Een aantal jaren geleden hebben wij onze badkamer laten verbouwen naar onze wensen. En daar zijn we nog steeds heel blij mee. Alleen zit daar een radiator in die wij dus niet meer gebruiken want wij verwarmen ons huis nu met een airco (warmtepomp).

Dus wij zochten nog naar een oplossing voor de badkamer. Infrarood kwam daar als winnaar uit de bus, dus ik ben de radiator gaan vervangen door een infrarood paneel.

Maar was dat wel zo slim om te doen?

Laat ik direct beginnen om te vertellen dat de beste plek om een infrarood paneel te plaatsen tegen het plafond is. Dan werkt een paneel op zijn best komt het paneel goed en egaal in zijn eigen werktemperatuur en heb je het grootste genot van het stralingseffect. Maar in onze badkamer is het plafond heilig verklaard door mijn vrouw dus daar mag ik niet aan komen. En dat vind ikzelf ook wel. Hierdoor was er eigenlijk nog maar 1 plek over voor een IR paneel. De plaats waar nu de radiator zit. Onder het raam. De radiator is precies 60 bij 60 zodat ik daar ook weer een 60 bij 60 IR paneel kan terug plaatsen. Ja.. eenvoudig toch…?!

Nou zo eenvoudig was dat nog niet want ik moest natuurlijk zorgen voor een goede stroom aansluiting. Maar dat is uiteindelijk goed gelukt. 

Vol verwachting het paneel aangezet en... dat viel dus best tegen. Het paneel werd heerlijk warm en straalde goed af. Maar effect was vooral op de benen. Niet echt wat je wilt. Ja achteraf natuurlijk eigenlijk heel logisch want een infrarood paneel werkt net als een lantaarn. Je moet hem wel goed richten want anders is het effect een stuk minder. Vandaar dat het plafond toch de beste optie is. Maar ja….dat wilde we nou juist niet.

Nou...omdat deze panelen die ik heb uitgekozen zo ontzettend licht zijn heb ik een oplossing bedacht. Ik heb het IR paneel kantelbaar gemaakt zodat je deze op jezelf kunt richten wanneer je dat nodig vindt. Heel eenvoudig. En ga je weer weg dan kantel je hem gewoon weer terug. En ziet er nog steeds strak uit. Maar werkt dat nou? 

Het is in ieder geval vele malen beter dan dat het paneel alleen op je benen gericht is. Het voelt veel prettiger aan. Je lichaam wordt meer aangestraald. Het paneel zelf geeft zelfs geeft ook nog convectie-warmte af en die warmte is eigenlijk meer dan dat de radiator ooit heeft gedaan. 

Maar ik denk toch dat een paneel aan het plafond een betere oplossing is voor de badkamer. Wat ik heb gedaan is eigenlijk een cosmetische oplossing. Zo van 'Ja..wie mooi wil zijn..moet maar even iets anders verzinnen' 

Dus ben je van plan om panelen op te hangen in de badkamer, zorg er dan voor dat je de panelen zo plaatst dat jezelf goed in het stralingsbereik komt te staan. Een grote spiegel waar je voor staat, of panelen aan het plafond. Lukt dat niet...dan wordt het effect van de panelen toch echt minder. Zorg ook voor voldoende wattage. Voor ons zou eigenlijk een 750 watt meer geschikt zijn geweest. Hoeveel watt infraroodpaneel heb ik nodig in de badkamer?

Dan heb je natuurlijk nog het verschil in jezelf lokaal verwarmen of de gehele ruimte verwarmen met infrarood.

Voor de badkamer ben ik uitgegaan voor het lokaal verwarmen van jezelf. Dit houdt in dat je alleen jezelf verwarmd wanneer je in de badkamer bent. Dat is vaak maar een uurtje per dag of zo. De panelen warmen binnen een 5 minuten op waarna de straling eigenlijk al maximaal is.

Maar er zijn ook mensen die hun badkamer graag op een constante temperatuur willen houden. Dat is ook mogelijk maar dat zal dan ook meer tijd en energie kosten en is de isolatie van die ruimte ook natuurlijk van grote belang.

Er zijn vast al kijkers die hun badkamer op een constante temperatuur houden met infrarood. Kunnen jullie in de comments iets zeggen over het verbruik en jullie situatie? Dat zou helemaal top zijn want daar heeft iedereen weer wat aan.

Wil je weten hoeveel watt je nou nodig hebt voor een bepaalde ruimte. Check dan even onze rekenmodule. https://www.energie-transitie.info/vermogen-ir-verwarming.

Er komen steeds meer vragen binnen over hoe ik de airco's het meest slim gebruik. Daar volgende keer meer over.

Tot de volgende keer.