen we dat er twee grote groepen waren bij de warmtepompen. De lucht-lucht warmtepompen waar de airco's ook onder vallen. En de lucht-water warmtepompen.
Wanneer we bij de lucht-lucht warmtepompen gaan kijken, welke mensen hun systeem als goed en uitstekend omschrijven, dan komen we de volgende merken tegen.
Daikin, Mitsubishi, LG, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, Qlima, AUX, Mitsuy, Nippon, Hautec, Qventi, Acond Pro, Hayer,
Eigenlijk een lijst met veel bekende en onbekende merken die blijkbaar goed of uitstekend bevallen.
Wanneer we vervolgens bij de lucht-lucht warmtepompen gaan kijken welke mensen hun systeem als redelijk en matig omschrijven, dan zien we eigenlijk een vergelijkbare merkenlijst met dezelfde namen.
Dit zelfde fenomeen zien we ook bij de lucht-water warmtepompen. Ook weer een hele lijst met verschillende merken waar mensen heel tevreden over zijn.
Daikin, Mitsubishi, LG, Nibe, Vliessmann, Quatt, Remeha,Vaillant, Solvis, Panasonic, Nevit, Atlantic, Intergas, Cooper & Hunter, DeWarmte
En een vergelijkbare lijst met diezelfde merken waar mensen minder tevreden over zijn.
Je zou dan kunnen zeggen dat het merk niet uitmaakt in een hele goede of juist matige score. Maar waar ligt het dan wel aan?

Als eerste denk je dan aan de verhouding tussen vloeroppervlak en het aantal kW van de warmtepomp. Maar ook hier zie je niet echt een heel duidelijke oorzaak. Soms kom je een vloeroppervlak tegen die wat krap is bemeten qua kW maar dat is een enkeling.
Wat leuk is om te zien is de grafiek over de verhouding vloeroppervlak en het aantal kW.
(grafiek) Bij een vloeroppervlak tussen 51en 100 m2 heeft de 3-4 kW warmtepomp de voorkeur en bij een vloeroppervlak tussen 101en 150 m2 scoren de 4 tot 5 en de 5-6 kW warmtepomp het beste. Dit betreft voornamelijk de airco's.

Zou de isolatie dan nog een belangrijke rol spelen? Wanneer we kijken naar de vraag of men het huis goed warm krijgt zien we bij de antwoorden 'niet naar wens' dat de mensen die hun huis als redelijk geïsoleerd omschrijven wel wat hoger scoren. Maar ook hier zie je dat 'voldoende', 'goed en 'uitstekend' ook voorkomen bij mensen die hun huis niet naar wens warm krijgen.
Dan is het eigenlijk heel bizar om te zien is dat er ook mensen zijn die hun huis als slecht en matig geïsoleerd omschrijven terwijl zij hun huis prima warm krijgen en heel tevreden zijn over hun systeem.

Ook de prijs van het systeem is niet doorslaggevend. Er zijn mensen die een goedkoper systeem hebben en zeer content zijn. Maar er zijn ook mensen die over de 10.000 euro hebben uitgegeven aan een warmtepomp systeem en uiteindelijk een airco extra in de woonkamer hebben geplaatst om deze voldoende warm te krijgen.

Ons advies is dan ook wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen dat je echt iemand langs laat komen die jouw situatie goed bekijkt. Dat er een goede warmteverlies berekening wordt gemaakt waarin jouw voorkeuren worden meegenomen. En dat deze goed controleert hoe alle leidingen lopen en dat deze ook ruime ervaring heeft in het plaatsen en inregelen van een warmtepomp systemen. Dit is eigenlijk een hele lijst waar een installateur dan ook aan moet voldoen.
Voor partijen die dit echt serieus nemen hebben wij het keurmerk 'goed en betrouwbaar' opgericht. Check even op de kaart of jouw regio ook is gedekt. Dit brengt je in ieder geval in contact met een goede partij die verstand van zaken heeft.