• Ga je elk jaar de airco installatie laten nakijken en onderhouden door de installateur?

  Met enige regelmaat moet je de filters schoonmaken. Dat is een eenvoudig klusje maar dat heb ik nog niet gedaan. Voor de rest zei de installateur dat wanneer je merkt dat de airco minder goed zijn werk doet, dat dan de airco wellicht bijgevuld moet worden. Hij gaf zelf aan dat dit bijna nooit voorkomt. Voor de rest gaf hij aan dat een airco weinig onderhoud nodig heeft.

 • Hoe werkt een airco bij vorst?

  Het rendement van een airco verminderd bij temperaturen onder 0. Hoeveel dat is is afhankelijk van het merk en type. Houd met een lucht-lucht wartmtepomp = airco, wel rekening met het feit dat die op koude dagen regelmatig moet ontdooien. Dan blaast hij tijdelijk koude lucht. Dat is wat minder comfortabel. Hoe lager de temperatuur hoe vaker hij dit proces gaat herhalen. Voor mij is dit ook een van de reden waarom ik de CV nog laat bestaan. (Maar eigenlijk niet of nauwelijks meer gebruik.) Zelf het ik het ontdooien nog niet meegemaakt, maar mijn buitenunits die staan best beschut. Wellicht helpt dat ook. Inmiddels heb ik een vlog hierover gemaakt. Kijk hem hier.

 • Hoe bepaal je de verbruikscijfers?

  Ik heb van de afgelopen 4 jaar de gemiddelde temperatuur en verbruik bijgehouden. En probeer een vergelijking te maken tussen het verbruik en temperatuur. Dat blijkt dus niet evenredig te zijn. In Januari 2022 was het inderdaad 5 m3 minder.

 • De gasprijzen zijn nu (begin 2022) heel hoog, zou je ook nog besparen met de oude energietarieven?

  Zelfs met die tarieven zou ik besparen. Wel iets minder maar nog steeds kom ik uit op € 500,00

 • Waar moet je de buitenunit plaatsen?

  Een algemene tip is om de buitenunit lager te plaatsen dan de binnenunit. Dit in verband met de afvoer van (condens) water. Het kan ook anders, maar dan is het nodig om een pomp te plaatsen om het condenswater af te voeren. Dat is storingsgevoelig.

 • Is er ook rekening gehouden met extra koelen met airco's in de zomer in je berekening?

  Hele terechte vraag. Deze heb ik er expres nog niet inzitten omdat ik alleen de vergelijking wil maken tussen verwarmen met CV en verwarmen met airco en wat voor gevolgen dat heeft in je gasverbruik en je stroomkosten. Wanneer ik de airco ga gebruiken voor koelen in de zomer en daar cijfers over heb dan zal ik die zeker prijsgeven. Daar zal zeker een kostenplaatje tegen overstaan, maar daar zal ook de extra toegevoegde waarde van de koelte tegenover staan.

 • Ik neem aan dat de levensduur van een airco aanzienlijk wordt verkort door constant gebruik?

  Daar kan ik nog niets over zeggen. Sowieso heb ik 5 jaar garantie en daarnaast heb ik ook gekozen voor niet de goedkoopste modellen. In warme landen waar de airco's dag en nacht draaien, gaan ze ook wel lang mee. We gaan het meemaken.

 • Met een airco verwarmen, krijg je dan geen hele droge lucht van? (oncomfortabel)

  Ik kan alleen mijn eigen ervaringen delen. Ik heb zelf lenzen en dus snel last van droge ogen wanneer er te droge lucht is. Hier heb ik dus geen enkele last van. Dus daar ben ik heel blij mee. Iedereen die bij ons over de vloer komt zegt vaak dat ze het lekker warm vinden. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Van installateurs kan het ook zo zijn dat ze onbekend zijn met dit fenomeen en dat ze ook liever een duurdere warmtepomp adviseren. Ik ken ondertussen nu al meerdere mensen die het verwarmen met airco al een aantal jaar doen. Maar ik vond het ook zeker spannend om te gaan doen. Het blijft een klap geld. Natuurlijk ligt de beslissing bij jezelf.

 • Hoe zit het met het geluid van de airco's?

  Even belangrijk om te vermelden i.v.m. het geluid van de binnenunit. Bij ALLE merken zijn de binnenunits tot 3,5kw stil. D.w.z. 19 of 20db op de laagste stand. Echter indien je een zwaarder model neemt zoals een 5kw of 7kw dan is dit NIET zo. Bij geen enkel merk, hoe duur ook, zal je stille binnenunits hebben op laagste stand vanaf 5kw. Denk hieraan als je gaat kiezen. In een slaapkamer max 3,5kw nemen en in woonkamer beter 2 x 2,5 of 2 x 3,5kw nemen ipv 1 grote. Ik heb meerdere units van verschillende merken. Dit is mijn ervaring (daikin, fujitsu, LG en Mitsubishi)

  -Mijn besparing in 2 maanden
  -Rekening maart 2022

  -Kosten en baten 2022
  -Rekening april 2022

Bericht bij nieuwe video?