Een vraag die zeer regelmatig terug komt bij mij is, hoe gebruik jij je airco voor verwarmen? Op welke temperatuur zet ik hem? Gebruik ik de app of doe ik het handmatig? Zet ik hem op automatisch? Doe ik hem 's nachts uit? Allemaal goede vragen waar ik in het begin ook mee zat. Gelijkertijd realiseer ik me dat er niet één antwoord zal zijn als 'one size fits all' want iedereen heeft andere wensen maar ook andere airco's. Wat ik leuk zou vinden is, wanneer jijzelf al langere tijd met een airco verwarmt, dat je ook jouw advies even in de comments achter laat. Maar laat ik eerst even vertellen hoe ik onze airco's gebruik.

Ik ben zelf heel erg allergisch voor geluid. Vandaar dat ik heb gekozen voor stille airco's. Ik ben speciaal nog ergens gaan luisteren om te horen hoeveel nou die 19 dB qua geluid was. Met dat idee ging ik dus ook verwarmen. Alleen in de laagste stand. Dan moest mijn kamer 20-21 graden zijn. Want ik wil hem niet horen.

Wat ik merkte was dat bij koude dagen de temperatuur in de woonkamer in deze laagste stand niet hoger werd dan 19,5 graad. Dus ik ging bijstoken met de CV om het op 20-21 graden te krijgen. Ja een beetje zonde want ik gebruikte daardoor nog veel gas.

Wat je merkt met een airco is dat hij heel snel de ruimte verwarmt maar dat het ook weer snel afkoelt wanneer je hem weer uitzet of terug zet naar een lagere ventilatiestand. De truc is dan ook om de airco even de tijd te geven om de ruimte goed op te warmen. Zeker op koudere dagen.

Nou wat doe ik nou inmiddels zelf? Tot nu toe is het nog niet heel koud geweest en zet ik de airco handmatig aan en uit wanneer ik denk dat dat nodig is. Maar op dit moment wordt het al wat kouder en heb ik een programma ingesteld op de app. Ongeveer 15 minuten voordat ik beneden kom in de woonkamer, laat ik de airco in ventilatiestand 2 of 3 de kamer opwarmen. Beneden staat de temperatuurstand op 24 graden. Hier moet je een beetje mee experimenteren wat in jouw geval en bij jouw airco de beste stand is. Op mijn werkkamer staat deze temperatuur namelijk op 21 graden. Maar dat is dan ook weer een ander type en ruimte. Experimenteer hier dus mee.

Wanneer ik vervolgens beneden kom dan is de kamer totaal opgewarmd. Vaak laat ik de kamerdeur voordat we gaan slapen open zodat de warme lucht ook naar bovenverdieping trekt. Dat merk je echt heel goed.
Op het moment dat ik beneden kom heb ik via de app ingesteld dat de airco al weer in ventilatiestand 1 staat. Daar laat ik hem de gehele dan dan op staan.
Bij echt koude dagen kan het voorkomen dat de kamer temperatuur op gegeven moment weer iets daalt overdag. Dan zet ik hem even een half uurtje weer op stand 2. Deze stand is eigenlijk ook nog heel erg stil.

Zelf vind ik de automatische stand zelf niet prettig omdat de airco dan zelf gaat bepalen wanneer die harder of zachter gaat ventileren. Daar heb ik zelf niet zoveel trek in. Maar dat zal dus per persoon verschillend zijn. Wanneer we naar bed gaan dan stopt het programma weer en is de airco s'nachts bij ons gewoon uit. Bij hele koude dagen zie je dan wel dat de huiskamertemperatuur kan dalen tot ongeveer een 15 a 16 graden.

De overige airco's bedienen we gewoon handmatig wanneer dit nodig is. Soms wordt de airco in de slaapkamer ook nog wel eens aangezet om de bovenverdieping wat meer op te warmen maar dat gebeurd eigenlijk heel sporadisch. De badkamer doen we nu met infrarood zoals ik in de vorige video heb verteld.

Ooh ja... De lamellen heb ik zelf ik één vaste stand staan ook weer omdat ik me dan weer stoor aan de geluid. Maar die vaste stand werkt eigenlijk heel goed.

Mijn gebruik is dus eigenlijk gebaseerd op dat ik zo min mogelijk geluidsoverlast wil hebben van de arico's Ik wil ze gewoon niet horen. Of dit ook de zuinigste manier is weet ik eerlijk gezegd niet. Wat ik wel kan vertellen is dat het stroomverbruik mij enorm meevalt. Voor zowel verwarmen als koelen zal ik rond een jaar-verbruik gaan uitkomen tussen de 2000 en 2200 kWh per jaar met 3 airco's waarvan wij er 2 volop gebruiken.

Waar ik nu nieuwsgierig naar ben hoe andere mensen hun airco instellen en vooral ook waarom ze dat zo doen. Vertel dit even in de comments want daar kunnen we allemaal weer iets van opsteken. Zo kan iedereen zijn eigen weg gaan vinden in het gebruik.

Alvast super bedankt.
Voor diegene die al een airco hebben en buitenunits in de tuin of aan de muur hebben hangen? Wij hebben een leuke aanbieding kunnen regelen voor een airco omkasting die tot 2023 geldt. Check even deze link of kijk nog even deze vlog.

Tot de volgende keer.